İNEGÖL KÖFTESİ DÜNYAYA AÇILACAK

İNEGÖL KÖFTESİ DÜNYAYA AÇILACAK

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, İnegöl köftesinin de içerisinde bulunduğu Bursa’nın yerel değerlerinden bahsederek, “Bursa’nın harikulade, göz kamaştıran yerel değerleri var, bu değerleri dünyaya açmamız gerekiyor” dedi.

 

Bursa Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından Bursa Bilecik Eskişehir Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteği ile başlatılacak olan ve İnegöl Köftesinin de içerisinde bulunduğu ‘Menşei Bursa’ projesinin tanıtımı yapıldı. Bursa Valisi Münir Karaoğlu Hilton Otel`de düzenlenen proje toplantısına katıldı. Vali Karaloğlu, düzenlenen proje tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Bursa`nın çok sayıda yerel değeri olduğunu, ama bunu sadece Bursalıların bildiğini söyledi. Proje kapsamında, Bursa`ya özgü yerel ürünlerin coğrafi işaretleme çalışmasının yapılması ve bunların dünyaya tanıtılması hedefleniyor. 

Yerel değerlerin coğrafi işaretlerinin tamamlanmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Karaloğlu, “Bu konularda daha önceki çalışmalara baktığımızda üzülerek söylüyorum ki; coğrafi işaretleme konusunda birçok küçük ilden daha az çalışma yapıldığını görüyoruz. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Fakat bir gerçek var ki; çok fazla yerel değerimiz var ama az sayıda coğrafi işaret alan değerlerimiz var. Bu projeyle değerlerimizi tüm dünyaya tanıtacağız” dedi.

COĞRAFİ İŞARETLERİ TAMAMLANDI

Karaloğlu, Mustafakemalpaşa tatlısı, Mustafakemalpaşa peynirli tatlısı, İnegöl köftesi, Gemlik zeytini ve İznik çinisinin coğrafi işaretlemelerinin tamamlandığını, tanındığını dile getirerek, şöyle devam etti: “Bursa sadece bu değerlerden ibaret değil. Acil coğrafi işaret tamamlaması gereken birkaç tane değer sayarsak bunları şöyle sıralayabiliriz. `Siyah incir, enginar, deveci armudu, cantık, pideli köfte, kestane şekeri, iskender kebap, gedelek turşusu, hurma tatlısı, Bursa bıçağı, havlusu ve şeftalisi.` Belki de sayamayacağımız yüzlerce değerimiz var. Bunların her birini borsalarımıza, esnaf birliklerimize, kamu kurumlarına eşleştirmemiz gerekiyor. Başkanlarımız genç ve heyecanlı, bizden görev bekliyorlar.”

7 ay sürecek proje kapsamında ayrıca coğrafi işareti teşvik etmek ve farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalar, tanıtım faaliyetleri, Coğrafi İşaretler ve Gastro Turizm Paneli, Yöresel Ürünlerle Gastronomi Festivali, 1`inci Uluslararası Aşçılar Zirvesi gerçekleştirilecek.198 bin Lira bütçe ile başlayan proje Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği işbirliğiyle yürütülecek.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07