İNEGÖL MEHTERİ 7 KITAYA NAM SALDI

İNEGÖL MEHTERİ 7 KITAYA NAM SALDI

1959 yılından beri ilçemizde faaliyet gösteren İnegöl Mehter Derneği, 7 kıtaya nam saldı. Yurt dışından gelen davetlere yoğunluk nedeni ile cevap veremeyen Mehter Derneği, 4 kez görev yaptıkları Amerika’ya bu yıl da davet edildiler.

Türkiye’de ve dünyada en çok tercih edilen mehterlerden olan İnegöl Mehteri, 1992 yılında başladığı yurt dışı görevlerinde 2010 yılı sonuna kadar 20 ülkede görev aldı. 52 yıl önce kurulan İnegöl Mehter Derneği, 100 üyesi ve 65 kişilik görevlisi ile yurt içinde ve yurt dışında İnegöl’ün adını da duyurmaya devam ediyor.

Mehter Derneği Başkanı Mehmet Semiz, dernekleri ve yurt dışı görevleri ile ilgili yapmış olduğu açıklamalarında bu güne kadar 4 kez Amerika olmak üzere toplam 20 defa yurt dışı görevinde bulunduklarını ve bir kez de mehter takımı olarak umre’ye gittiklerini söyledi. Semiz, Amerika’dan bu yıl da davet aldıklarını kaydederken, İnegöl mehterinin artık davetlere cevap veremeyecek kadar yoğun taleple karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Ecdadımızı, Kültürümüzü Ve Şehrimizi Tanıtmanın Gururunu Yaşıyoruz

Semiz, İnegöl Mehterinin, Türkiye’de kurulan ilk  sivil mehter olduğunu ifade ederek, “52 yıldan beri de görevine devam etmektedir. Tabi bu işimizi yaparken de kardeşlerimiz aşkla şevkle işini, gücü, aşını, evini bırakarak, kendisini buraya adapte ederek yıllardan beri hiç kapanmayan, sekteye uğramayan bir dernektir. Tabi ki bize gönül veren bütün İnegöllü dostlarımızı ve mehteran arkadaşlarımızı da kutluyorum. Çünkü bizi hiç yalnız bırakmadılar İnegöl olarak, İnegöllü hemşerilerimiz olarak. Bizim gittiğimiz Türkiye’nin her ilinde, her ilçesinde insanlar bize sahip çıktı, Avrupa’nın her yerinde insanlar bize sahip çıktı. Onların bizi sahiplenmesi ile beraber bizler de daha çok coştuk, daha çok mehterimize sahip çıktık. Hamd olsun, bu gün Türkiye’de mehterlerin içinde durumu en iyi olan mehterlerden bir tanesiyiz. Türkiye’de birçok mehterhan kuruldu, maddi ve manevi her yönden İnegöl mehteri parmakla gösterilecek pozisyonda. En azından hiçbir devlet yardımı almadan kendi binamızı yaptık. Ben birçok mehtere de gittim ve birçok mehtere de öncülük yaptım, kurulması için yardımcı olduk. Ama bütün mehterler Belediyelerin vermiş olduğu köhne yerlerde duruyorlar. İnegöl mehteri ise şanına yakışan bir bina yaptı. Ve o binada şu anda hem İnegöl halkının hizmetinde hem mehteran arkadaşlarımızın hizmetinde” dedi.

İnegöl Mehteri Dünyada Tanınır Hale Geldi

İnegöl mehterinin hem yurt içinde hem de yurt dışında duyulduğunu belirten Semiz, bu süre içerisinde çok istenilen ve talep edilen bir mehter haline geldiklerini söyledi. Semiz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim ulusal basından duyduklarımıza göre, zaman zaman anketler yapılıyor, onlarda diyorlar ki, hep İnegöl mehterinin adını duyuyoruz her gittiğimiz yerde. Türkiye’de en güzel organizasyonlarda biz varız. Yabancıların yapmış olduğu organizasyonlarda da biz varız. Son 3 yıldan beri Amerika’yı da mesken tuttuk. 4 kez Amerika’ya gittik, bu yıl da yine Amerika’ya davetliyiz. Bosna Müftümüz, İnegöl’e geldi ve mehter derneğimizi de ziyaret etti. Bosna’dan da bir davet aldık, Romanya’da bu yıl İnegöl mehterini konuk etmek istiyor. 1992 yılından bu yana tam 20 kez yurtdışına gittik. Çeşitli ülkelere gittik ve bu ülkelerde görev yaptık. Tabi çok mutluyuz,  çünkü ecdadımızın eseri olan Osmanlı Mehterini dünyaya tanıtıyoruz, kültürümüzü, ülkemizi  ve ilçemizi tanıtıyoruz. Bundan da büyük durur duyuyoruz. İnşallah bundan sonra da her zaman olduğu gibi aşkla, şevkle işimize bağlı olarak yine bu sancağı daha çok yukarıya çıkarıp, inşallah aşağıya indirmeyeceğiz” diye konuştu.

18 Yılda 14 Farklı Ülkede 20 Yurt Dışı Görevinde Bulunduk

Semiz, 1992 yılında ilk olarak Almanya, Hollanda ve Belçika’da görev aldıklarını dile getirirken, o tarihten sonra da yine 1992’de Macaristan, 1993’te Türkmenistan, 1994’te Almanya, Belçika, Hollanda, 1996’da Fransa, 1997’de Kıbrıs, 1999’da Almanya, Macaristan, 2002’de Hollanda, 2003’de Belçika, 200’de İspanya, 2005’de Hırvatistan ve Sılovanya, 2006’de Suriye, 2007, 2008 ve 2009’da iki defa olmak üzere 4 kez Amerika, 2010 yılında ise Romanya ve Lübnan’da görev aldıklarını söyledi. 1998 yılında ise Mehteran grubu olarak umreye gittiklerini ifade eden Semiz, mehter derneği olarak İnegöl’de de ziyaretçilerini ağırladıklarını kaydetti. Hemen hemen her hafta mehter derneğine misafirlerin geldiğini dile getiren Mehmet Semiz, “Hatta bazı dışarıdan mobilya almaya gelen insanlar, mehterimizi ziyaret ediyorlar. Salı akşamları çalışmalarımız oluyor. Zaman zaman okullarımız geliyor. İnşallah bir dergi çıkarıyoruz, şu anda bu örneklerin bazılarını da dergimizde göstereceğiz. İnegöl halkından bilhassa benim en çok hoşuma giden insanlar; küçük çocuklarını, torunlarını alarak mehtere getiriyorlar. Bir kere mehtere gelen küçük bir çocuk, bir daha mehteri mümkün değil bırakmıyor. Salı akşamı olduğu zaman, babasına dedesine bu akşam Salı mehtere gideceğiz diye söylüyormuş. İnegöl halkı ne kadar çok bizimle beraber olursa, bizim derslerimize katılırsa, biz de o kadar çok şevkleniyoruz ve bu işi daha iyi yapıyoruz” şeklinde konuştu.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07