www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

İnegöl´e bir borcum var

İnegöl´e bir borcum var

AK Parti İnegöl Belediye Başkan Aday Adayı Umut Ortakçı, ?İnegöl´de doğup büyüdüm, İnegöl´e bir borcum var, bu borcu ödemek için belediye başkanlığına talibim.?

Haber Yorum Gazetesi stüdyolarında gazeteci Şerif Gürbaş´ın sorularını yanıtlayan AK Parti İnegöl Belediye Başkan Aday Adayı Umut Ortakçı, samimi konuştu. ?Her partiye eşit uzaklıktayım, hiçbir siyasi partiye üye değildim. Ama görev alırsam da herkese eşit mesafede olacağım?

 

Ropartajın detayları?

İnegöl iş dünyasının bilinen ve tanınan isimlerinden birisiniz, ancak ilçe halkının da sizi yakından tanıması hasebiyle Umut Ortakçı kimdir, kendinizi kısaca anlatır mısınız?

 

İNEGÖL DOĞUMLUYUM

?Umut Ortakçı, ?1978 İnegöl doğumluyum. İlk, ortaokul ve liseyi İnegöl´de bitirdi. 2001 senesinde Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği bitirdim. İstanbul Üniversitesi Kültürel Miras Yönetimi bölümünde okuyorum. 1995 senesinde Ortakçı Cam´da iş hayatına başladım. Ortakçı İnşaat ve Turizm A.Ş.´de yönetim kurulu başkanlığı yapıyorum. Evliyim, 2 kız çocuğum var. 1 dönem İTSO Meclis Üyeliği, 3 dönem İnegölspor yönetim kurulu üyeliği, 4 dönem İGİAD Başkan Yardımcılığı, 2 dönem Beşiktaşlılar Derneği yönetim kurulu üyeliği, Ortakçıspor Yönetim Kurulu Başkanlığı, İTSO ve İGİAD derneklerinin üst kuruluşları federasyonlarında bulundum. TOBB Genç İşadamları Kurulundayım, Ortakçıspor Onursal Başkanlığı, İGİAD Denetleme Kurulu Başkanı ve Genel Kurul üyesi, Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Yönetim kurulu üyesiyim ve birçok dernek ve STK´da görevde bulunmaktayım?.

 

AK Parti aday adaylığınız kamuoyunda sürpriz olarak karşıalndı. Bu kararı nasıl aldınız, aday adayı olmanızda ve sizi AK Partili yapan en önemli etken nedir.

İNEGÖL´E BİR BORCUM VAR

?İnegöl´de doğdum, İnegöl´de büyüdüm, İnegöl´de yaşıyorum. Askerlik ve üniversite dışında İnegöl´den ayrılmadım. Evimiz de İnegöl´de, Bursa´ya gidip gelen bir aile olmadık. İnegöl´e bir borcum var. Bu borcu ödemek için Belediye Başkanlığına aday adaylığımı koydum. Neden AK Parti dersek hayatım boyunca siyaset yapmadım, siyasetçi olacağımı da düşünmüyorum. Sadece Belediye Başkanı olup İnegöl´e daha güzel şeyler katmak, daha farklı neler yapılabilir açısından böyle bir düşünce hasıl oldu. Kendi içimde eksi ve artılarımı tarttım, bu yükün altına girebilir miyim diye düşündüm. Neden olmasın dedim. Daha önce Belediye tecrübem yok, şu bu yapılır dersem afaki olur ama altından kalkabilirim diye düşündüm. Her partiye eşit uzaklıktayım, hiçbir siyasi partiye üye değildim. Düşündüm, İnegöl´ün konjonktürüne baktım, kendime uzak görmediğimden mevcut iktidar partisinden böyle bir karar aldım.?

 

Umut Ortakçı, İnegöl´ün sorunları olarak neleri görüyor, hangi meseleler işbaşına geldiğinizde öncelik kazanacak.

