www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İNEGÖL´ÜN İLK MEKTEBİ FOTOĞRAF SERGİSİNDE

İNEGÖL´ÜN İLK MEKTEBİ FOTOĞRAF SERGİSİNDE

İnegöl´ün ilk bilinen mektebi olan Sofi Sinan Sıbyan Mektebi (Sinanbey İlkokulu)´nin geçmişini anlatan ve 78 parçadan oluşan fotoğraf sergisix Kent Müzesi´nde izlenime sunuldu.

İnegöl tarihinin bilinen ilk mektebi olan Sofi Sinan Sıbyan Mektebi, bugünkü adı ile Sinanbey İlkokulu´nun tarihini içerisinde barındıran fotoğraf sergisi, dün ilçe protokolü, Sinanbey İlkokulu eski idarecileri, öğretmen ile öğrencileri ve ailelerin katılımı ile gerçekleştirildi. Osmanlı belgeleri, okulun ve öğrencilerin eski fotoğrafları, okulun öğrenci künye defterleri, karneler ve diplomalardan oluşan 78 parçanın görücüye çıktığıserginin 28 Eylül ile 11 Ekim tarihleri arasında açık kalacağı ifade edildi.

 

MÜZEDEKİ 58. SERGİ

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ?2015-2016 eğitim öğretim yılının ilk gününde İnegöl´ümüzün köklü okullardan biri olan Sinanbey İlkokulu nam-ı diğer Sofi Sinan Mektebi için hazırladığımız sergimizin açılışı için bir aradayız. Bu sergi müzemizde açılan 58. sergimizdir. Özellikle müzemizin açılmasından sonra hazırlanan sergilerle şehrimizin tarihini yansıtan değerlerimizi bir bir tarihin tozlu raflarından gün yüzüne çıkartarak halkımızın izlenimine sunuyor ve özellikle çocuklarımızın tarihimizi daha yakından tanımaları adına çeşitli projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz.Bugün de yine bizim için tarihi değeri olan Sofi Sinan Mektebini tanıtan sergimizin açılışını yapıyor olmanın sevinç ve gururunu yaşıyoruz? dedi.

 

İNEGÖL´ÜN BİLİNEN İLK MEKTEBİ

Sofi Sinan hakkında bilgi veren Başkan Aktaş, ?Tarihi belgeler ışığında değerlendirildiğinde, 15.yüzyılda yaşamış, dönemin en büyük devlet adamlarından İnegöllü İshakpaşa´nın Kethüdalığını yapmış olan Sofi Sinan, İshakpaşa´nın mülklerini ve vakıflarını idare etmiştir. Ayrıca Hüdavendigar Livası Tahrir Defterleri´ndeki bir başka kayıtta kendisine ait vakıftan da bahsedilmektedir. Bu Tahrir Defterleri´nde, İsaviran (İsaören) Köyü´nde bir cami, İnegöl´de bir mektep ve Köprühisar´da bir zaviye inşa ettirdiği, bu eserler için İnegöl´de birçok arazi ve çiftliğin gelirinin bu vakfa bırakıldığı yer almaktadır. Bu kaynakta ismi geçen mektep, Sofi Sinan (Sinanbey) adlı İnegöl´ün bilinen ilk mektebidir. Bugün İnegöl´ün en eski mahallelerinden biri olan Sinanbey Mahallesi´nin adı da okulu gibi Sofi Sinan´dan gelmektedir? şeklinde konuştu.

 

OKULUN TARİHÇESİ

Başkan Aktaş, ?Sofi Sinan Vakfı ve Mektebi hakkındaki ilk bilgilere, 1521 tarihli Tahrir Defteri B kayıtlarında rastlanmaktadır. 1521 tarihinden önce yapıldığı bilinen mektebin, farklı dönemlerde yeniden inşa edildiğine dair bilgiler günümüze kadar ulaşmıştır. Bunlardan Başbakanlık Osmanlı Arşivi içerisinde yer alan 18 Şubat 1896 tarihli belgede, Sofi Sinan Sıbyan Mektebi´nin yıkılmak üzere olduğundan yeniden inşa edildiği ve İkinci Abdülhamid´in doğum gününü anmak için 31 Ocak 1896 Cuma günü açıldığı yazmaktadır. 1948´e kadar Kız Mektebi, Merkez Mektebi gibi isimlerle eğitime devam eden okulun ismi bu tarihten sonra tekrar Sinanbey adını almıştır. Hazırlanan sergimizde Osmanlı belgeleri, okulun ve öğrencilerin eski fotoğrafları, okulun öğrenci künye defterleri, karneler ve diplomalardan oluşan 78 parça sergilenecektir. Sergimiz 28 Eylül-11 Ekim tarihleri arasında halkımızın ziyaretine açık olacaktır. Tüm ilçe halkımızı sergimizi gezmeye davet ediyorum? diye konuştu.

 

?BÜTÜN RESİMLER BİRER SANAT ESERİ MERTEBESİNDE?

Kaymakam Ali Akça ise, ?Toplumlar geleceklerini inşa etmek, geleceklerini kurtarmak için ellerindeki tek araç olan eğitimi en iyi şekilde kullanmak mecburiyetindedirler. Eğitim ise bir toplumun kendine ait değerlerini, tarihini, kültürünü, inançlarını, bilimsel gerçeklikleri hem mevcut nesle hem de gelecek nesle aktarma faaliyetinin adıdır. Buradaki faaliyet belki bir fotoğraf sergisi olarak adlandırılıyor ama burada da yapılan Sinanbey okulunun geçmişini bugüne taşımaktır. Burada yapılan da bir eğitim faaliyetidir. İnegöl Kent Müzesi´nde bu faaliyetin gerçekleştirilmiş olması da ayrı bir önem taşıyor. Burada birçok fotoğraf sergilerine katıldım. Hepsinden de büyük keyif aldım. Özellikle İnegöl´ün geçmişini İnegöl müzesinde gördük, fotoğraflara yansıyan geçmişine de burada şahit olduk. Bütün resimler ayrı birer sanat eseri mertebesinde. Bugün burada, Sinanbey okulunda geçmişte idarecilik yapmış, öğretmenlik yapmış değerli hocalarımızla karşılaştım. Bu İnegöl´ün güzel yüzüdür. İnegöl´ün güzel yüzünü burada bizlerle buluşturan belediyemize, Milli Eğitim teşkilatımıza teşekkürlerimi bildiriyorum. Umarım sergi, o siyah beyaz resimlere yansıyan asalet İnegöl´ün geleceğine de ışık tutar. Hayırlı ve uğurlu olsun? ifadelerini kullandı.

 

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından okulun eski idarecileri, öğretmenleri ve öğrencileri protokol üyeleri tarafından verilen plaketlerle onurlandırıldılar. Program, kurdele kesimiyle serginin açılması ve gezilerek incelenmesi ile son buldu.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25