www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

?İstikrarlı Kurdan Yanayız?

?İstikrarlı Kurdan Yanayız?

MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, siyasi gelişmelerin dövizi illa ki etkileyeceğini belirterek, kendilerinin istikrarlı kurdan yana olduklarını ifade etti.

MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, yaşanan siyasi gelişmelerin ardından piyasalarda oluşacak etkilerle ilgili açıklamalarda bulundu.

 

SORUNLAR ÇÖZÜLECEKTİR

Konu ile ilgili konuşan MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, ?Fikrimiz değişmedi. Ticarette Amerika ve Avrupa bizim için önemli pazarlar. Ülkeler arasında sorun var.Neticede Türkiye´nin bölge politikasından ve gelişiminden rahatsız olan ülkeler çıkabilir. Bizim mobilyayla ilgili bir stratejimiz var ve devam ediyor. Ülkeler arasında bazı sorunlar olabilir ama neticede Amerika bizim müttefikimiz, bu sorunlar çözülür? dedi.

 

İSTİKRARLI KURDAN YANAYIZ

Yaşanan krizin beraberinde ekonomik sorunlar oluşturup oluşturmayacağının sorulması üzerine sözlerine devam eden Güleç, ?Hammaddenin yükselmesinin konusu sadece dövizden kaynaklanmıyor. Genel bakımdan dövizin yükselmesi ihracatın rahatlaması anlamına geliyor ama biz ihracatçılarımıza istikrarlı kurdan bahsediyoruz. İstikrarsız bir kur dünya üzerinde sıkıntı olur, değerinde bir kur istiyoruz. Ne pahalı ne ucuz olsun. Ne uluslararası rekabetimizi engelleyecek ucuz bir kur olsun ne de gereksiz bir şekilde maliyetimizi uzatacak, enflasyona sebep olacak değerde bir kur olsun. İstikrarlı bir kur istiyoruz. Bugün bu döviz kuru tabi ki günlük olarak yükseliyor ama dalgalı kur söz konusu. Neticede bu oturur, yükselir ve düşer. Uluslararası kriz inceleme kurulunun Türkiye ile ilgili siyasi karar vermesinde söylediğimiz gibi, Türkiye üzerinde çok canlı, dinamik ve bundan motive olacak bir güç var. Türkiye ekonomisi gücünü gösteriyor. 3. çeyrekte artış bekliyoruz. Burada ihracatın payı büyük? Türk ekonomisi güçlüdür. Bölgede ve dünyada olan bütün sorunlar Türkiye´yi ilgilendiriyor. Neticede Sayın Cumhurbaşkanımız ?Dünya 5´ten büyüktür´ derken dünyaya bir bakış açısı vardı. Bunun altyapısı ister istemez bazen pürüzlerle karşımıza çıkacak ama diplomasimiz ve bakanlıklarımız bu sorunu çözecekler. Bunlar çok derin sorunlar değil. Biz işimize bakacağız. Biz mobilyacıyız, işadamıyız, ihracatçıyız, üreticiyiz??

 

REKABET GÜCÜNE DOĞRU YÖNELİN

?Yarın İstanbul´da yılbaşından beri çalıştığımız zihinsel dönüşüm, mobilya sektörünün dünya pazarlarına yaklaşımını konu alan bir basın toplantısı yapacağız. Biz dünyayı karış karış, bölge bölge tahlil ettik. Hangi pazarlarda daha çok yükselebiliriz, hangi pazarlarda geleceğimiz var, tek tek bunları analiz ettik. Bu raporun sonunda da görünecek ki, Türk mobilyacıları bundan sonra bakış açısına göre olaylara baksınlar. Katma değer neredeyse oraya yönelsinler. Hangi pazarlarda daha çok rekabet gücümüz varsa oraya yönelsinler. Mesele şu; istikrarsız pazarlarda, rekabet edemeyeceğimiz pazarlarda, küçük olan ve küçülen pazarlarda kalırsanız sıkıntı yaşarsınız. Ama gelişen pazarlarda, katma değerli pazarlarda ve gelecekte büyüyecek pazarlara şimdiden yatırım yaparsanız avantajlı duruma gelirsiniz. Bunun yol haritasını biz yarın sunacağız. Dünyada dört tane pazar var. Gelişmiş ülke pazarları; Avrupa, Amerika, Kanada. Bu pazarın içinde de pazarlar var. Bugün Amerika dediğimiz bir ülke değil. Amerika dediğimiz 50 ülkenin bir araya geldiği bir pazar. İçinde klasik de modern de satılıyor. Tabi yükselen Asya pazarları özellikle Çin pazarı bizim için önemli. Çin´in yanında Japonya da var. Çin´i, Tayland´ı veya Japonya´yı mı tercih edelim. Asya´nın içinde de farklı pazarlar var. Afrika pazarı var. Afrika´da da iki türlü pazar var. Bazı Afrika pazarları gerçekten büyük ve derin pazarlar var. Siyaseten girmenin zor olduğu pazarlarda var. Şuan bölge pazarları var. Bu bölge pazarları diri olmasına rağmen siyaseten ve özellikle iç karışıklıklar yönünden biraz sıkıntılı olan pazarlar. Neticede biz hiçbir ihracatçımıza başarılı olduğun bir pazardan çık demiyoruz. O pazara devam et diyoruz. Ama yeni bir pazar istiyorsan bu stratejiyi de göz önünde bulundur diyoruz? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,53% -0,05
  • EURO

    34,79% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2425,45% -0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00