ŞEHRİN HIZI NÜFUSUN HIZINA YETİŞEMEDİ

?İnegöl´de herkesin bildiği sorunlar var, ama bunların çözülebilirliği soru işareti? Bizim yanlış bildiğimiz konular var. Elektrik sokak lambaları yanmadığında bile Belediye aranıyor. Bu Belediyenin işi değil, UEDAŞ´ın işi? Sokak kazıldığında Belediyeye telefon açılıyor, neden kazıyorsunuz diyorlar. Çevreyle ilgili bazı sorunlar olabilir, coğrafi konumdan oluşan çukur şeklinde bir yapıda yaşıyoruz. Ne kadar iyileştirirseniz iyileştirin belli bir noktada kalıyor. Doğalgaza giden evlerin yüzde 80´i kullanıyor, geri kalan yüzde 20´si doğalgaz kullanmıyor. Bunun sonucu Çevre Bakanlığını birebir ilgilendiriyor. Gidip de Belediye olarak fabrikalara ceza kesme şansımız yok diye biliyorum. Çıkan dumanı denetleme şansımız yok. Bir şeyler yapılabilir. Sanayiyi buradan kaldıracağız demenin, projeler sunmanın mantığı yoktur ama yapılacak çok şey var. Sorunlar var. Burası büyük bir şehir. Şehrin hızı nüfusun hızına yetişemedi. Sorunlar illa ki olacaktır, önemli olan bu sorunları daha aza indirgemektir. Sorunsuz yerler ancak 2-3 haneli köylerdir.?

 

İnegöl için ne gibi hayalleriniz var, hangi büyük projelerle ilçe halkının karşısına çıkacaksınız?

?MOBİLYA BÜYÜK BİR KAZANÇ AMA??

İnegöl için hayallerim var ama olabilirliklerini bilmiyorum. Son incelediğim kadarıyla Büyükşehir yasasından sonra, belediye bütçeleri büyük projelere el vermiyor. İlk hedefim Belediyede ne yapıldığını mevcut projelerle analiz etmek, devam edenleri bitirmek. Geriden gelen var, en az 1 yıl devam edecek projeler var. Bunları bitirmeden yenilerini oluşturmak rantabl gelmiyor. Düşündüğüm, olabilecek projeler var. İnegöl Belediyesinin birebir yapacağı değil ama Büyükşehir´den, Bakanlıklardan isteyeceğimiz projeler var. Boğazköy Barajını da içine alacak şekilde Alanyurt´taki eski çöplüğü Büyükşehir´den alıp, olgunlaştırıp millet bahçesi şeklinde Kültürparktan sonra gezilecek bir yer yapmaktır. Bu yapılabilir ama İnegöl Belediyesi kendi bütçesinden yapamaz. Biraz Büyükşehirden, biraz DSİ´den, biraz hayırseverlerden ortak paydayla yapılabilecek şeylerdir. İnegöl´de sadece mobilya ile büyüyen bir şehir izlenimi var. Mobilya büyük bir kazanç ama İnegöl´ü sadece mobilyanın üzerine kurmak doğru değil. Detroit´te otomotiv sektörü vardı, sektör kapanınca şehir bitti. Savunma, turizm gibi farklı sanayilerin getirilmesi lazım ki çeşitlilik olsun. Tüm yumurtaları bir sepete koymak doğru değil. Mobilya krize girdiğinde çarşı da krize giriyor. O yüzden çeşitlendirmek gerekiyor. Alaçatı´da bir festival yapılmış 2 günde 120 bin ziyaretçi gelmiş, Urla´da bir enginar festivali yapılmış 100 bin ziyaretçi gelmiş. Organik tarımla beraber insanların kendilerinin hasat ettiği bir festival bunlar. İnegöl´de en çok üretim armutta var. İnegöl´ün ayçekirdeği, pırasası, patatesi meşhurdur. Antalya´da pazarda ?meşhur İnegöl patatesi´ diye bağırıyorlardı. Coğrafi işaret olarak ayçekirdeğini aldık, ama armut en çok üretilen ürün. 32 bin dekar üretim alanımız var, 128 bin ton armut üretiyoruz. Sonrasında şeftali, kiraz, elma, ceviz, çilek var. Bunların her birinin festivali yapılabilir. İnegöl´ümüzün güzel olan bir yanı var, kötü olan bir yanı var. Çok fazla malzememiz var. Köfte, ayçekirdeği, Oylat, çilek, karpuzumuz var. Mobilya ya da sanayi değil tarımımız da elverişli. Oylat mağaramız var, Türkiye´nin 2. büyük mağarası. İnegöl´de yaşayanlar İnegöl´ü büyük görmüyor, İnegöl Türkiye´nin 22. büyük ekonomisi? 1 milyar 200 milyon dolar gibi bir ticaret hacmimiz var, 901 milyon doları ihracat, 290 milyon dolar ise ithalatımız var. Türkiye´ye örnek bir şehiriz. Yurtdışından aldığımız malın 3 katını satıyoruz. Tarımımız büyük, şehrimiz büyük ama bize küçük geliyor. Bursa´da bile birçok kişi belki İnegöl´ü tanımıyor. İnegöl´deki bütün gelen öğretmenlere, dışarıdan gelen herkese Kent Müzesi ve Mobilya Müzesini gezdirmeliyiz. Tüm öğrencilerimiz ilk haftalarında müzeyi gezmeliler. İnegöl´ün ne olduğunu, nasıl bir değer olduğunu göstermeliyiz.?

