www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ CAN YAKIYOR

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ CAN YAKIYOR

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İnegöl Şubesi Başkan Yardımcısı Şükrü Sütçü, son zamanlarda tüketicilerden kendilerine gelen şikâyetler üzerine açıklama yaptı.

TÜKODER İnegöl Şubesi Başkan Yardımcısı Şükrü Sütçü, son zamanlarda tüketicilerden kendilerine gelen şikâyetler üzerine dün makamında bazı açıklamalarda bulundu.

 

BİZİ EN ÇOK ÜZEN SİZE ULAŞAMAMAK

Dernek olarak kendilerini en çok üzen konunun vatandaşlara ulaşamamak olduğunu belirten TÜKODER İnegöl Şubesi Başkan Yardımcısı Şükrü Sütçü “Bizi en çok üzen sizlere ulaşamamaktır. Ulaşabilmek için zaman zaman seminerler düzenlesek de ya bizim  yeteri kadar çalışmadığımızdan ya da  maddi imkânsızlıklar nedeniyle  gereği gibi reklam yapamadığımızdan veya sizlerin önemsemediğinizden olsa gerek katılımı yeterli seviyeye maalesef çıkaramadığımızdan zaman zaman sizlere basın yolu ile ulaşmaya çalışarak tüketici mağduriyetlerini en aza indirmeye çalışıyoruz” dedi.

 

CEP’TEN DOLANDIRICILIKLARA DİKKAT

Cep telefonu üzerinden yapılan dolandırıcılıklar ile ilgili konuşan Sütçü, “Cep telefonunuz aranarak veya mesaj gönderilerek “Yeni tüketici yasasına göre kredi kartı aidatlarınız ile bankalardan çektiğiniz kredilerden kesilen dosya masraflarını sizin uğraşmanıza gerek kalmadan bir hafta içinde alabiliriz son gün”  şeklinde mesaj veya anlatımda bulunarak sizi ikna ettikten sonra kredi kartı numaranızı veriyorsunuz ve kredi kartınızdan 200-300 TL paranızın çekildiğini, kredi kartı numaranızı vermediyseniz kargo ödemeli olarak gönderilen paketi aldığınızda 85-100 TL ödedikten sonra gelen pakette sadece fotokopi olduğunu öğrenerek kandırıldığınızı anlamış oluyorsunuz. Bu konuda televizyonlarda yapılan reklamlara ve telefonunuzu arayanlara ‘evet’ demeden önce ilçemizdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetinden veya Derneğimizden bilgi alırsanız mağduriyetiniz önlenmiş olur. Siz uğraşmadan hak almanız mümkün değildir, çünkü tüketici hakkı ferdi olup herkes mücadele etmeli. Emek olmadan yemek olmaz misali” şeklinde konuştu.

 

TELEVİZYONDA HER GÖRDÜĞÜNÜZE İNANMAYIN

Bir diğer mağduriyet konusunun televizyon reklamlarından görülerek sipariş edilen ürünlere gösterilen özensizlik olduğunu belirten Sütçü, “Bizleri üzen diğer mağduriyetlere gelince marketlere gittiğimizde üç beş lira karşılığında alacağımız sebze ve meyveleri alırken çürüklerini almamak için seçmeye özen gösterirken televizyon reklamlarına inanarak sipariş ettiğimiz ürünlerde özen göstermediğimiz için yaşanmaktadır. Şöyle ki reklamların etkisi ile beğenerek sipariş ettiğiniz ürünler geldiğinde ürünün reklamlarda anlatıldığı gibi olmadığını, garanti belgesinin onaysız ve genelinde sorunlu olduğunu fark ediyorsunuz” diye konuştu.

