www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İŞLETMELERE TEBLİGAT ADRESİ ZORUNLULUĞU

İŞLETMELERE TEBLİGAT ADRESİ ZORUNLULUĞU

1 Ocak 2016 tarihi itibariyle tebligat işlemleri internet üzerinden yapılabilecek. İşletmeler bu tarihe kadar elektronik tebligat adresi almak zorunda. Konuyla ilgili İTSO üyelerine bilgilendirme semineri verildi.

 

İnegöl Vergi Dairesi Müdürü Yalçın Ertaş´ın konuşmacı olduğu seminere İTSO Başkanı Metin Anıl, Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz ile işadamları ve İTSO Üyeler katıldı.

 

YENİ UYGULAMALAR HAYATA GEÇİRİLİYOR

Seminerin açılış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Metin Anıl, ?Kurum ve kuruluşları bilgilendirme, yapılacak çalışmaları anlatma adına bir toplantı düzenledik. Bizlerin işlerini kolaylaştırma adına yapılan toplantılar. İnegöl hızla büyüyor, sanayileşiyor, buna bağlı olarak muhasebelerimizdeki iş yoğunluğu artıyor. Muhasebelerimizdeki yoğunluğun azaltılması, asgariye indirilmesi adına e-defter uygulamaları, e-tebligat uygulamaları da hayata geçiriliyor. Yeni uygulamaya konulan işler de kavram karmaşaları oluyor. Anlaşılmayan bazı konular oluyor. Bunun aydınlatılması adına bu tür uygulamaları yapıyoruz? dedi.

 

SİSTEMİN KULLANIMI İSTEĞE BAĞLI

E-tebligat konusunda bilgilendirme yapan İnegöl Vergi Dairesi Müdürü Yalçın Ertaş, ?Vergi mükellefleri 01.01.2016 tarihinden itibaren vergi dairesinden yapılacak tebligattan elektronik posta adresi vasıtasıyla elektronik ortamda alacaklardır. 213 sayılı VUK´a eklenen 107/A maddesi ve 456 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği elektronik tebliğ usul ve esaslarım belirtmektedir. Sistemi kullanmak zorunda olanlar, Kurumlan Vergisi mükellefleri, Ticari ve zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar.(Basit usul mükellefleri ile gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç), Tüzel kişiliği olmayan teşekküller ve zorunluluk kapsamına girmeyen gerçek kişilerden kendilerine e-tebligat yapılmasını talep edenlerin sistemi kullanmaları isteğe bağlıdır?şeklinde konuştu.

 

SON TARİH 1 OCAK

Kurumlar vergisine tabi olup halen faal mükellef olanlar 1 Ocak 2016 tarihine kadar başvuru yapıp elektronik tebligat adresi almasının zorunlu olduğuna dikkat çeken Ertaş, ?01.01.2016 tarihinden sonra işe başlayanlar işe başlama tarihini takip eden 15 gün içinde e -tebligat adresi almak için başvuracaklardır. Tüzel kişilerin başvurulan , kanuni temsilci/veya bu işlemi yapmaya görevli özel yetki verilmiş vekaletnameyle yetkili kılınan kişilerce elektronik tebligat talep bildirimi ile bağlı bulunan vergi dairesine yapılacak internet vergi dairesi kullanıcı kodu parola ve şifte alınacaktır. Gelir vergisi mükellefleri mükellefin kendisi veya bu işlemi yapmak için özel yetki verilmiş vekaletname ile yetkili kılınan kişilerce elektronik tebligat talep bildirimi ile bağlı olunan vergi dairesine başvurarak e-tebligat adresi alabilirler. Ayrıca gerçek kişiler internet vergi dairesinden bireysel başvuru yaparak kimlik doğrulama sistemini kullanarak da basit bir şekilde e-tebligat adresi alabilirler. İnternet Vergi Dairesinden bireysel başvuru yapanlardan ayrıca dilekçe veya form talep edilmeyecektir. Vergi kimlik numarası olmayan (Potansiyel mükellefiyeti olmayanlar) kişiler e-tebligat sistemine dahil olmak isterlerse vergi dairesince potansiyel vergi numarası verilerek işlem yapılacaktır?diye konuştu.

 

SMS VEYA E-POSTA İLE BİLGİLENDİRİLME YAPILACAK

Müdür Ertaş, ?Mükellefler e-tebligat başvurusu yaptıktan ve e-tebligat adresi aldıktan sonra kendilerine e- tebligat yapıldığında bildirimde yer alan telefon numarası veya e-posta adresine sms veya e-posta yoluyla bilgilendirme yapılacaktır.E-tebligat ile gönderilen evrak mükellefin e posta adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır, ayrıca posta yoluyla gönderilmeyecektir. E-tebligat sistemini kullanmak zorunda olup bildirimde bulunmayan ve e-tebligat sistemine dahil olmayanlara VUK mükerrer 355. md. Uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilir. E- tebligat sistemini kullanmak zorunda olan ancak bildirimde bulunmayan mükellefler adına, internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola şifte re´sen oluşturularak tebliğ edilir ve e-tebligat gönderimi başlatılır? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19