 

Daha önce siyasette bulunmadınız, aday olursanız ve seçilirseniz belediye başkanlığı ile siyasete adım aktif olarak adım atmış olacaksınız. Bu manada İnegöl´ü nasıl bir siyasetçi ve belediye başkanı bekliyor.

HERKESE EŞİT MESAFEDE OLACAĞIM

?Ben siyasetçi değilim. Aday adayı olduğunuzda mecburen siyasete giriyorsunuz. Belediye Başkanı olursam herkese eşit uzaklıkta olmaya özen göstereceğim, derdi olanla dertlenip mutlu olanla mutlu olacağız. Orası sadece size oy verenlerin seçtiği bir makam değil, ben İnegöl Belediye Başkanı olmak için adayım, İnegöl´de bizi seçenleri başkanı olmuyorum. Seçildikten sonra seçilmiş olduğumuz bir parti olacak, onunla da çalışılacak ama birinci vazife İnegöl Belediye Başkanlığı? 260 bin nüfusu olan şehrin başkanı olmak. Dışarıdan gelip konaklayanların da başkanısınız. Herkese eşit mesafede olmaya çalışacağız.?

 

Aday adaylığınız iş dünyasında, AK Parti teşkilatlarında ve kamuoyunda nasıl karşılandı. Tepkiler nasıl?

 

ADAYLIĞIM SÜRPRİZ OLARAK KARŞILANDI

?Herkes şok yaşadı, sürpriz olduğunu ifade ettiler. Seçimlerin tarihi de çok ilginç oldu. 31 Mart´ta seçim var, 1 Nisan şaka? Belki seçilirsek şaka gibi olacak. İnegöl´de siyaset, işadamlarının değil de, uğraşanların sürekli olduğu bir yerdir. Ben bugüne kadar uğraşmayan bir işadamı olarak aday olunca nasıl olur diye bir bakışta bulundular. Şuana kadar ne işin var demediler, ama köstek de olmadılar. Sadece birkaç kişi, kendi rahatını niye bozuyorsun dedi. Birkaç serzenişi olan ağabeyimiz oldu, neden aday adayı olduğumu dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık. Çizgileri aşmadığı müddetçe herkesin görüşüne saygılıyım.?

 

Bazı aday adaylarının Ankara´da destek arayışları içerisinde olduğunu görüyoruz. sizin bu manada destek arayışlarınız oldu mu, nasıl bir adaylık süreci yaşıyorsunuz.

ARTILARIMI EKSİLERİMİ TARTTIM

?Hiçbir yerden destek için görüşme yapmadım. Aday olmayı düşünüyorum, ne dersiniz diye sormadım. Siyasi olarak arayıp da aday olayım mı diyeceğim bir siyasi çevrem yok. Artıları eksileri tarttım, yapabilirim dedim, ilk başvuruda bulunan benim. Başvurudan sonra olması gereken kişileri aradım, bilgi verdim. Bunları tamamen dostane olarak aradım, siyasi büyükler olarak aramadım. Daha önce STK´larla çalıştığım zamanda birlikte olduğum kişileri arayıp bilgi verdim. Siyasetin içerisinde birilerinin adamı olmak, telefon açmak, yakın gözükmek kazandırmıyor. Çok kişilerin isimleri konuşuldu, çoğu isim öne çıktı ama hiçbiri olamadı. Bu özgüven meselesidir. Kendinize güveniyorsanız, nasipse neden olmasın?.

