www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İş Kazasını Bildirmeyene 2 Bin Lira Ceza

İş Kazasını Bildirmeyene 2 Bin Lira Ceza

İKPYD Başkanı Bülent Levent, işverenlerin iş kazası ve meslek hastalığı olması durumunda 3 iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na e-bildirge ortamında göndermediği takdirde 2 bin lira ceza uygulanacağını söyledi.

İnsan Kaynakları ve Personel Yöneticiliği Derneği Başkanı Bülent Levent, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 14. maddesi uyarınca, 01.01.2013 tarihi itibariyle, İş Kazası ve Meslek Hastalıklarının kayıt ve bildirimlerinde değişikliğe gidileceğinden dolayı konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Levent, açıklamasında şu anki mevcut uygulamada iş kazası ve meslek hastalıkları bildirimlerinin 3 gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na, 2 gün içinde de Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne posta yoluyla bildirildiğini kaydederek; “6331 Sayılı İş Kanunu’nun 37. Maddesinin ç bendi ile iş kazasının Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne bildirimini düzenleyen 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 77. Maddesi hükmü 01.01.2013 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yürürlükten kaldırıldığından dolayı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne bildirim yapılmasına gerek yok. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Hakkında Kanunu’nun 14. Maddesi uyarınca, iş kazasının üç işgünü içinde, iş kazası ve meslek hastalığı bildirgesi ile Kuruma internet ortamında e-bildirge ile yapılması zorunlu. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenden, Kurumca bu olayla ilgili yapılmış bulunan tedavi giderleri, yol gideri, gündelik, refakatçi giderleri ve diğer harcamalar ile ödenmişse geçici iş göremezlik ödeneği tahsil edilecektir” dedi.

YÜKÜMLÜLÜĞE UYMAYANA 2 BİN LİRA CEZA

İki ayrı kuruma bildirim yapılması uygulamasının 01.01.2013 tarihi itibariyle sona erdiğini kaydeden Levent, “Yalnızca Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yapılması yeterli olacak.  Bu yükümlülüğe uymayan işverenlere 2 bin TL idari para cezası kesilecek” diye konuştu.

3 İŞ GÜNÜ İÇİNDE E BİLDİRGE YAPILMALI

“İşverenlerin dikkat etmesi gereken nokta, iş kazası ve meslek hastalığı olması durumunda 3 iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na e-bildirge ortamında göndermek” diyerek konuşmasını sürdüren Bülent Levent, şöyle devam etti: “Ayrıca SGK Kurumuna iş kazası bildirgesinin internet ortamında veriliyor olması nedeniyle ve ileride ispat açısından ihtilaf yaşamamak adına, bildirim örneklerinin hangi tarihte bildirim yapıldığını gösterir şekilde çıktılarının alınarak dosyasında muhafaza edilmesi iyi olacaktır. Bunun haricinde İş kazalarında resmi bildirimin haricinde, İşveren Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesi olan işyerlerinde 5 gün içerisinde kaza bildiriminin Özel Sigorta Şirketine iadeli taahhütlü olarak bildirilmesi uygun olacaktır. Aksi halde Sigorta Şirketi, geç ihbardan ötürü kazaya dayalı faizleri ödemekten kaçınabileceği gibi poliçe kapsamında ödeme yapmaktan da kaçınabilecektir.”



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19