İPEKBÖCEKÇİLİĞİNDE YENİ UMUT

İPEKBÖCEKÇİLİĞİNDE YENİ UMUT

Damızlık ipekböceği besleyen İhsaniye köyünde, ipek böcekçiliğinin geliştirilmesi amacıyla 10 dekarlık alanda bin adet dut ağacı dikimi yapıldı.

İpeğiyle meşhur Bursa’da damızlık ipekböceği üretimi yapan üç köyden biri olan İnegöl’e bağlı İhsaniye köyünde, Kaymakamlık ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, tarafından 10 dekarlık alanda bin adet dut ağacı dikimi gerçekleştirdi.

İHSANİYE İPEK BÖCEKÇİLİĞİNDE ÖRNEK

Kaymakam Aziz İnci ve Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da katıldığı dut ağaçlarının dikim töreninde, bir konuşma yapan Koza Birlik Denetim Kurulu Üyesi Durmuş Yılmaz, İhsaniye köyünün Türkiye’de damızlık ipek böceği besleyen örnek köylerden birisi olduğunu söyledi. 50 hane bulunan köyde 10 hanenin bu işi yaptığını aktaran Durmuş; “Bizler tüm köylümüzün bu işle ilgilenmesini istiyoruz. İhsaniye köyü bu konuda örnek ve model bir köy. Köyümüzde alım garantisi olan bir ürün yetiştiriliyor. Şu an dikilen fidanlar üç sene sonra ürün vermeye başlayacaktır” dedi.

 

Programda yaptığı konuşmasında tarımın önemli bir konu olduğuna vurgu yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, tarımın geliştirilmesi adına yapılacak çalışmaların önemli olduğunun altını çizdi. İhsaniye’nin güzel bir rol model olduğunu düşündüğünü aktaran Başkan Aktaş; “Geçtiğimiz yıl ipek böcekçiliği konusunda bir festivalde yapılmıştı. Türkiye genelinde rol model olacak bu köy dışında bir yerin olmaması çok sevindirici. İnşallah burada yapılan tarım, İnegöl ve köylülerimiz için bir kazanım olur” diye konuştu.

İPEK BÖCEKÇİLİĞİNDE İNEGÖL ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAK İSTİYOR

Kaymakam Aziz İnci ise, İhsaniye köyünün son bir kaç yıldır koza yetiştiricisi olarak İpek böcekçiliğinde yerini almaya çalıştığını belirtti. Bursa’nın ipek böcekçiliği diyarı olarak bilindiğini anımsatan İnci; “Ama maalesef Türkiye ve Bursa bu yerini başka ülkelere kaptırdı. Bu konuda Türkiye, kaybettiği yerini almak zorunda. İpek yolu üzerinde olan bir ülkeyiz. Bursa ipekçiliği ile ünlü bir ilimiz, İnegöl’de bu konuda üzerine düşeni yapmak istiyor. İhsaniye köyümüz bunu fark etmiştir” şeklinde konuştu.

DİĞER KÖYLERE DE ÖRNEK OLACAK

Bursa’da 2013 yılının ipek yılı olarak ilan edildiğini de hatırlatan İnci, “Köyümüzde şu an bin adet dut fidanı dikimi yapıyoruz. Koza birliğimizden elde edilen fidanlar 8 dekar alana dikildi. 27 bin liralık mütevazi bir proje, 15 bin liralık masrafla hayata geçirildi. Orman işletme Müdürlüğümüz de projeye bin fidan daha destek verecek. Bu proje inşallah diğer köylülerimize örnek olacak. Kulaca ve Hamzabey köylerimizin bu konuda talepkar olacağını söylemek istiyorum” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07