 

Alper beyle birlikte 17 aday bulunuyor. Şansınızı nasıl görüyorsunuz? 

ARTILARIM KADAR EKSİLERİM DE VAR

?Genel Başkanımız genç, vizyoner isimler istiyorum dedi. Adaylar arasında genç olduğumu düşünüyorum. Hedeflerim var. Yenilik diyorsanız bugüne kadar hiçbir partiyle ismim geçmediği için yeniyim. Eksilere gelirseniz teşkilat içerisinde hiç çalışmadığım için partide tanınan bir yüz değilim. Belediye işleyişiyle alakalı fazla bilgim yok. Bunlar kendimce eksilerim. Ondan sonrası nasip. 16 aday ve Belediye Başkanımız hakkıyla götürüyorlar, herkes yapabilecek kapasitede. Herkese başarılar diliyorum?.

 

14 yıllık AK Parti belediyeciliğini irdelediğimizde, ben şunu asla yapmazdım, yada şu projeler tam isabet dediğiniz neler var?

DEVAMLILIK ESASTIR

?Yıkma şansım yok, yok etme şansım yok. Geldiğimde daha rantabl nasıl yapabilirim, eksikleri nasıl düzeltebilirim diye bakacağım. Zamanında bazı olaylar yaşanmış, yapılması gerekmiş, o gün için doğruymuş. Bugün için doğru olmayabilir. Geçmişte yapmıştım, bir daha kafamı vurmayayım dememek lazım. Zamanında hastane yapılması gerekiyordu, eksik ve yanlışları vardır, olabilir ama birçok ilde olmayan modern bir hastanemiz var. Kent sahası oraya yapılmasaydı hastane elden gidecekti, o gün için doğru olabilir ama bugün İnegöl gelişimine baktığımızda yer olarak değişebilirdi. Birçok yer var, yapılabilirdi ya da yapılamayabilirdi. Şu dakikadan sonra geçmişe bakıp bunu yapmamalıydık demememiz lazım. Yapılan bir şeyi daha üst noktaya taşımamız lazım. 14 yıllık Belediyecilikte benim de aday olduğum bir partinin devamı? Devamlılık esastır. Ben Belediye Başkanı olursam 1 sene proje yapabileceğimi düşünmüyorum çünkü en az 1 ay belediye işleyişini öğrenmeliyim. Mevcut Belediye Başkanımız Alper Taban haricinde diğer adayların bilebileceğine de inanmıyorum. Planlamalar yapılmalı, daha sonra mevcut devam eden projelere bakmalıyız. Bütçeyi yapan ben değilim, mevcut Belediye Başkanının meclisinin yaptığı bütçe var. Bizim bu bütçeyi bir sonraki döneme kadar götürmemiz lazım. Bildiğim kadarıyla borçlu bir Belediye değiliz ama kasamızda çok para olduğunu da düşünmüyorum. Mevcut yarım kalan ya da projelendirilip başlamamış projelere bakacağız. Belki çok iyi projelerimiz vardır, onları hayata geçireceğiz. İş yapmak istiyorsanız ekibinizin çok iyi olması lazım. Çevre düzenlemesi yapılacaksa en az 3-4 çevre mühendisi ve peyzaj mimar gelecek, çalışacak. Kent estetiği ve bina estetiği ile ilgili çalışmalar yapmak istiyoruz. Topyekûn mahalle mahalle gezip estetiği düzeltmek istiyoruz?.

 

Aday gösterilirseniz, ekibinizi hangi kriterlere göre şekillendireceksiniz? Sürpriz isimler olacak mı?

