İNTERNETTE YENİ `HELÂL` ARAMA MOTORU

İNTERNETTE YENİ `HELÂL` ARAMA MOTORU

Yeni kullanıma açılan bir arama motoru, tüm dünyadaki Müslümanlar`a, İslamî kurallarca yasaklanmış içerikten arındırılmış `helâl sonuçlar` sunuyor.

 Halalgoogling` adlı arama motoru, kullanıcıların aradıkları içeriği Google ve Bing gibi popüler internet arama motorlarının kaynaklarından topluyor ve site içi filtreler sayesinde, kullanıcıların `haram içeriği` görmesini engelliyor.

Site kullanıcılarının `pornografi, çıplaklık, gey, lezbiyen, biseksüel, kumar` gibi kelimelerle yaptıkları aramalar sadece `eğitsel içerik` taşıyan sonuçları karşılarına çıkarıyor.

 Halalgoogling tarafından yayımlanan bir basın açıklamasında "Tüm dünyadaki 1,5 milyar Müslüman`ın internetteki içerikten duydukları hoşnutsuzluk, böylesi bir arama motorunu zorunlu kıldı" ifadelerine yer verildi.

 Arama motorunun filtreleri, önceden belirlenmiş bir `kara listedeki` internet sitelerinden elde edilen sonuçları da kullanıcıların görmesini engelliyor.

 Ayrıca, kullanıcılara, `haram içeriği` site yöneticilerine bildirmeleri için bir tuş da sağlanıyor.

Pakistan Express Tribune gazetesinin blog yazarlarından İman Şeyh, bu sitenin gerçekten işleyip işlemediğini denemiş. Arama motorunda `seksî` sözcüğünü arattığını yazan Şeyh, "Karşıma çıkan sonuçlar eğitici olmaktan çok vaaz verir nitelikteydi" diyor. Yazar, karşısına çıkan sonuçları anlatırken "Örneğin `Şu seksî kızlara bir bakın... elbette cehennemde yanmak istiyorsanız` gibi sayfalar karşıma çıktı" diyor.

 Halalgoogling, türünün ilk örneği değil. imhalal.com ya da halalsearch gibi benzer arama motorları daha önce de açılmıştı.

 



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07