www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İşte Fatih´in Nesli

İşte Fatih´in Nesli

İstanbul´un fethinin 565´nci yılı İnegöl´de coşkuyla kutlandı. Kutlamalar kapsamında yapılan Fatih Sultan Mehmet´in gemisi İnegöl´ün caddelerinde karadan yürütüldü.

Tarihin canlandırıldığı etkinlikte 10 metre uzunluğunda, yelkenleri ile birlikte 8 metre yüksekliğindeki ve 6 ton ağırlığındaki gemi İnegöllüler tarafından halatlar yardımı ile 2 kilometre boyunca yürütüldü. Dünyada gemileri karadan yürüten ilk komutan olan Fatih Sultan Mehmet´in İstanbul fethini simgeleyen geminin minyatürü geçtiğimiz yıl İnegöl´de yapıldı.

 

1 aylık süre içerisinde yapılan dev gemi, Ensar Vakfı ve Ateş Karıncaları Derneği işbirliğinde İnegöl´de düzenlenen İstanbul´un fethinin 565´nci yılı kutlamaları kapsamında, İnegöl Tarihi Mehterince seslendirilen Fetih marşı eşliğinde İnegöl Belediyesi önünden başlayıp Atatürk Bulvarı üzerinden yürütülerek Atatürk anıtına kadar yaklaşık 2 kilometre boyunca karadan yürütüldü. 2 kilometrelik yolculukta halatlara sarılan çocuğundan yaşlısına kadar onlarca vatandaş tekbirler getirerek gemiyi halatlar yardımı ile yürüttüler. Halat çekimi sırasında bazı vatandaşlar geminin altında kalmaktan son anda kurtarıldılar. Yaklaşık 30 dakika süren yolculuk sırasında dev gemiyi gören vatandaşlar da telefonlarıyla anı ölümsüzleştirdiler. Atatürk anıtının önüne kadar çekilen dev gemi görenleri hayrete düşürdü. Anıt önünde ise Fetih şöleni dualar ve İnegöl Tarihi Mehteri konseriyle devam etti.

 

BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI

Ensar Vakfı İnegöl Şubesi ve Ateş Karıncaları Derneği adına konuşan Fatih Bayram, ?İstanbul´un fethinin 565´nci yılı kutlamaları kapsamında bu meydanlardayız. Ateş karıncaları olarak gemimizin üstüne bindik, Bismillah diyerek yollara düştük. Şuna inanmanızı istiyorum; Sultan Fatih 1453 tarihinde Akşemsettin hazretlerinin ?evladım titreme İstanbul düşecek ve sen bu hadis-i şerife mazhar olacaksın´ dediğini biliyoruz. Ateş Karıncaları da aynı ruhla ve heyecanla bu meydana gemiyi getirmiştir. Rabbim bu ruhu ve heyecanı kaybetmeyen bir nesli yetiştirmek için bizlere güç ve kuvvet versin. Nasıl ki Ulubatlı Hasan 20 yaşında, şehit olacağını bile bile bayrağı burçlara dikmiştir. Bizim bu meydanda bulunan gençlerimiz de vatanları için aileleri için canlarını verip oraya bayrağı asacak cesarettedir. O yüzden rabbime böyle bir günü kutladığımız için hamd ediyorum. Bizler birlik ve beraberliğimize her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Gelecek günlerde de birlikte hareket etmeliyiz? dedi.

 

Kılıç kalkan ekibinin ardından program sona erdi.

 

Haber ve Fotoğraf:  Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,53% -0,05
  • EURO

    34,79% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2425,45% -0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00