İNŞAAT SEKTÖRÜNE KURS FIRSATI

İNŞAAT SEKTÖRÜNE KURS FIRSATI

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) inşaat sektöründek çalışanların Mesleki Yeterlilik Belgesi almaları için harekete geçti. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İnegöl Müteahhitler Derneği ve Halk Eğitim Merkezi ile ortak yürütülecek çalışma ile inşaat sektörü

Kurs sonunda, TOBB´un kurmuş olduğu Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi A.Ş. (MEYBEM. A.Ş.)sınava girip başarılı olan çalışanlara Mesleki Yeterlilik Belgesi verecek.

BELGESİZ ÇALIŞTIRANLARA YÜKSEK PARA CEZALARI VAR

İTSO Başkanı Metin Anıl, 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu dayanılarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´nca bir tebliğ hazırlandığını söyledi. Tebliğde 48 meslek grubunun tehlikeli ve çok tehlikeli olarak tanımladığını ifade eden Anıl, "Bu meslek gruplarında çalışacak olanların Mesleki Yeterlilik Belgesi almaları zorunlu hale geldi. Belgesi olmayanları çalıştıranlara ise çalışan başına 500 bin TL ceza öngörülüyor" dedi.

Tebliğ sonrasında TOBB bünyesinde Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi A.Ş´nin(MEYBEM. A.Ş) kurulduğunu söyleyen Metin Anıl, kurulan şirketin belge için başvuranların bilgi, beceri ve yetkinliklerinin ölçme ve değerlendirmesini yaptığını ve başarılı olanlara da Mesleki Yeterlilik Belgesi verdiğini belirtti.

BELGE ALMAK İSTEYENLER İTSO´YA BAŞVURABİLİRLER

Metin Anıl, tebliğ yayınlandıktan sonra 48 meslek grubunda faaliyet gösteren üyelerinden, çalışanları için Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyenlere destek vereceklerini duyurduklarını belirterek, bu duyuru sonrasında İnegöl Müteahhitler Derneği´nin ortak çalışma istediğini söyledi. Bu talep üzerine İnegöl Halk Eğitim Merkezi ile görüştüklerini ve Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyenler için kurs düzenlenmesini talep ettiklerini söyleyen Anıl, "Bu kursun ücretini odamız ödeyecek. Kursa katılanları MEYBEM´e yönlendireceğiz. Burada yapılacak ölçme ve değerlendirmede başarılı olanlar belgelerini alacaklar" diye konuştu.

İnegöl´de inşaat sektöründe çalışan tüm üyelerinin çalışanlarını odaya yönlendirmelerini isteyen İTSO Başkanı Metin Anıl, başvurular sonrasında makul sayıya ulaşıldığında İnegöl Halk Eğitim Merkezi´nde kurs açılacağını belirterek, kurs sonunda MEYBEM´de ölçme ve değerlendirme yapılacağını ifade etti.

DİĞER İŞ KOLLARINI DA BEKLİYORUZ

Metin Anıl, inşaat sektörünün dışında faaliyet gösteren üyelerinin çalışanları içinde benzer eğitim çalışması yapmaya hazır olduklarını söyledi. Anıl, kanunda belirtilen 48 meslek grubunun tamamı için aynı çalışmayı yapmaya hazır olduklarını bu konuda başvuru beklediklerini sözlerine ekledi.

TÜRKİYE´DE BİR İLK

İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican ise; ?Bu protokolün amacı 5544 sayılı mesleki yeterlilik kanunu ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında başkanımızın da ifade buyurdukları gibi 48 meslek alanında çalışanlar mesleki yeterlilik belgesi almak zorundadırlar. Bu belgeler de mesleki eğitim kurumunun yapmış olduğu sınavla verilmektedir. Bu sınavlara katılırken sektörde çalışan iş alanındaki arkadaşlarımızın biraz daha alanlarıyla ilgili bilgilerini geliştirmeleri gerekiyor. Protokol ile vereceğimiz destek mahiyetindeki seminerler arkadaşlarımızın sınavlarında başarılı olabilmeleri için gerçekleştirilecektir. Protokol neticesinde uygulanacak seminerde geçerli olan belgeyi vermeyeceğiz, destek mahiyetinde arkadaşlarasınavlara hazırlık kursu vereceğiz. Milli Eğitim olarak 2 türlü eğitim öğretim uygulamaktayız. Biri örgün biri de yaygın eğitim. Örgün eğitim okullarımızda verdiğimiz eğitimdir. Yaygın eğitim ise Halk Eğitim Merkezi, Mesleki Eğitim Merkezi ve Açık Öğretim Kurumları aracılığı ile yaş sınırı olmaksızın dışarıdan bütün bireylerin ihtiyaç hissettikleri dallarda, alanlarda mevzuat çerçevesinde vereceğimiz kurslar, dersler, seminerler ve benzerleri. Bu kapsamda saydığımız kurumlar marifetiyle çeşitli kurslar düzenlemekteyiz. Bu da bunlardan bir tanesidir. Amacımız, çalışanlarımızın daha bilgili ve bilinçli olmaları, iş yaparken daha güvenli ortamın sağlanmasıdır. Açacağımız seminer Türkiye´de ilk olarak gerçekleştirilecek. Bu dalda ilk olacak. Bazı hususlarda ilki uygulayan bir ilçeyiz. 23 yaş üstü zihinsel engellilere dair kurslarımız da İnegöl´ümüzde uyguladığımız bir ilktir. Bu seminerler hem İTSO´nun salonlarında hem HEM´in salonlarında verilecektir. Eğitimlerin süresi ihtiyaca göre belirlenecektir. Eğitimi alacak olan insanlarımıza başarılar diliyorum? şeklinde konuştu.

SINAV ÜCRETLERİ 550 İLE 740 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

Mesleki Yeterlilik Sınav ücretleri mesleğe göre 550 TL ile 740 TL arasında değişmektedir.Sınavda başarılı olan çalışanlara sınav ücreti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından iade edilecek.İlk sınavda başarılı olamayanlar ücretsiz olarak 2 defa daha sınava girme hakkına sahipler.

ÜCRETSİZ EĞİTİM

Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavı için İnegöl Ticaret ve Sanayi Odasına müracaat edenler eğitimlere hiçbir ücret ödemeden katılacaklar.2017 yılı başlangıcı itibariyle inşaat sektöründe 10 meslekte mesleki yeterlilik belgesi temin edilmekte olup, 2017 yılının ilk çeyreğinde inşaat sektöründeki diğer mesleklerde de mesleki yeterlilik belgesi sağlanacak.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68