www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

İş arayanlar arttı

İş arayanlar arttı

İnegöl İŞ-KUR Şube Müdürü Şube Müdürü Ahmet Baştürk, İnegöl´deki işsizlik rakamlarını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Türkiye genelindeki işsizlik verilerinin ardından, İnegöl´deki kayıtlı işsiz rakamlarını açıklayan İŞ-KUR İnegöl Şube Müdürü Ahmet Baştürk, ? İnegöl´ün çalışma hayatı ile ilgili işveren ve iş arayanların Eylül ayı itibari ile genel durumunu takdim etmek istiyoruz. Bildiğiniz gibi İnegöl ekonomisi ile oldukça gelişmiş bir ilçe. İller arasında bile hatırı sayılacak büyüklüğe sahip. İnegöl ilçesinde İŞ-KUR´a kaydı bulunan 8 bin 300 civarında işyeri bulunmaktadır. 8300 işyeri çalışma hayatına dair iş ilişkiler ve çalışanların kayıt işlemlerini kurumumuz aracılığı ile yürütmektedir. Bu mâna da gerçekten İnegöl´deki tüm işyerlerimizin, iş adamlarımıza teşekkür ediyoruz. Tabi İnegöl insanı da İŞ-KUR´a yoğun ilgi göstermektedir. İş ve Meslek danışmanlarımız itibari ile vatandaşlarımız çalışma hayatlarına yön vermektedirler. İnegöl´de çalışan işçi sayısı yaklaşık olarak 80 bin civarında gözükmektedir. Yani TUİK´in açıkladığı kayıt dışı rakamlarını da göz önünde bulundurduğumuzda 110 bin rakamına çıkabiliriz. Koruma altındaki yabancıları da eklediğimizde 130 bine yakın çalışan olduğunu düşünüyoruz? dedi.

TÜRKİYE´DEKİ İŞSİZLİK ARTIŞINDAN İNEGÖL ETKİLENMEDİ

İnegöl´deki işsizlik rakamları ile ilgili bilgiler veren Baştürk, ?İnegöl´deki kayıtlı işsiz sayısı ise 8 bin civarında. Son açıklanan Türkiye´deki işsizlik oranı 9,7´ idi. Haziran ayı itibari ile de 10,2 düzeyine çıktığı görülüyor. Türkiye genelinde 0,5 oranında işsizlik artışı söz konusu. Biz İnegöl´ün bundan etkilendiğini düşünmüyoruz. Çünkü İnegöl´de işe yerleştirme rakamlarını geçen yıla oranla değerlendirdiğimiz şunu görüyoruz; geçen yıl işe yerleştirme rakamları 4 bin 327´ydi, ama bu yıl şuana kadar kurumumuz tarafından işe yerleştirilen kişi sayısı 4 bin 30. Dolayısıyla biz aylık 600 kişiyi işe yerleştiriyoruz. Aralık itibari ile 6 bin rakamını geçeceğimizi düşünüyoruz. Buda şu demektir; geçen yıla göre %50 oranında işe yerleştirme artışı kaydedeceğiz. Bu İnegöl´deki ekonomik hayatın hareketliliğini ve git gide artan iş gücü ihtiyacını ortaya koymaktadır. Bildiğiniz gibi 3 OSB ve 1´de Islah OSB ile iş hayatını sürdüren İnegöl, daha da kendisini geliştirecek durumdadır. Biz oldukça mutluyuz? diye konuştu.

300´ÜN ÜZERİNDE ENGELLİ ŞAHIS İŞE YERLEŞTİRİLDİ

Engelli istihdamı ile ilgili konuşan Baştürk, ?İşe yerleştirme oranlarına baktığımızda bizi umutlandıran bir diğer konuş ise engellilerin işe yerleştirme rakamları oldu. İnegöl´de şuana kadar 300´ün üzerinde engelliyi biz işe yerleştirdik. Bu konuda firmaların engelli çalışma yükümlülüğü bulunan firmaların, engelli işçi bulmakta zorluk yaşadığını görüyoruz. Kadınlarımızın da İnegöl´de işe yerleştirme rakamı ise 1568 oldu? şeklinde konuştu.

