İnşaat Sektöründe Arz Talep Dengesi Bozuldu

İnşaat Sektöründe Arz Talep Dengesi Bozuldu

İnegöl’deki emlak sektörünü değerlendiren Emlakçılar Derneği Başkanı Zekai Akyürek, inşaat sektörünün ivmesini her geçen gün yükseltmesinin, arz talep dengesini bozduğunu söyledi. Akyürek, İnegöl’de daire fiyatlarının Bursa’daki diğer il

İnegöl’deki emlak piyasasını değerlendiren Emlakçılar Derneği Başkanı Zekai Akyürek, altın, Dolar ve Euro’da yaşanan artışın emlak piyasasına olumsuz yönde etki yaptığını belirterek; şu anda piyasanın durgun olduğunu söyledi. Akyürek inşaat sektöründeki arz talep dengesizliğinde de yakındı.

Aşırı Şekilde Konut Yapılıyor

Emlak piyasasının beklentilerinin genelde Türkiye’deki ekonominin durumuna göre şekillendiğini belirten Akyürek, “Şu anda altın piyasasının yüksek olması, Doların Euro’nun yüksek gitmesi emlak piyasasını haliyle etkiliyor. Bu etkileme olumsuz yönde oluyor. Şu andaki beklentilerimiz emlak piyasasının açılmasından yana. Yalnız Türkiye genelinde olduğu gibi, İnegöl’de de konut enflasyonu yaşanıyor. Aşırı şekilde konut yapılıyor. Arz ve talep tehlikesi bu nedenle bozuldu. Ayrıca, bankaların yaz aylarında konut kredileri faizlerini yükseltmeleri, emlakçıların işlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Ama bu böyle devam edecek değil tabi. Bizim beklentilerimiz, gayrimenkul, her zaman yatırım olarak birinci sırada yerini koruyacaktır. Dönem dönem bazen Euro artar, bazen altın artar, ama gayrimenkul hiçbir zaman birinciliği başka bir yatırım aracına bırakmaz. İnsanlar yaşadıkça eve ihtiyaç vardır, toprak büyümüyor ama insanlar çoğalıyor” dedi.

İnegöl’de Daire Değil Arsa Pahalı

İnegöl’de orta seviyeli bir ailenin satın alabileceği ikinci el daire fiyatları hakkında da bilgi veren Akyürek; kışın daireciliğin en alt seviyeye indiğini de hatırlatarak şöyle devam etti: “Şu anda piyasa durdu diyemeyiz, ama işler yavaş. Kışın daire işleri biraz daha yavaşlıyor, arsa ve tarla işleri artıyor. Ama bunun yanında tabi dairecilik olmuyor diye de bir şey yok. İnegöl’de orta seviyeli bir ailenin alabileceği ikinci el daire fiyatları; 60-70 bin TL civarında. İnegöl bu konuda Bursa’nın 17 ilçesi arasında da en uygun şehri. Dışarıdan gelen bazı insanlar İnegöl pahalı diyor, ama bu gün maliyetleri göz önüne aldığımızda arsa payını da üzerine koyduğumuz zaman İnegöl’deki dairelerin satışı uygun. Pahalı olan daire değil, arsa. İnegöl’de arsa enflasyonu yaşıyoruz. İmar kanununda son 5 yılda yapılan değişikliklerle; 750 metrekare altına inşaat pek verilmiyor. Yani büyük bahçeler yapıldı, bin-bin 500 metre gibi parseller yapıldı. Bu sefer imara açılan yerler azınlıkta olduğu için, arsa talebi ortaya çıktı. Bu gün bir dairenin arsa payına düşen maliyet 30 bin lira. Daha lüks yerlerde bu rakam 40-50 bine çıkıyor. Bu durum özellikle yeni dairelerin fiyatlarının 13-140 hatta 150 bin lira gibi fiyatlara yükselmesine neden oluyor.”

Tapu Müdürlüğü Sistemi Çalışacaktır

Son olarak İnegöl Tapu Müdürlüğüne yeni atanan Müdür Kadir Kara ile ilgili de konuşan Zekai Akyürek, “İnegöl Tapu Müdürlüğünde bir değişiklik oldu. Yeni Tapu Müdürümüz Kadir Bey, daha önce de İnegöl’de görev yapmış bir arkadaşımız. Bundan sonra biz tapuda sistemin daha iyi olacağına inanıyoruz. Daha güzel çalışmalar yapacağımıza inanıyoruz. Tapu Müdürlüğünde sistemli ve güzel çalışmalar olacağına inanıyoruz. Buna bizzat Emlakçılar Derneği olarak da katkı sağlamaya çalışacağız” diye konuştu.



  • BIST 100

    10272,75%-0,04
  • DOLAR

    32,28% -0,17
  • EURO

    34,79% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2407,80% 0,62
  • Ç. ALTIN

    3900,49% 0,32