www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İnovasyon şart

İnovasyon şart

Türk mobilyasının dünyada hak ettiği yere gelmesi için çalışmalarını sürdüren Mobilya Dernekleri Federasyonu´nun (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye mobilya sektöründe günden güne artan AR-GE ve tasarım harcamalarının daha ?katma değerli? ürünler üretil

Sektörün inovasyon eko-sistemini genişletmek için yoğun olarak çalıştıklarını söyleyen Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, ?Sektörümüzün yüzde 90´ından fazlasının KOBİ olduğu düşünüldüğünde, firmalarımızın AR-GE ve tasarım teşviklerine erişim konusunda yaşadıkları sıkıntıları çözmek ve her türlü sorularına cevap vermek misyonuyla çalışıyoruz? dedi.

 

Özellikle Türk ofis mobilya üreticilerinin birçok ?tasarım ve AR-GE ödülünü? ülkemize getirdiğini ve katma değerli ihracat yaptıklarını söyleyen Güleç, sektördeki inovasyon eko-sisteminin hızla genişlediğini fakat henüz kat edecek uzun bir mesafenin olduğunun da altını çizdi. Sektörün 2017 yılında AR-GE harcamalarını önceki yıla göre yüzde 67 artırdığını söyleyen Güleç, ?Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye´de de firmaların inovasyonu daha bütüncül olarak ele alması ve tartışması gerekiyor. Ancakbu sayede yaklaşık 3 dolar olan kilogram başı ihraç fiyatımızın, 2023 yılında 7 dolara ulaşmasını sağlayabiliriz? dedi.

 

?DÜNYA TASARIM DİLİNİ KONUŞMAMIZ GEREKİYOR?

Küresel üretimin arka bahçesi Polonya, Vietnam, Meksika ve Romanya gibi örnekler bir yana bırakılırsa, İtalya, Almanya, ABD, İsveç gibi ?markalaşmış´ ülkelerin bilinirliklerini inovasyona borçlu olduklarını aktaran Güleç, ?Artık dünyadaki tüm rakiplerimiz inovasyonun ne kadar önemli olduğunun bilincinde. Bugün dünyada ucuz işgücü ve daha düşük kaliteyle özdeşleştiği var sayılan Çin´in bile uzun süre önce inovasyon eko-sistemini genişlettiğini ve farklı segmentlerde rekabetçi olabildiğini görüyoruz. Artık ?Çin mobilyası´ dediğimizde düşük teknoloji, ucuz ve kalitesiz işçilikten bahsedemiyoruz. Bu örneklerle karşılaştırdığımızda tarihi-kültürel arka planı çok güçlü olan Türk mobilyasının daha çok AR-GE ve tasarım yatırımıyla dünya tasarım dilini daha yetkin şekilde konuşması gerektiği açık. Bunun için inovasyon eko-sistemi sürdürülebilir bir bütün olarak düşünülmeli. AR-GE ve tasarım merkezleri başta olmak üzere tüm teşviklerin etkin şekilde kullanıldığı; meslek liseleri ve üniversitelerin tasarım bölümlerinden insan kaynağının yabancı tasarımcıların birikimiyle başarılı bir şekilde sentezlendiği; bağımsız atölyelerin piyasaya endüstriyel çıktı sunduğu, sadece nihai ürün olarak mobilya değil, mobilya tasarım hizmet ihracatının yapıldığı bir eko-sistem inşa edilmeli? diyerek sektörün gelişmesi için inovasyonun önemini açıkladı.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,89% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2433,75% 0,06
  • Ç. ALTIN

    4017,93% -1,36