İŞLETME FAKÜLTESİNDE MÜKELLEF HAKLARI KONFERANSI

İŞLETME FAKÜLTESİNDE MÜKELLEF HAKLARI KONFERANSI

İnegöl Vergi Dairesi Müdürlüğü ve Uludağ Üniversitesi İşletme Fakültesi işbirliğinde ‘Çeşitli Ülke Uygulamalarından Hareketle Türkiye’de Mükellef Haklarının Geliştirilmesi’ konulu bir konferans gerçekleştirildi.

İnegöl Vergi Dairesi Müdürlüğü ve Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi işbirliğinde ‘Çeşitli Ülke Uygulamalarından Hareketle Türkiye’de Mükellef Haklarının Geliştirilmesi’ konulu bir konferans gerçekleştirildi. Dün U.Ü. İnegöl İşletme Fakültesi’nde gerçekleştirilen ve Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Prof. Dr. Adnan Gerçek’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim S. Canbolat, İnegöl Vergi Dairesi Müdürü Yalçın Ertaş, öğretmenler, öğrenciler ve İnegöl İşletme Topluluğu’ndan (İNET) 80 kişilik bir grup katıldı.

 

VERGİ BİLİNCİNİ OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ

Gerçekleştirilen programda bir konuşma yapan İnegöl Vergi Dairesi Müdürü Yalçın Ertaş, “Her ülke kendi yurttaşları arasında yeterli bir vergi bilinci oluşturmak zorundadır. Alınan vergilerin nerelerde kullanıldığı, verginin neden gerekli olduğu yeterince anlatılmaktadır. Ülkemizde bu bilincin oluşturulması, verginin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi ve vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlığının artırılması amacıyla 25. Vergi Haftası 24 Şubat-2 Mart tarihleri arasında kutlanmıştır. Vergi bilincinin oluşturulması ve verginin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi yolu, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, tüm sivil toplum örgütleri, basın ve toplumla sağlıklı iletişimden geçmektedir. İnegöl Vergi Dairesi, mükellef haklarını gözeten, vergide gönüllü uyumu artıran ve kaliteli hizmet sunumu için uğraşan bir idaredir. Vergi gelirlerini sorumluluk bilincinde, adaletli, tarafsız, etkin, güvenilir, verimli ve yetkin temel değerlerimizle topluma gayret göstermekteyiz. Vergi haftası etkinlikleri kapsamında ‘Çeşitli Ülke Uygulamalarından Hareketle Türkiye’de Mükellef Haklarının Geliştirilmesi’ projesi ile ilgili olarak düzenlenen bu panele katkılarından dolayı Profesör Adnan Gerçek’e ve sizlere teşekkür ederim” dedi.

 

TOPLUMSAL HAYAT MÜŞTEREKTİR

İnsanların toplu halde yaşadıklarını belirten İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim S. Canbolat, “Toplu halde birlikte yaşarken çok farklı kimliklerle birlikte oluruz ve bu farklı kimliklerimiz bizim farklı üretimler yapmamızı beraberinde getirir. Bu farklılıklar sorumlulukları da beraberinde getirir. Varoluş üretimle, paylaşımla mümkündür. Dolayısıyla hayat müşterektir diye bir söz var. Toplumsal hayat müşterektir. Dolayısıyla ortak değerler ve ortak bir atmosferde yaşamak zorundayız. Bu müşterek hayatta neler yaparız? Kimimiz üretiriz, kimimiz tüketiriz, kimimiz yönetiriz ama hepimiz bir yerde bazen hem üreten hem tüketen hem yöneten olabiliriz. Dolayısıyla herkesin kendince bir sorumluluğu vardır ve bu sorumlulukta haklar vardır. Sorumluluklar vardır. Mükellef hakları denildiğinde hak ne demek, aynı zamanda sorumluluk demek. Vergi genel olarak devlete verilir. Bir de aslında tam vergi olmasa bile bir anlamda üretilen kazancın vergisi anlamında yoksula verilir. Bu bizim kültürümüzde, inancımızda sadaka, zekât olarak anılır ama esasen bu da bir vergi türüdür. Peki, devlet vergiyi nasıl dağıtmak zorundadır. Vergide adalet esastır. Devlet ve devlet başkanı adaletle simgelenmiştir” şeklinde konuştu.

 

HUKUKİ KORUMA SAĞLAYAN HAKLARDIR

Konuşmaların ardından kürsüye çıkan Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Prof. Dr. Adnan Gerçek, Çeşitli Ülke Uygulamalarından Hareketle Türkiye’de Mükellef Haklarının Geliştirilmesi konulu konferans gerçekleştirdi. Adnan Gerçek, “Mükellef Hakları, hukukun vergi mükellefine tanıdığı ve devletten vergilendirme sırasında bir şey yapmasını veya yapmamasını talep edebileceği yetkilerdir. Mükellef Hakları, vergi mükelleflerine olumlu ya da olumsuz bir talepte bulunma yetkisi veren ve ihlal edildiğinde hukuki koruma sağlayan haklardır. Mükellef Hakları, temel insan haklarından kaynaklanan ve anayasa, uluslararası anlaşma, kanun veya idari düzenlemelerle korunan, mükelleflerin vergileme işlemi sırasında ileri sürebilecekleri haklardır. Günümüzde mükellef haklarının gelişimi, Gelir İdarelerinin ‘Mükellef Odaklı’ yaklaşımla yeniden yapılanmasının bir parçası olarak ortaya çıkmıştır. İngiltere, ABD, Avustralya, İtalya, İspanya, Fransa ve Kanada mükellef haklarının açıklanmasında öncü ülkelerdir. Günümüzde OECD ülkelerinin hemen hemen tamamında Mükellef Hakları Bildirgeleri açıklanmıştır. OECD her iki yılda bir, OECD üyesi ülkeler ile gelir idarelerini yeniden yapılandırmış bazı ülkelerde gelir idarelerinin durumunu inceleyen rapor yayınlamaktadır. Gelir idareleri ile ilgili kurumsal düzenlemeler; gelir idarelerinin organizasyon yapısı, gelir idarelerinin yönetimi ve insan kaynakları, gelir idarelerinin işlem performansı ve e-servisler, gelir idarelerinde mükellef hakları ve idari yaklaşımlardır” diye konuştu.

 



  • BIST 100

    10203,22%-0,05
  • DOLAR

    32,34% -0,05
  • EURO

    34,95% 0,47
  • GRAM ALTIN

    2401,90% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3898,95% 0,54