Firma ziyaretleri yaptıklarını belirten Baştürk, ?Biz kurum olarak şuana kadar bin işyerini danışmanlarımız vasıtası ile ziyaret ettik. İşverenlerimiz ile görüştük ve onların iş gücü potansiyelini alıp bunları kurum portalımız da yayınladık. İş arayanların tümüne aylık 30 bin civarında mesaj atıyoruz. İş arayan kişilerin durumuna uygun olan işleri duyuruyoruz. Bunun dışında iş hayatına hazırlık konusunda mesleki eğitim kursları, iş gücü yetiştirme kursları, iş başı eğitim programları olmak üzere birçok çalışmamız devam ediyor. Bunları değerlendirdiğimiz de geçen yıl girişimcilik eğitim programı düzenlemişiz bu yıl iki program düzenlemişiz. Geçen yıl 25 kişi yararlanmıştı bu yıl İnegöl Belediyesi ile birlikte düzenlediğimiz programda 45 vatandaşımız yararlandı. Bunlarda İnegöl´ün iş hayatına katkı sunacak diye umuyoruz. İş Başı Eğitim Programı olarak ta şuana kadar 300 kişi programda yaralandı. Mesleki Eğitim Kursularımızda ise 176 kursiyer yararlanarak İnegöl´ün ihtiyacı bulunan mesleklerde iş başı yapmış bulundu. Ayrıca toplum yararına programları ile okulların, belediyelerin çeşitli kamu kurumlarının ihtiyacı bulunan iş gücü ihtiyacını karşılıyoruz. Bu konuda şuana kadar bizim devam eden 14 programımız söz konusu. Belediye bünyesinde 3 ayrı program devam ediyor şuanda. Farklı olarak kırsal mahallelerde çevre temizliği hizmetini sürdürmek üzere 92 kırsal mahallede çalışan gönderildi. Ayrıca şuan başvurusu devam eden 2 ayrı programımız var. Bunlardan Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışmak üzere İnegöl´e 150 kontenjan verildi. Dolayısıyla İnegöl´de okullarımızda 150 kişiyi çalıştıracağız. Bunun başvuruları ise yarın sona eriyor. Şuana kadar 250 civarında başvuru söz konusu. Biz iş arama becerilerinin geliştirilmesine yönelik olarak kurumumuzda hem öğrencilerimize, hem iş arayanlara hem de eski hükümlülere ve engellilere yönelik çeşitli bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. Şuana kadar 3225 kişi ile bu konuda görüştük. Eğitim kurumu ziyareti kapsamında yaklaşık 90 okulumuzu ziyaret ederek okul ve öğrencilerimizi bilgilendirdik. Şuana kadar ben İnegöl´deki Suriyelilere yönelik olarak ta 324 Suriyelinin çeşitli iş yerlerinde, yabancı çalıştırma izni alınarak iş hayatına katıldığını görüyoruz. Bu rakam Yenişehir ilçesinde ise 7 kişi. İnegöl´ün işsizlik oranlarının artmadığı kanaatindeyiz. Bizim işe yerleştirme rakamlarını incelediğimiz zaman İnegöl´de işsizlik atmıyor bilakis bu konuda azalma söz konusu. İnegöl´ün iş gücü ihtiyacı sadece İnegöl ile karşılanamıyor çünkü sadece İnegöl´de değil çevre il ve ilçelerden çünkü Kütahya, Domaniç ve Tavşanlı´dan bile işçi karşılıyor. Bizlerde çalışma ve iş kurumu olarak burada çalışma yapmaktan gururluyuz? açıklamalarında bulundu.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9074,82%-0,06
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,93% -0,36
  • GRAM ALTIN

    2324,18% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00