İSHAKPAŞA SİL BAŞTAN

İSHAKPAŞA SİL BAŞTAN

Siyasi partilerin İnegöl temsilcileri, İshakpaşa Camii´nde gerçekleştirilen projedeki yanlışları gören ve düğmeye basarak projede değişikliğe gidilmesini sağlayan Anıtlar Kurulu yetkililerine teşekkür ettiler.

İshakpaşa Cami çevresinde yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında caminin hemen yanına tuvalet yapım çalışması ile tarihi çınar ağaçlarının köküne beton dökülmesi ilçe halkından büyük tepkiler almıştı. İnegöl´de faaliyet gösteren siyasi parti temsilcilerin, cemaat ve çevredeki esnafların tepkilerin de artmasıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü duruma el koyarak, projede değişikliğe gidilmesini hükmetti.

 

BETONLAR SÖKÜLDÜ

Yapılan müdahale sonucunda projede değişikliğe gidilerek, cami yanına yapılmak istenen tuvaletler iptal edilerek çay bahçesine dâhil edilirken, kökleri betonlaştırılan çınarların betonları söküldü. Yapılan bu olumlu değişiklik cami cemaatinin ve çevre esnafların beğenisini kazandı.

 

BAŞKANLARDAN TEŞEKKÜR

Yapılan hata ile alakalı MHP, CHP ve Saadet Partisi İlçe Yönetimleri tepkilerini göstermişlerdi. Yapılan olumlu değişiklik sonucunda ilçe başkanlarından da teşekkür açıklamaları geldi.

 

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Konu ile alakalı açıklama yapan MHP İlçe Başkanı Hayati Bedir, ?Bildiğimiz üzere geçtiğimiz günlerde, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, İnegöl´ün en nadide değerlerinden biri olan İshakpaşa Cami ve çevresinde,  kentsel tasarım adı altında bir betonlaşma çalışması başlatılmıştı. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bizler, bazı siyasi partiler, basın mensupları, STK´lar bu duruma sert bir şekilde tepki göstermişti. Tüm bu tepkilerin ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi geri adım atmış, projede değişikliğe gitmiştir. Değişiklik yapılacak olan projenin de sonuna kadar takipçisi olacağız. Milletimizin değerlerine zarar verilmesine, tarihimizin betonlaştırılması Milliyetçi Hareket Partisi olarak hiç bir zaman sessiz kalmayacağız. Milletimizin yanlış olarak gördüğü durumlarda her zaman var olduk, bundan sonrada var olacağız. Bugün İshakpaşa Cami çevresinde bulunan asırlık çınar ağaçlarının dibindeki betonlar kırılmaya başlanıldı. Ucube diye nitelendirdiğimiz, aslında hiç ihtiyaç olmayan ve yeri bakımından yanlış olarak gördüğümüz tuvaletler iptal edildi. Umuyoruz ki Büyükşehir Belediyesi bir daha böyle bir durumun içerisine düşmez. Tekrar bu duruma tepki gösteren herkese teşekkür ediyorum? dedi.

 

?ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLÜRSE KARDIR?

