www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İşsizlik, Mesleksizlikten Kaynaklanıyor

İşsizlik, Mesleksizlikten Kaynaklanıyor

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, genç işsizlik oranlarındaki artışın sebebinin mesleksizlikten kaynaklandığını ifade etti.

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, TÜİK tarafından Nisan, Mayıs ve Haziran ortalamasını gösteren Mayıs dönemine ait işsizlik rakamlarının değerlendirdi.

15-24 YAŞINDAKİ HER 5 GENÇTEN 1´İ İŞSİZ

Açıklanan işsizlik verileri ile ilgili konuşan Başkan Özcan Ayhan, ?Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 330 bin kişi artmış durumda. 15-24 yaştaki her 5 gençten biri işsiz. Özellikle genç işsizliğindeki bu artışların tek sebebi var, o da mesleksizlik. Ülkemizde sorun işsizlik değil mesleksizliktir. Gençler arasındaki işsizliğin sürekli yükselmesi hem düşündürücüdür. Çünkü çoğu genç hiçbir mesleğe sahip olmadığı halde iş beğenmiyor. İşsizliğin çözümü mesleki ve teknik eğitimden geçiyor. Meslek lisesi öğrencilerinin yüzde 50´si maalesef çalışma hayatının istediği niteliklere sahip olamadan mezun oluyor. Mezun oldukları bölümlerin dışında çalışıyorlar. Hâlbuki ülkemizin üretimi ileriye taşıyacak, teknolojiyi kullanan ara elemanlara ihtiyacı var. Uluslararası rekabet artık bunu gerektiriyor? dedi.

ÇÖZÜM İYİ PLANLANMIŞ MESLEKİ EĞİTİMDEN GEÇER

Genç işsizliğin önüne geçmek için mesleki eğitimin cazip hale getirilmesi gerektiğinin belirten Ayhan, ?Pek çok işyerinin ihtiyacı olan kalifiye ara elemanı bulamadığını biliyoruz. Aslında yeterince iş var. Sorun işe uygun vasıflarda eğitilmiş ara eleman bulmada yaşanıyor. Bu sorunu, iyi planlanmış bir mesleki eğitimle çözebiliriz. Mesleki ve teknik eğitim alan gençlerin staj yapmalarını ve staj yaptıkları işyeri tarafından potansiyel eleman olarak görülmesini teşvik edici alt yapı oluşturulmalıdır? şeklinde konuştu.

TANITIMLAR YAPILARAK AVANTAJLAR ANLATILMALI

Kısa dönem askerlik, yüksek teknik eleman maaşı gibi özel ayrıcalıklarla mesleki teknik eğitimin cazip hale getirilerek desteklenmesi gerektiğini ifade eden Ayhan, ?Okullarda teknik çalışma yapılan sınıflar, bodrum katlardan çıkarılarak rahat çalışma ortamlarına dönüştürülmeli. Teknik araç ve gereçler çoğaltılmalı, öğrenciler, bölümleriyle ilgili iş yapan ustalarla bir araya getirilmeli. En önemlisi ailelere ve gençlere okulların tanıtımları yapılmalı, avantajları anlatılmalıdır. Gençler meslek okullarını yanlış algılıyorlar. Ülkemizde artık mesleki yeterlik belgesinin kullanılması zorunlu hale geliyor. Başlangıçta 40 meslek dalında, daha sonra genişleyerek 110 mesleki alanda yeterlik belgesi olmayan çalıştırılamayacak. Dolayısıyla mesleki eğitim bir adım daha öne çıkmış olacak. Mesleki ve teknik okulların verdiği eğitim ve diplomaların önemi bundan sonraki dönemde daha çok anlaşılacak? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR 



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00