İTSO, HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATTI

İTSO, HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATTI

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, (İTSO) İnegöl Köftesini aslına uygun üretmeyen firmalara yönelik hukuki mücadele başlattı.

İTSO’DAN ONAY ALMALARI GEREK

İnegöl Köftesinin kurallarına uygun olarak yapılması için 4 yıl önce harekete geçtiklerini ve Türk Patent Enstitüsü’nden (TPE) İTSO adına ‘Coğrafi İşaret’ tescili aldıklarının altını çizen İTSO Başkanı Metin Anıl, İnegöl Köfte üretecek firmaların İTSO’dan onay almaları gerektiğini söyledi.

 

İnegöl Köftesinin GDO’lu ürünler listesinde yer alması üzerine dün bir basın açıklaması yapan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, “GDO’lu ürünler arasında İnegöl Köftesinin de adının geçmesi, bizi fevkalade üzmüştür. Maalesef ülkemizde kural tanımayan ve fırsatçılık yapan bazı işletmeler var. Bu işletmeler hiçbir hakları olmadığı halde, İnegöl Köftesi adı altında bizim köftemiz ile ilgisi olmayan köfte üretiyorlar. İTSO olarak bu işletmeler ile hukuki mücadele başlattık mücadelemiz sürüyor.” dedi.

 

 

 

42 İŞLETMENİN HATALI ÜRETİM YAPTIKLARINI TESPİT ETTİK

Türk Patent Enstitüsü’nden İnegöl Köftesi ile ilgili ‘Coğrafi İşaret’ tescilini aldıktan sonra oda bünyesinde bir ekip kurduklarını belirten Metin Anıl, “Bu ekip son 1 yıl içinde bütün Türkiye’de yüzlerce işletmeye gittik. Bu ziyaretlerimizde Resmi Gazetede yayınlanan İnegöl Köftesi tarifine uygun üretim yapmayan işletmeleri uyardık. Bu işletmelerden 42’sininin hatalı üretim yaptıklarını tespit ettik ve uyardık. Uyarımızdan sonra bazı işletmeler üretimden vaz geçtiler. Ancak uyarılarımıza uymayan işletmelerde var. Bu işletmeler hakkında da hukuki süreç başlattık. Bu süreç devam ediyor.” dedi.

           

İTSO OLARAK HUKUKİ MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR

Başkan Metin Anıl, İTSO’nun haklı bir üne kavuşan İnegöl Köftesinin aslına uygun üretilmesi için gayret gösterdiğini söyledi. İnegöl Köftesinin ününe zarar gelmemesi için İnegöllü köfte ustaları tarafından verilen tarifi TPE’ye sunduklarını, bu tarifin de Resmi Gazete’de yayınlandığının altını çizen Metin Anıl, “Yasal olarak hiç kimse bu tarifin dışında İnegöl Köftesi adı ile köfte üretemez. ‘İnegöl Usulü’ tabiri bile kullanamazlar. Ne var ki her sektörde olduğu gibi yasları hiçe sayan ve hukuk tanımayanlar da var. Bu tarz davranışlara devam eden kişi ve kurumlarla İTSO olarak hukuki mücadelemiz devam edecektir.” diye konuştu.

 

İNEGÖL KÖFTESİ GDO’LU KÖFTE OLMAZ

İnegöl Köftesinin kurallarına uygun olarak üretilmesi halinde GDO’lu olamayacağını da söyleyen Metin Anıl, “İnegöl Köftesi ile ilgili resmi gazetede yer alan tarif çok açıktır. İnegöl köftesinde dana ve kuzu eti dışında katkı maddesi yoktur. İnegöl’de üretilen ve odamızın onayını alan işletmelerde GDO’lu köfte olmaz. Bu işletmeler zaten çok sıkı şekilde denetleniyorlar. İnegöl Köftesi adı ile satılan sahte ürünler ise İnegöl Köftesi değildir. Kamuoyunun bu ayrımın çok iyi yapılmasını ve sahte üretim yapıldığını tespit ettiklerinde odamıza bilgi verilmesini rica ediyoruz. Gerçek İnegöl köftesi lezzeti ile tanışmak isteyenleri de İnegöl’e bekliyoruz.” dedi.

 

MARKAYI KULLANMAK İSTEYEN İTSO’YA

İnegöl Köftesi markasını kullanmak isteyen firmaların İTSO’ya müracaat etmesi gerektiğini de dile getiren Metin Anıl, “Biz bir bedel karşılığında onlara bu markayı vereceğiz. Markayı aldıktan sonra üretime başlayacaklar. Ama şartımız var. Sık sık denetim yapacağız. Bu denetimler doğrultusunda eğer bizim ölçülerimizde üretim yapıyorlarsa sorun yok. Kurallara eğer uymuyorlarsa sözleşmeyi fesh edeceğiz. Anlaşmayı bozacağız ve bunun karşılığında aldığımız geliri de İnegöl Köftesinin tanıtımı ve doğru şekilde yapılmasına kullanacağız. Şuanda İnegöl Köftesini kullanan firma yok. Ama önümüzdeki günlerde ve yıllarda kullanan olacak.” diye konuştu.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07