İNGAZ DOĞAL AFETLERE HAZIR

İNGAZ DOĞAL AFETLERE HAZIR

Deprem ülkesi olan Türkiye’de her türlü doğal afete hazırlıklı olmak amacıyla bir çalışma yapan İNGAZ, acil eylem planı hazırlayarak tüm personeline ‘İNGAZ Acil Eylem Planı’ kitapçığı dağıttı. İNGAZ İşletme Müdürü Faruk Coşkun, acil eyle

2003 yılında Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) tarafından yapılan ihale sonucu İnegöl’ün gaz dağıtımını alan Kalyon Şirketler Grubuna bağlı İNGAZ’ın İşletme Müdürü Faruk Coşkun, 8 yıldır İnegöl’de yaptıkları yatırımların dışında, ilçe halkının güvenliğini de sağlamayı ilke edindiklerini söyledi. Coşkun, bu bağlamda hazırladıkları ve bugüne kadar 6 kez revize edilen ‘İNGAZ Acil Eylem Planı’ ile son dönemlerde sıkça söz edilen doğalgaza yapılacak olan zamlar hakkında açıklamalarda bulundu.

ENTEGRE BİR PLAN HAZIRLANMALI

İNGAZ’ın şu anda kamu kurumları ve altyapı kurumlarının hiçbirinin henüz yapmadığı bir şeyi hayata geçirdiğini kaydeden Coşkun, “Bütün personelimizin cebine İNGAZ Acil Eylem Planını koyduk. 1999’dan beri ülkemiz deprem gerçeği ile yaşıyor. Ama insan unutuyor, yine unuttuk ve Van depreminden yine hatırladık. Bir doğal afet anında, bir depremde İNGAZ Personeli ne yapacak. İNGAZ her türlü doğal afete her daim hazırdır. Fakat bizim bu acil eylem planımızın gerçekten çalışabilmesi için diğer grupların da acil eylem planını hazırlaması ve entegre bir planın ortaya çıkması gerekir. Kitapçığımız içerisinde işletme personeli ne yapacak, görevde olan personel ne yapacak, izinde olan personel ne yapacak. Yıkıcı etki varsa ne yapılacak, yıkıcı etki yoksa ne yapılacak. Haberleşme varsa ne yapılacak, haberleşme yoksa ne yapılacak. Bütün durumlar göz önüne alınarak her ihtimale göre bu acil eylem planı hazırlandı. Ayrıca bu kitapçıkta bütün personelimizin telefon numaraları ve kan grupları var” dedi.

RADYO VE TV’LER DOĞAL AFETLERDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Doğal afetlerde yerel radyo ve televizyonların da haberleşme adına önemli rol oynadığına dikkat çeken Faruk Coşkun, “Bir takım önerilerimiz de var. Mutlaka şehrin acil eylem planı da acil olarak yapılmalı. Belediyenin konuyla alakalı ciddi bir çalışması var. Ben o çalışmayı önemsiyorum. Ben özellikle yerel radyo ve televizyonların doğal afetlerde çok önem arz ettiğini düşünüyorum. Radyo ve televizyonların yer seçimlerinde emniyetli bölgeleri tercih etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Cep telefonları çalışmadı, bir takım telsiz röleleri yıkıldı telsiz ve telefon haberleşmesinin olmadığı anları da yaşadık. Burada devreye radyo ve televizyonlar giriyor. İnsanları buradan yönlendirebilirsiniz. Biz de ekiplerimizi buradan yönlendirebiliriz. Şehirdeki kriz yönetimini radyolardan yapmak daha önemli” diye konuştu.

8 YILDIR GAZI UCUZ SATTIK

Zamlarla ilgili kendisine yöneltilen soruları da yanıtlayan İşletme Müdürü Faruk Coşkun, 8 yılını tamamlayan şirketlerde tarife düzenlemesi yapılacağını söyledi. Kendilerinin herhangi bir zam yetkisi bulunmadığını da dile getiren Coşkun, “Buna zam demeyelim. Biz şu anda düşük fiyatla gaz satıyoruz. İnegöl’de bizim karımız Bursa, İstanbul, Ankara’dakinin 5’te 1’i kadar. İnegöl, Çorum, Manisa, Balıkesir, Trabzon, Rize, Bolu, Düzce, Malatya ve 53 şehirde 2003 yıldan sonra ihaleler yapıldı ve devlet 30 yıl yatırım yapmak kaydıyla gaz dağıtım lisansları verdi. Şebekeyi döşüyoruz, devletten 5 kuruş almıyoruz, doğalgazı insanların kapısına getiriyoruz ve ondan sonra da bize bir metreküpte bir kar marjı veriyor devlet. Bunu da biz belirlemiyoruz, devlet belirliyor. Biz 8 yıldır bu şekilde çalışıyoruz, ondan sonra devlet der ki sen 8 yılda bunları yapmışsın, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) buna göre bir tarife belirliyor. Yani bize 8 yıl sonra zam yapma yetkisi verildi diye bir şey yok. 8 yılın sonunda da devlet bizim tarifemizi devlet belirliyor, bu da en fazla yüzde 2-3 artışa neden olur. Bu da Ocak ayında falan belli olur” açıklamalarında bulundu.

DOĞALGAZ UCUZLAYACAK

Doğalgaz piyasasını takip ettiğimizde, piyasanın yavaş yavaş sakinleştiği ve liberalleştiğinin görüldüğünü de kaydeden Coşkun, şöyle konuştu: “Burada zaten önümüzdeki yıllarda otomatikman doğalgaz ucuzlayacak, bir doğalgaz piyasası olacak. Şimdi nasıl elektriği istediğimiz yerden alıyoruz, biz de Botaş’ın dışındaki gaz dağıtım şirketlerinden de gaz alabileceğiz. Bu da toptancılarda rekabeti geliştirecek. Benim kar marjım değişmeyecek, fiyatlar düşmeye başlayacak.”

“HER DAİREDEN YILDA 10 LİRA KAZANIYORUZ”

İnegöl’de yılda her daireden elde ettikleri kar marjının 10 lira civarında olduğunu ifade eden Coşkun, “Bizim İnegöl’de yaklaşık 400 vanamız var. Bu vanalar asfalt altında kalamaz, yeri unutulamaz. Biz bunların hepsini 2 ayda bir kontrol ediyoruz ve bu kadar işi sadece 25 kişi ile yapıyoruz. 24 saat hizmet veriyoruz. Birinci dereceden acil ihbarlarımıza 15 dakikadan geç gitmiyoruz. Yılda iki kez Türkiye’de 4-5 tane olan özel donanımlı araçlarla doğalgaz kaçağı olup olmadığını arıyoruz. İlla bir kaça olması, koku gelmesine gerek yok. Bunların hepsini biz kendi kar marjımızla yapıyoruz. Şu anki kar marjımız bizim 1 metreküpte 1.15 kuruş kazanıyoruz. Yılda bir daireden biz 10 lira para kazanıyoruz ortalama. Ancak biz o daireye yılda 12 kez sayaç okumaya gidiyoruz ve her gidişimiz 1 liradan fazla maliyet. 8 yıl boyunca bu fiyata çalışacağız dedik, şimdi de EPDK’dan makul bir kar marjı bekliyoruz. Kimse kazanmadığı bir işi yapmaz” dedi.



  • BIST 100

    10272,75%-0,04
  • DOLAR

    32,28% -0,17
  • EURO

    34,79% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2407,80% 0,62
  • Ç. ALTIN

    3900,49% 0,32