www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İnegöl Depreme Hazır Mı?

İnegöl Depreme Hazır Mı?

Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından, ilçemiz İnegöl´de yaşayan vatandaşlar “depreme hazır mıyız?” sorusunu dile getirmeye başladı. Deprem riski taşıyan İnegöl için bu sorunun cevabını sizler için araştırdık

İnegöl için açıklamalarda bulunan Yüksek İnşaat Mühendisi Özgür Öztürk, İnegöl’ün tam anlamıyla depreme hazır olmadığını belirtti.

İnegöl´ün depreme hazır olmadığını belirten Yüksek İnşaat Mühendisi Özgür Öztürk, İnegöl´de ki binaların sağlamlığı ile ilgili bir verinin olmadığını, veri olmamasını da başlıca sorun olarak nitelendirdi. Öztürk, kamu kurumları ve okullarda da yapıldıysa sağlamlık testlerinin ilgili kişilerle paylaşılması gerektiğini ve el birliği ile tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

BEŞ KATLI YAPILARI RİSKLİ GÖRÜYORUZ

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Yüksek İnşaat Mühendisi Özgür Öztürk, “Deprem konusunda özellikle bizleri idare eden yöneticilerimizin daha duyarlı olmasını bekliyoruz. İnegöl’de genel olarak deprem faylarının etkisinde. Türkiye’nin her hangi bölgesiyle aynı durumdayız. Bir milat arıyorsak, 1999 Gölcük depremi, ondan sonra alınan kararları milat kabul etmek lazım. Hazır betonun zorunlu olması 1999 yılından sonra oldu. Hazır beton öncesi ve sonrası diye ele almak lazım. Hazır beton belli bir kalite elde ettiği için güven veriyor. Mühendislik açısından bir güven unsuru. Hazır betondan önceki yapılarda çok katlı ve az katlı diye ayırırsak dört, beş katlı yapıları riskli görüyoruz. Tamamı riskli diyemeyiz. İnegöl´ü diğer şehirlerden farklı kaçak yapıların sıfıra yakın olması. Bu bir şanstır. %5 oranın şüphelendiğimiz yapılar olsa bile afet durumunda kayıp sayısını arttırır. Bu oranın tespitine yönelik çalışmalar yapmamız lazım. Burada bir maliyet gerekiyor. Sadece tespiti için bile bütçe gerekiyor. Bu maliyet göze alınır mı, alınmaz mı karar vermek lazım. Ama benim şahsi düşüncem bunu bireysel olarak vatandaş yapmakta zorlanacaktır. Riskli bir rapor gündeme gelirse, yıkımı şart koşacak durumlar var, böyle bir tespitte hemen yıkılmalı deniyor. Maddi olarak kimse hazır değil, ülke ekonomisi de malum risk içeriyor. Bunların kademe kademe tespiti yapılmalı, kentsel dönüşüm yasası vasıtası ile hareket geçilmeli. İstişare edilerek hareket edilmelidir.” dedi.

BİR ANALİZ, VERİ YOK

İnegöl depreme hazır mı sorusuna cevap veren Öztürk, “İnegöl depreme hazır değil. Binaların sağlamlığı ile ilgili bir çalışma, bir analiz bir veri yok. Bu veri olmaması zaten başlıca bir hazırsızlıktır. Bu veriler ışığında neler yapılması gerekiyor, kentsel dönüşümü nereden başlatmak lazım, bunun da kararını vermek lazım. Hepsinden öte beton arme binaların ömrü ortalama 60 yıl. Bu 60 senelik ömrünü doğal olarak tamamlayan yapılar var. Bunlardan kurtulup, yenilerin yapılması lazım. Bununla ilgili bilgi paylaşımı çok az. Tahminler üzerinden yola çıkararak nereye kadar gidebiliriz. Alanyurtta´ki kooperatif siteleri ve İnegöl´de yaşayan insanlar bir çözüm yolu arıyorlar. Bir yol gösterici maalesef olmadığı gibi, insanlarımızın kendini çaresiz hissettiğini görüyorum. İnegöl Belediyemizin bu konuya öncülük etmesi gerekir. Belediye bünyesinde Doğal Afet Merkezi kurması lazım. Kentsel Dönüşümü kolaylaştırmak için bir birim oluşturulması lazım. Oluşturulduysa da biz bilmiyoruz. İnegöl´ün problemlerini çözecek olan İnegöl´ün insanıdır. Dışarıdan gerekli konularda yardım alınabilir ama özellikle Büyükşehir´in aldığı kararlar varsa, entegre bir şekilde sorunların üzerine gidilmesi lazım. Hangi kurumlarda analiz yapıldıysa korkmaktan ziyade açıklama yapılması lazım. Belli kişilerin en azından bu verileri bilmesi gerekir.” şeklinde konuştu.

 

OKULLARDA ÇOCUKLARIMIZ EĞİTİM GÖRÜYOR

Kamu binaları ile ilgili konuşan Öztürk, “Kaymakamlık binası ile ilgili söylentiler var ancak bir rapor görmedim. Okullar ile ilgilide resmi kurumlar bir paylaşım yapmadı. Ama bilgi paylaşımı yaparlarsa iyi olur. Hepimiz İnegöl´de yaşıyoruz, okullarda çocuklarımız eğitim görüyorlar. Bence saklamaktan ziyade açık konuşarak el birliği ile tedbir alınmalı” diye konuştu.

Haber Merkezi



  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,89% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2433,75% 0,06
  • Ç. ALTIN

    4017,93% -1,36