 

KİMSEYE TELEFONDAN KART BİLGİNİZİ VERMEYİN

Kredi kartı dolandırıcılıkları hakkında konuşan Sütçü, “Ayrıca herhangi bir danışmanlık şirketinden  cep telefonunuzu aranarak sigorta kapsamında olduğunuzu, ses kayıtlarınızın mevcut olduğunu ve  belirtilen tarihe kadar bir miktar para ödemediğiniz takdirde bunun üç katını ödemek zorunda kalacağınızı açıkladıklarında korkarak olmayan borcu kabul edip kredi kartı numaranızı verdiğinizde kartınızdan  paraların çekilmiş olduğunu öğreniyorsunuz. Aslında böyle bir borcunuzun olmadığını da biliyorsunuz ama kendinizden emin olmadığınız için ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bu gibi durumlarda arayan şirkete ‘Sözleşmem veya ses kaydım  varsa gönderin ondan sonra ödeme yapabilirim’ şeklinde açıklama yaptığınızda sizi tekrar arayacaklarını sanmıyorum. Siz siz olun telefonda hiç kimseye  kredi kartı numaranızı vermeyin. Kart numaranızı verdiğinizde paralarınız çekiliyor ve firma tarafından size sözleşme gönderiliyor sizler de  bize veya Tüketici Sorunları Hakem Heyetine müracaat ederek  hukuki mücadeleye başlamış oluyorsunuz. Bu gibi satışlardaki haklarınız aşağıda açıklanmıştır” dedi.

 

SÜREÇ 30 GÜNÜ GEÇEMEZ

Şükrü Sütçü, “6502 Sayılı Kanunun 48. Maddesi; mesafeli  sözleşme, satıcı veya sağlayıcı ile tüketicin eş zamanlı fiziksel varlığı olmaksızın, mal veya hizmetlerin uzaktan pazarlanmasına yönelik olarak oluşturulmuş bir sistem çerçevesinde, taraflar arasında sözleşmenin kurulduğu ana kadar ve kurulduğu an da dahil olmak üzere uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle kurulan sözleşmeler mesafeli sözleşmeler olduğu açıklanmak olup, tüketici gelen herhangi bir teklifi kabul etmeden önce siparişi onayladığı takdirde ödeme yükümlülüğü altına gireceği konusunda açık ve anlaşılır şekilde satıcı veya sağlayıcı tarafından bilgilendirilmelidir. Bu konuda tüketicinin bilgilendirildiğinin ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir. Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin siparişi kendisine ulaştığı andan itibaren taahhüt edilen süre içinde edimini yerine getirir. Mal satışlarında bu süre her halükarda otuz günü geçemez. Satıcı veya sağlayıcının bu süre içinde edimini yerine getirmemesi durumunda tüketici sözleşmeyi feshedebilir” şeklinde konuştu.

 

14 GÜN İÇERİSİNDE SÖZLEŞMEDEN CAYMA HAKKINA SAHİP

Tüketicinin 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahip olduğunu aktaran Sütçü, “Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Tüketici, cayma hakkı  konusunda gerektiği şekilde bilgilendirilmezse, cayma hakkını kullanmak için 14 günlük süreye bağlı değildir. Her halükarda bu süre cayma süresinin bittiği tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer. Tüketici cayma hakkı süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir” diye konuştu.   

 

DOKUNMADIĞINIZ ÜRÜNE PARA ÖDEMEYİN

Bu hakların olmasının soruna anında çözüm bulunacağı anlamına gelmediğini aktaran Sütçü, “Öncelikle firmaya  ihtarname yazmalısınız. İhtarnameden sonra paranız ödenmez ise Tüketici Sorunları Hakem Heyetine şikayet dilekçesi yazmanız gerekiyorsunuz. Tüketici Sorunları Hakem Heyetinden lehinize karar çıkıyor ancak firma kanun ve karar tanımaz çıkarsa icraya vermek zorunda kalıyorsunuz. Bu anlattıklarım sizler için hem maddi masraf olduğu gibi hem de  zaman kaybı olduğundan dokunmadığınız bir ürüne para ödemeyelim. Eğer zorunluluk hissediyorsanız sipariş vermeden önce internette tüketici şikâyetlerini kontrol ederek güvenli sitelerden sipariş etmelisiniz” dedi.

 

TÜKETİCİLERİ BİLİNÇLENMEYE DAVET EDİYORUM

Mağdur olan tüketicilere 2007 yılından beri olduğu gibi bu günden sonra da hizmet vermeye devam edeceklerini belirten Sütçü, “Gerekli hukuki desteği sağlayacağımızı belirtmekte yarar görürken bütün tüketicilerimizin Ramazan Bayramını kutluyoruz. Tüketicilerimizi bilinçlenmeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00