ESAS ÇALIŞTIRMAK İSTEDİĞİM KENT KONSEYİ

Gönlümden geçen, her ticaret kolundan, ev hanımı, genç, üniversitede okuyan bireylerden bulunmalı. Meclis üyeliğinde seçici olmaya çalışacağız ama esas çalıştırmak istediğim Kent Konseyi? Kent Konseyi daha geniş kapsamlı bir mecradır. Burada Kent Konseyi´nden gelen geri bildirimlerle meclisle çalışacağız. Mecliste bir avukat olması lazım. Aynı zamanda danışmanın olmuş olacak. Böyle bir konu var doğru mu diyeceğiz. Mühendis olması lazım. Bir mimar olması lazım. Şuana kadar hep hemşeri derneklerinden arkadaşlarla yürütüldü. İnegöl´deki hemşeri derneğinde bize bir mimar lazım, mimarınız gelsin diyeceğiz. Orada 20 işadamının olması önemli değil, biz şehri yöneteceğiz. Her şeyi bileceğim diye bir durum yok, ben yönetme durumunda olacağım, altı sağlam olmalı. Zabıta birimiyle alakalı düşüncem var. İnegöl´deki merkez mahallelerin hepsine Zabıtaları bölmeyi düşünüyorum. Her mahallenin 2-3 tane Zabıtası olmalı. Muhtar gibi o mahalleye hâkim olacak ki oradaki bilgiler gelecek. Ceza yazma taraftarı değilim, bir işyeri açılıyordur, bilgilendirmede bulunulur, alınmıyorsa uyarılarda bulunulur. Bir bina yapılıyorsa ruhsatı var mı, çatı yüksekliği çıktı mı diye Zabıta arkadaşlarla denetleyerek gerekli birimlere ileteceğiz.

 

İnegöl´ün, köfte ayçekirdeği,, mobilya oylat ve İnegölspor,gibi değerleri var.  Bu değerlere yeterince sahip çıkıldığını düşünüyor musunuz? Bu değerlerimizle ilgili sizin düşünce ve planlarınız nedir?

İNEGÖL´ÜN SÜREKLİ TANITMALIYIZ

?Köftenin coğrafi işareti alındığında komisyonda üyeydim. Artık İnegöl köftesi İnegöl´ün bir markasıydı. Ayçekirdeğinin de işareti alındı. Hak ettiği yeri buluyor mu dersek eksiklikler muhakkak vardır. Köfte, ayçekirdeği festivali gibi yaparak duyurmamız lazım. En büyük eksikliğimiz kendimizi önce Bursa´ya sonra Türkiye´ye duyurmamız lazım. İnegöl büyük bir şehir, herkes bizi biliyor gibi bir hava var. İnegöl köftesiyle ve mobilyasıyla biliniyor ama Coca Cola da yıllardır en büyük bilinen marka olmasına rağmen sürekli reklam yapıyor. Her gün yeni bir nesil geliyor. Biz de İnegöl´ü tanıtmalıyız?

 

Son olarak ilçe halkına ve teşkilat mensuplarına ne mesaj vermek istersiniz?

ZAMANIMIN COĞUNU İNEGÖL´E ADAYACAĞIM

?Demokratik ve eşit şartlarda bir tanıtım toplantısı yapıldı. Hoşuma giden bir toplantıydı. Orada herkes çıktı, kendini tanıttı. 220´ye yakın delege var, orada mahalle başkanları, gençlik ve kadın kolları, yönetim, eski milletvekili ve ilçe başkanlarının bulunduğu ortamda kendimizi tanıtmak benim için bir avantajdı. Parti içerisinde benim de tanımadığım bir ortam oldu. Herkes eşit şartlarda kendini tanıttı. Güzel bir ortam oldu. Teşkilat da Pazar günü temayüle gitti. Orada herkes olmasını istediği kişiyi destekledi. İlk defa elektronik temayül yapıldı. İnşallah İnegöl´den de destek alırız, bu destek Ankara´ya gider, Genel Başkanımız da uygun görürse, biz de elimizden geldiği kadarıyla yapmak isteriz. Bu zor bir iş? Bunun zor olduğunu biliyorum, eve eskisi kadar gidemeyeceğimi de biliyorum. Şu da var, buraya bu görevi bilerek, zamanımın çoğunu İnegöl´e adayacağımı bilerek geliyorum. Eve zaman ayıramıyorum dersem zamanında bunu biliyordunuz dersiniz. Çocuklarımızı 5 yıl daha az göreceğimizi ön plana koyduk. Herkese desteklerinden, iyi ya da kötü yorumlarından dolayı teşekkür ediyorum.?

 

 

 



  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29