İNİYAD 24. SU KUYUSUNU SOMALİ’DE AÇTI

İNİYAD 24. SU KUYUSUNU SOMALİ’DE AÇTI

5 farklı ülkede 23 su kuyusu açan İnegöl İnsani Yardım Derneği (İNİYAD), 24. su kuyusunu Somali’de açtı. İNİYAD Su Kuyusu Koordinatörü Burak Kılınç; yaptığı açıklamasında açılan su kuyularının iç çatışmayı önlediğini ifade ederken, bir su kuyusunun

Yardım kampanyalarında yurt içinde ve yurt dışında önemli çalışmalara imza atan İnegöl İnsani Yardım Derneği (İNİYAD), Afrika ülkelerinde susuzluktan ve açlıktan can çekişen vatandaşlara el uzatmaya devam ediyor. Bu güne kadar 5 farklı ülkede 23. su kuyusu açarak, bölge halkına umut kaynağı olan İNİYAD, 24’üncü su kuyusunu ‘Havz-u Kevser’ adıyla ismini açıklamak istemeyen bağışçısının desteği ile Somali’de açtı.

Açılan Su Kuyuları İç Çatışmaları Sona Erdiriyor

İNİYAD Su Kuyusu Koordinatörü Burak Kılınç, açılan kuyunun temsili fotoğrafını bağışçının arkadaşına teslim ederken, kısa bir açıklama da yaptı. İNİYAD’ın Afrika’da yürüttüğü su kuyusu projesinin bütün hızıyla devam ettiğini vurgulayan Burak Kılınç, “Şimdiye dek 5 farklı ülkede 23 su kuyusu açan İNİYAD, 24. su kuyusunu Havz-u Kevser adıyla, ismini açıklamak istemeyen bağışçısının desteği ile Somali’de açtı. Su kuyusu projeleriyle yaşam alanlarının bereketlenmesini amaçlayan İNİYAD ve İHH, insanlar arasında dayanışma ve paylaşma kültürünün gelişmesini de sağlıyor. Zira açılan su kuyuları, su kaynaklarının paylaşımı nedeniyle yaşanan iç çatışmaları sona erdiriyor ve toplumsal dayanışmayı destekliyor” dedi.

Su Kuyusu Maliyetleri 4 Bin 500 İle 70 Bin Dolar Arasında Değişiyor

Afrika ülkelerinde su kuyusu maliyetlerinin bölgesine, suyun çıkma havzasına göre değişiklik gösterdiğini ifade eden Burak Kılınç, su kuyularının maliyetinin de 4 bin 500 dolardan başlayarak, yerine göre 70 bin dolara kadar çıkabildiğini söyledi.

Somali, Kenya, Cibuti Ve Etiyopya’da Son 60 Yılın En Kurak Mevsimi Yaşanıyor

Burak Kılınç, Doğu Afrika ülkelerinden Somali, Kenya, Cibuti ve Etiyopya’da son 60 yılın en kurak mevsiminin yaşandığına da dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yaklaşık 11 milyon insan susuzluk ve açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Ekim ayına kadar gerekli tedbirler alınmazsa, bölgede kitlesel ölümlerin yaşanması bekleniyor. 2 buçuk milyon çocuk için acil gıda ve ilaca ihtiyaç duyulmakta. Bölgeden gelen son bilgilere göre 310 bin çocuk ölümle yüz yüze. Kuraklığın en fazla etkilediği Somali’den Kenya’ya her gün mülteci akını yaşanıyor. İnsanlar aç susuz, ağaç yaprakları ve buldukları bitkileri yiyerek 400-600 kilometrelik bir yolu yürüyüp mülteci kamplarına sığınıyor. 500 bine yaklaşan mülteci sayısı her geçen gün hızla artarken, yetersiz kalan kamplarda gıda ve diğer ihtiyaçlar da karşılanamıyor.”

Acil Yardım Bölgesinde İHH’nın İki Ayrı Ekibi Çalışıyor

İHH’nın Somali’de 15 yılı aşkın bir süredir çalışmalarını yürüttüğüne de değinen Burak Kılınç; acil yardım, sağlık, sosyal ve eğitim yardımları üzerine yoğunlaşan İHH’nın bölgedeki çalışmalarının kuraklığın arttığı son birkaç aylık dönemde hız kazandığını söyledi. Kılınç, Ramazan ayına son 60 yılın en büyük felaketiyle giren Somali’de ve Kenya’daki Dadaab Mülteci Kampı’nda acil yardım çalışmaları yapan İHH’nın bölgeye iki ayrı ekip gönderdiğini kaydederek; “Ekiplerimiz ilk etapta acil kriz durumunun giderilmesine yönelik acil gıda yardımı ve sağlık çalışmaları gerçekleştiriyor. Kriz uzun soluklu bir çalışma programı gerektirdiğinden İHH orta vade de mülteci kampları için de sürdürülebilir bir kalkınma çalışması planlıyor” açıklamalarında bulundu.

Ramazan İftarını Açarken Somali’yi Unutmayalım

“Ramazanın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise Cehennemden kurtuluştur” diyen Burak Kılınç; “Somali’nin bir yardım eline ihtiyacı var. Çocuklar açlık ve hastalıkla yüz yüze. Siz kadirşinas İnegöl halkının Doğu Afrika ülkelerinden Somali, Kenya, Cibuti ve Etiyopya halkını yalnız bırakmayacağınızı ümit ediyoruz”dedi.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07