www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Belarus Orman Bakanı YuriNazarov, beraberindeki heyetle birlikte İnegöl´e gelerek bir dizi ziyaretlerde bulundu.

 

İŞBİRLİĞİ İÇİNE GİRMEK İSTİYORUZ

Belarus heyeti Belediye Başkan Vekili Alper Taban tarafından karşıladı. Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Belarus İstanbul Başkonsolosu İgorBely, İnegöl´ün Türkiye´de mobilya merkezi olduğuna dair bilgi sahibi olduklarını belirterek,?Bu nedenle sizinle görüşmeye geldik. İnegöl mobilya sanayisi ile Belarus arasında bir ilişki içerisine girmek istiyoruz. Ağaç sanayi ve mobilya sanayi dallarını kapsayan konularla iştigal eden bir bakanımızla buradayız. Buraya sizin mobilya ihracatçılarınızı yerinde görmeye geldik. Aynı zamanda delegasyonumuz içerisinde Belarus´ta büyük ağaç çalışma işleri yürüten ve mobilya yapan sektörlerin temsilcileri de var? dedi.

 

EKONOMİLERİMİZ BİRBİRİNİ TAMAMLIYOR

Belarus ile Türkiye ilişkilerinin gerek siyasi, gerek ekonomik olarak hızlı bir şekilde ilerlediğine de değinen Başkonsolos İgorBely, ?Aynı zamanda kültürel ilişkilerimizde de gelişme kaydediyoruz. Gördüğümüz kadarıyla Türk üreticileri ve Belarus üreticileri aynı ürünleri üretmelerine rağmen, kendi aralarında pek büyük bir rekabete sahip değiller, birbirlerini gölgelemiyorlar. Bizim ekonomilerimiz birbirini tamamlıyor. Biz buraya geldiğimizde zaten Türkiye-Belarus ticaret ilişkilerinin artırılmasını amaçlayarak geldik. Bu işin içerisinde İnegöl var ve Belarus´lu şirketler de olacak? şeklinde konuştu.

 

İNEGÖL´Ü TANITTI

İnegöl Belediye Başkan Vekili Alper Taban ise, Belarus heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, İnegöl´ü tanıtan bilgiler verdi.

PEK ÇOK KESİŞME NOKTAMIZ VAR

Ziyarette kısa bir konuşma yapan Belarus Orman Bakanı YuriNazarov da sanayi bölgesi kurulumunun çok önemli bir konu olduğuna dikkat çekti. İnegöl´de bulunan 2 OSB´ye vurgu yapan Nazarov, ?Nasıl kurduğunuz ve ne tür kaynakları buraya yönlendirdiğiniz önemli. İrili ufaklı 2 bin adet mobilyacının burada olması önemli bir konu. Bugün programımızda mobilya sanayini ziyaret ederek üretim anlamında bir şeyler gördük. Bizim kesiştiğimiz noktalar var. Profesyoneller olarak bu yol haritasını tespit edeceğiz. Bilahare ticari yöne doğru ilişkileri güçlendireceğiz. Niyetimiz budur.? dedi.

Ziyaret sonunda heyetler karşılıklı olarak birbirlerine hediyeler takdim ederken, Belarus heyeti İnegöl Belediyesi ziyareti sonrası İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası´ndaki programa katılmak üzere Belediye´den ayrıldı.

 

İLERLEYEN DÖNEMDE ORTAKLIKLAR OLABİLİR

İTSO´da ise Başkan Metin Anıl ve yönetim kurulu üyeleri ile karşılanan Belarus heyeti ilk önce Başkan Anıl´ın makamında ağırlandı.Konferans Salonu´na alınan heyetebir konuşma yapan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, ?Bölgemiz, Türkiye´nin en sanayileşmiş ve en fazla yatırım gerçekleştirmiş bölgelerinden bir tanesidir. Bursa, Türkiye´nin İstanbul´dan sonra 2. en önemli sanayi şehridir. Bizde öncelikli sektörlerden bir tanesi tekstil, bir tanesi mobilya, ağaç ve orman ürünleridir. Diğer sektörlerde de üretimlerimiz vardır. İnegöl sadece İnegöl olarak yaklaşık 1,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahiptir. İTSO olarak hedefimiz İnegöl´ü Türkiye´de mobilyanın başkenti yapmaktır. Bu konuyla alakalı sağlıklı çalışmalarımız gerek İTSO, gerekse diğer STK´lar olarak devam ediyor. Bunun sonuçlarını üretim birimlerinde ve teşhir bölümlerinde göreceksiniz. Belarus´un da coğrafi yapısının yüzde 70´inin orman ve ağaç endüstrisine dayalı bir konumu olmasından dolayı önümüzdeki dönemde işbirliği içerisinde birtakım ortaklıklar ve yatırımlar yapacağımız kanaatindeyim. Yemekten sonra İMOS´ta yapılacak toplantıda arkadaşlarla sektörle alakalı daha sağlıklı görüşmeler yapılacaktır. Bunu bir başlangıç olarak görüyorum. İlerleyen yıllarda işbirliğimizin gelişerek devam etmesini ümit ediyorum.? dedi.

YILLIK 20-22 MİLYON METREKÜP AĞAÇ KESİMİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Kendilerine zaman ayırdıkları için İTSO Başkanı ve yönetimine teşekkür eden Belarus Cumhuriyeti Orman Bakanı YuriNazarov ise, ?Belarus Cumhuriyeti´ndeki ağaç sanayinin ne olduğunu izah etmek istiyorum. Her yıl Belarus´ta 20-22 milyon metreküp ağaç kesimi gerçekleştiriliyor. Yani ağaç sanayini ele aldığınızda bunu 2 yöne ayırmanız lazım; bir kesiyorsunuz, bir de yarı mamul olarak hazırlayarak başka yere koyuyorsunuz. 3 milyon metreküpe kadar devlet rakamları var. Elimizde bu denli kesilmiş hazır ürün bulunuyor. Belarus´ta da bir sanayi var. Değişik bir sunta imalatımız var. İkinci yönde bizde sunta imalatından sonra mobilya imalatı var. Ama tabi ki ülkemizde mobilya imalatı sizin ölçeklerinizde değil. Şunu da söyleyebilirim ki mobilya üretiminin Belarus´ta iyi bir tarihçesi var. Mobilya imalatının bizde geleneksel bir çizgisi var. Bizim kapladığımız belirli bir kesim var, durum var. Genellikle mobilyalarımızı natürel ağaçtan yapıyoruz. Ağacın diğer sanayi kolu da kâğıt, selüloz üretimidir. Selüloz üretiminde atık kâğıtları da kullanabiliyoruz. Tesislerimizin ana konusu içerisinde yeni bir selüloz fabrikası var. Belarus´ta yeni bir fabrika inşa edeceğiz. Selüloz fabrikasını kurduktan sonra ürünün 3´te 2´si ihracata gidecek. Bu ürün Türkiye´de de ihtiyaç olduğu için Türk işadamlarıyla irtibata geçtik, onlar da bizimle irtibata geçtiler. Bu ziyaretimiz iş alanlarında kesişim noktalarımızı belirledikten sonra girişimlerde bulunmaktır. Sizin delegasyonunuzu kabul ederek kendimizi anlatmak istiyoruz. Birlikte olursak daha güçlü oluruz? şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İTSO Başkanı Metin Anıl ve Belarus Cumhuriyeti Orman Bakanı YuriNazarov birbirlerine çeşitli hediyeler takdim ettiler.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00