www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İNEGÖL RİSKLİ BÖLGE

İNEGÖL RİSKLİ BÖLGE

Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Yel’i makamında ziyaret eden Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Engin Er, “İnegöl gerek sıvılaşma açısından, gerek zemin açısından gerekse tektonik açıdan riskli bir

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Engin Er, Şube Saymanı Adnan Kamburoğlu ve Yayın Kurulu Üyesi Mehmet Yıldız ile birlikte Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Yel’i makamında ziyaret etti.

DEPREME DÜN BİR DİKKAT EDİYORSAK, BUGÜN BEŞ DİKKAT ETMELİYİZ

Ziyarette bir konuşma yapan Şube Başkanı Engin Er, ’Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri olarak sorumluluk alanlarında bulunan Belediyeleri dolaştıklarını ifade ederek; “İl gibi büyük olan İnegöl’ü ziyaret etmemizin sebebi de bundandır. 1992 yılında yayınlanan Aktif fay hattının, deprem bölge haritasının 2012 yılında yenilenmesi neticesinde gördük ki, Türkiye’de yeni bulunan 150’nin üzerinde aktif fay var ve bu fay hatlarının büyüklükleri de değişiyor. Dolayısıyla depremsellik açısından dün bir dikkat ediyorsak bugün beş dikkat edilmesi bilimsel olarak açıklandı” dedi.

FAY İNEGÖL’ÜN MERKEZİNDEN GEÇİYOR

Depremsellik açısından en önemli ilçelerden bir tanesinin İnegöl ilçesi olduğunu dile getiren Başkan Er, “Bölgemiz hepimizin bildiği gibi İnegöl’ün merkezinden de geçen Kuzey Anadolu fay hattının güney kolu olarak da adlandırılan fay hattının üzerinde olan bir yerleşim yeri. Tektonik olarak önemli bir bölgede, zemin olarak baktığımızda alüvyon zemin dediğimiz tutturulmamış bir zemin üzerinde. Dolayısıyla hem tektonik olarak, hem zemin olarak İnegöl, yapılaşma açısından dikkat edilmesi gereken bir bölgedir. Bütün bunları göz önünde bulunduran jeoloji mühendisleri odası olarak, İnegöl Belediyesiyle ortak çalışma yapmak ve gerekli hatırlatmalar için buradayız” dedi.

İNEGÖL SIVILAŞMA VE ZEMİN AÇISINDAN RİSKLİ BÖLGE

Engin Er, İnegöl’ün riskli bölge olduğuna vurgu yaparak şöyle devam etti: “Yapı ruhsatlarının düzenlenmesi için bizim zemin etütlerimizin Belediye tarafından onaylanma mecburiyeti getirilmekte.  Bunu yapabilecek tek meslek dalı da jeoloji mühendisliğidir. Jeoloji mühendisliğinin yaptığı çalışmayı da ancak jeoloji mühendisi kontrol eder. Bu kontroller sayesinde insanlar daha sağlıklı daha güvenli binalarda otururlar ve oluşabilecek bir depremde de daha az risk taşırlar. Çünkü İnegöl gerek sıvılaşma açısından, gerek zemin açısından gerekse tektonik açıdan riskli bir bölge.”

DUYARLI BİR BAŞKANIMIZ VE BELEDİYEMİZ VAR

Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Yel ise, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerinin İnegöl Belediyesine yaptıkları ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek; “Bizler İnegöl olarak deprem riski olan bir bölgede yaşamaktayız. Fakat şükürler olsun ki, buna duyarlı olan bir Başkanımız ve İnegöl Belediyesi var” dedi.

1999 depreminden sonra Marmara Bölgesinde zemin etütlerini tamamlayıp, ilk resmi inşaat ruhsatı veren belediyelerden biri olduklarını da dile getiren Yel, “İnegöl’ün depremsellik uygulamasıyla ilgili yaklaşık bir yıl önce Belediye Meclisinde deprem komisyonu kurduk. Komisyonumuzun çalışmalarıyla ilgili her türlü desteği Başkanımız bizlere sağladı. Bizlerde komisyon olarak çeşitli çalışmalar ve araştırmalar yaptık ve yapmaktayız. Yakın zamanda da komisyonumuzun çalışmalarını netleştirip neticelendireceğiz. Bundan sonraki çalışmalarımıza da inşallah Jeoloji Mühendisleri Odamızla birlikte devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00