www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İnegöl`de 23 Nisan Coşkusu

İnegöl`de 23 Nisan Coşkusu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yurt genelinde olduğu gibi İnegöl'de de düzenlenen programlar ile kutlandı.

Dün sabah 09.30'da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk sunum töreni ile başlayan kutlama programı, akabinde saat 10.30'da İstaş Kentaş Ortaokulu'nda devam etti.

HİLALİN CİHANA MEYDAN OKUMASI

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda konuşan İstaş Kentaş Ortaokulu Müdürü Orhan Erdoğan, İftihar edilecek bir adanmışlığa eşlik eden derin manevi hassasiyet içerisinde bir Cuma günü dualarla, kurbanlarla, Kur'an-ı Kerim ve Buhar-i Şerif tilavetleriyle açılan Büyük Millet Meclisi, Türk milletinin 20'nci yüzyıldaki en önemli adımı ve eseridir. En yaşlı üye sıfatıyla Meclis'in ilk toplantısını idare eden ve açılış konuşmasını yapan Sinop Mebusu Şeref Bey'in de vurguladığı gibi; Türk milleti esaret vaziyetini şiddetle ve kesin olarak reddederek vekillerini Ankara'da toplamış ve kendi kaderine bizatihi kendisinin yön vereceğini ilan etmiştir. Sömürgeci güçlerin mütecaviz eğilimleri, acımasız davranışları, kanlı saldırıları, cinayetleri ve insanlıkla zerre kadar bağdaşmayan niyetleri Büyük Millet Meclisi'nin heybeti ve haşmeti karşısında gerilemiş ve geldiği gibi de gitmek zorunda kalmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi her şeyden evvel, bağımsızlığa duyulan bağlılığın, esarete gösterilen tepkinin ve millet egemenliğine karşı vazgeçilmez sadakatin adı ve tanımıdır. Anadolu'nun ortasında, o dönemin zor şartları altında; hilalin cihana meydan okuması, Türk milletin hayat ve varlık haklarına sahip çıkması şüphesiz Büyük Millet Meclisi'nin üstün kabiliyeti ve mücadele azmiyle gerçekleşmiştir. 23 Nisan 1920 tarihi, Gazi Mustafa Kemal'in önderliğinde Ankara'nın çorak ve bataklık yaylasında yeni bir umudun, yeni bir başlangıcın ve yeniden ayağa kalkışın müjdesi ve emperyalizmin vatan topraklarında barınmayacağının kararlılık duyurusu olmuştur” dedi.

TÜRK MİLLETİNİN MUKADDES DEĞERLERİNİ SAHİPLENDİLER

Osmanlı Devleti'nin hâkimiyet havzalarını birer birer kaybederek, Türk milletinin yaşama alanının Anadolu'ya sıkıştığı, acı ve ıstırapla dolu bir tablo içinde milletimizin en son ve en etkili hamlesinin de adıdır” diyerek sözlerine devam eden Erdoğan, Büyük Millet Meclisi bir yanda cepheleri yönetirken öte yanda bağımsız ve onurlu yaşamanın esaslarını belirlemiş, bu uğurda ne gerekiyorsa da yapmıştır. Kimi zaman kenarları avizeli gaz lambası kimi zaman da mum ışığı altında sabahlara kadar süren ateşli ve gergin görüşmelerde odun yakılan sobaların etrafında vatan dediler. Bu büyük millet ocağını tüttürmenin, buradan Anadolu'nun her köşesine ses vermenin, el ele, gönül gönüle Türk milletinin mukaddes değerlerini sahiplendiler, arka çıktılar. Bu nedenledir ki Büyük Millet Meclisi; 1918'de yenilmiş, yorulmuş, hırpalanmış bir halde bulunan Türk milletini, 1923'te muzaffer yapmış ve geleceği üzerinde hiçbir emel ve kirli niyetin müdahil olamayacağını göstermiştir. Milletimizin egemenlik yetkilerini doğrudan doğruya eline aldığı 23 Nisan tarihi, aynı zamanda sevgili çocuklarımız için de bayram olarak kutlanmaktadır. Çocuklarımızın sahip oldukları ve ilerleyen yıllarda daha da artmasını dilediğimiz tarih şuuruyla, Türkçe sevgisiyle ve coğrafya bilinciyle, yarınlarda karşılarına çıkabilecek tehlikeleri rahatlıkla bertaraf edebileceklerine inancımız tamdır. Cumhuriyetimizden üç yıl önce açılmış olan yüce meclisimiz, nasıl ki yeni Türk Devleti'nin doğuşunu müjdelemişse, pırıl pırıl çocuklarımız da ülkemizin onurlu ve yüksek geleceğini müjdelemektedir. Bu vesileyle sevgi çocuklarımızın ve bugünün kendilerine ithaf edildiği dünyadaki bütün çocukların bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Gerçek ve kalıcı barış, huzur, mutluluk ve kardeşlik diliyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni bize emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kurucu kahramanları ve vatanımızın selameti için canlarını seve seve ortaya koyan muhterem şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Cenab-ı Allah hepsinden razı olsun, kabirleri nur dolsun” şeklinde konuştu.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ ÖNEMSEYİN

Olumsuz hava koşulları nedeniyle programı salonda gerçekleştirdiklerini belirterek konuşmasına başlayan Kaymakam Ali Akça ise, Arkadaşlarımız ciddi çalışmalar yapmışlar. Biz 23 Nisan etkinliklerine dün birtakım programlarla başladık. Kaymakamlık makamını genç bir kardeşimize devrettim. Onlarla konuşurken Türkiye'nin geleceğinden umutlandım. O çocuklar okul öncesi eğitim almış çocuklardı ve onların yüzünde geleceğin aydınlık Türkiye'sini gördüm. Özellikle öğrenci velilerimize ifade etmek istiyorum; okul öncesi eğitimi muhakkak önemseyin. Okul öncesi eğitim alan çocukların hayat algısı, özgüvenleri çok farklı oluyor. Dün akşam Belediyemiz tarafından düzenlenen güzel bir organizasyon izledik. Kırgızistan'dan gelen kardeşlerimiz vardı. O programlarda şunu söyledim; ‘Dünyada en güzel çocuklar güler. En güzel hayalleri çocuklar kurar, en güzel şiirleri onlar okur, en güzel şarkıları onlar söyler, bayramları da en güzel çocuklar kutlar.' Biz onların kutladığı bayramlara bugün ortak oluyoruz. Tüm çocuklarımızın ve tüm Türkiye'nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından program; ritmik dans gösterisi, şiir okunması, anasınıfı dans gösterisi, halk oyunları gösterisi, solo enstrüman gösterisi, solo türkü ile sürdü. Program daha sonra, 23 Nisan kapsamında ilçe çapında gerçekleştirilen yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödüllendirilmeleri ile son buldu.

HBR: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00