SP İlçe Başkanı Ertan Sütçü, ?İshakpaşa Camii etrafındaki Bursa Büyükşehir´in yapmış olduğu ?Kentsel Tasarım Projesi´ kapsamında yapılan tadilat ve restorasyonlara ilişkin geçtiğimiz hafta bir basın açıklaması düzenleyerek yapılan işlerden önce ilgilileriyle istişare yapılmadığını, tarihi ve çevresel kimliğe uygun olmadığını belirtmiştik. Yerel basınımızdan aldığımız haberlere göre Büyükşehir Belediyesinin haklı tepkileri muhatap almadığı projeye Anıtlar Kurulu müdahale etmiş. Mevcut tuvalet varken ikinci bir tuvaletin ihtiyaç olmadığını belirterek projeden tuvalet müştemilatını çıkarttırmış ve ayrıca çınar ağaçları diplerine dökülen betonları da söktürmüştür. Zararın neresinden dönülürse kardır. Onun için Anıtlar Kuruluna teşekkür ediyoruz. Ancak her zaman ifade ettiğimiz bir şeyi tekrar vurguluyoruz;  yapılan çalışma ve projelerde önem sıralamasına dikkat edilmelidir. İçme suyunun sıkıntılı, kanalizasyon sisteminin her yağmurda felç, yolları köstebek yuvası, trafiğin keşmekeş olduğu yerde ?prestij´ temalı projelerin tamamı israftır. Bir belediye sarayının iki sokak ötesi çukurlarla dolu ise o sarayın çok estetik yapılması o kente bir prestij sağlamayacaktır. Onun için yapılacak yatırımlarda öncelik ve gereklilik sıralaması yapılması şarttır. Bu bakımdan İshakpaşa Camii etrafı ile ilgili bir restorasyon çalışmasını bugünkü şartlarda israf olarak değerlendiriyoruz. Aklın yolu birdir ancak bu yol da istişareden geçer. İdareciler hiç bir zaman ?her şeyi biliyorum´, ?her şey benim kontrolüm altında´, ?ben yaptım oldu´, ?ben yaparım onlar (muhalefet) konuşadursunlar´, ?onlara (muhalefete) hesap verecek değiliz´modunda olmamalıdır. Bu şekilde hareket eden ve devletin bütçesinden tasarrufta bulunan idareciler, sonradan yapılan her değişiklikle birlikte artan maliyetten sorumludurlar. Bu maliyet kendilerinin istişaresiz aldıkları kararların neticeleridir. Onun için en iyi bildikleri konuda da olsa idareciler konu ile ilgili herkesin fikrini almalı, yapılan eleştirileri de dikkate aldığını hissettirmelidir. Bu aralar iktidar mensuplarımızda Rahmetli Erbakan Hocamıza ve onun söylemlerine karşı bir ilgi olduğunu fark ettiğimizden dolayı son olarak idarecilerimize ve iktidar mensuplarına yine Erbakan Hocamızın önemli bir sözünü hatırlatmak isteriz; ?akıl bir işin sonunu düşünmektir? şeklinde konuştu.

 

?TARİHİ KATLİAM DURDURULSUN?

CHP İlçe Başkanı Necmi Demir ise, ?Tarihi İshakpaşa Camii çevresinde yapılmakta olan düzenlemeler tarihi eserlerimize ve kent dokusuna zarar veriyor. Etrafının betonlaştırıldığını tarihi ağaçlar ve altındaki park ve çay bahçesinin yüzyıllardır İnegöl halkının yaşam alanı olduğu, bu dokunun bozulmaması gerekmektedir. Son düzenlemeler bu dokuya zarar veriyor. Bununla ilgili Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Anıtlar Kurulu´nda girişimlerde bulunduk. Caminin hemen yanına yapılan tuvaletlerin inşaatının durdurulduğunu basın aracılığı ile duyduk. Ancak bu yetmez. Düzenleme tamamen iptal edilip aslına uygun bakım ve onarım yapılmalıdır. Yerler betonla kaplanıp üzerine parke taş yapıldığı için bahçede yükseklik oluşuyor. Alt taraf beton olduğu için, yağmur suları birikip camiye zarar verecektir. Bu düzenleme sonunda birkaç yıl içerisin de tarihi çınarlar kuruyup yok olacaktır. Şehrin dokusu tahrip ediliyor. Anıtlar Kurulu bu projeyi derhal durdurmalıdır. Yoksa AKP yetkilileri iki adı ileri bir adım geri siyasetiyle bu güzelim yaşam alanımızı mahvedecektir. İnegöl Halkını doğal zenginliklerine ve tarihine sahip çıkmaya davet ediyoruz? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR

 

 



  • BIST 100

    10324,54%0,56
  • DOLAR

    32,26% 0,06
  • EURO

    34,79% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2399,34% -0,39
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24