www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İTSO ÜYELERİNE İSG SEMİNERİ VERİLDİ

İTSO ÜYELERİNE İSG SEMİNERİ VERİLDİ

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), üyelerine yönelik olarak Eflatun Ortak Sağlık Birimi aracılığında İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın işverene getirdiği mali ve hukuki sorumlulukları konu alan bir seminer düzenledi.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), dün saat 14.00’da İTSO Toplantı Salonu’nda İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın işverene getirdiği mali ve hukuki sorululuklarının anlatıldığı bir seminer düzenledi. Yasanın tüm ayrıntılarının ele alındığı seminere çok sayıda vatandaş katıldı.

 

TÜRKİYE DÜNYANIN EN BÜYÜK 20 EKONOMİSİ İÇERİSİNDE

Gerçekleştirilen seminer öncesi bir konuşma yapan İTSO Başkanı Metin Anıl, “Odamız bir dizi çalışma içerisinde. Her gün değişik bir etkinlikle üyelerimize hizmet vermeye çalışıyoruz. Bugün de iş sağlığı ve güvenliği ile alakalı seminerimiz var. İnegöl hızla büyüyen, hızla sanayileşen bir yerleşim yeri. Türkiye’nin en önemli sanayi merkezlerinden bir tanesi. Dün işim için İnegöl SGK’ya gittim. Müdürümüze sordum. İnegöl’de 51 bin SSK’lı çalışan, 26 bin tane Bağ-Kur’lu var. Bunlar kayıtlı rakamlar. Kayıt dışını da ilave ederseniz, İnegöl’deki yoğunluğu anlarsınız.  Bir taraftan sanayileşeceğiz, büyüyeceğiz, bir taraftan hedef olarak belirlediğimiz AB ülkeleri ile eşdeğer duruma gelmeye çalışacağız. Ama bu tabi bunun bir süreç içerisinde olması gerekliliğine inanıyoruz. İnegöl’de yerel basında her gün değişik iş kazalarının olduğunu görüyoruz. Türkiye’deki iş kazaları dünyanın gelişmiş ülkelerinin üzerinde seyrediyor. Türkiye, dünyanın 20 büyük ekonomisi içerisinde ilk 10 büyük ekonomi içerisine girmenin mücadelesini veriyor. Bu 10 büyük ekonomi içerisine girmek kolay olmuyor. Bir takım kriterler var. Bu kriterlere uymak ve kendimizi hazırlamak mecburiyetindeyiz. Bunlardan bir tanesi de ülkede çalışanların güvenliğini belli bir disipline etme mecburiyetindeyiz. 6331 sayılı yasa çıkarıldı. Geçtiğimiz yıl yürürlüğe girdi fakat bir takım aksaklıklardan dolayı uzatıldı. Bu yasa beraberinde anlam kargaşası ve kaos da getiriyor. İş yerlerimizin kafalarında bir takım soru işaretleri oluşturuyor. Eflatun Ortak Sağlık birimi işbirliğinde işletmelerimizi aydınlatma adına bir seminer düzenledik” dedi.

 

CEZALAR 100 BİN TL’Yİ AŞIYOR

Eflatun OSB sahibi ve İşyeri Hekimi Ali Bircan ise, “6331 sayılı yasa ile gündeme gelen ve 1 Ocak 2014’e ertelenen ve şu anda yasal zorunluluk hale gelen yasayı tartışacağız. OSGB birimleri, işyerine işyeri uzmanı, hekimi ve hemşiresi temin etmekte. Meslek hastalıkları ile alakalı çalışmalar yapmakta. İşe giren işçilerin, o işe uyumlu olup olmadığının kontrolünü yapmakta. İş esnasında oluşabilecek meslek hastalıkları teşhisi koyar. Bu yasa gereği 1 ve üzeri işçisi bulunan firmalara, bir profesyonel hizmet verici ile anlaşma zorunluluğu getirildi. Yasaya uymayan işletmelere bin liradan başlayıp 100 bin liranın üzerine kadar ciddi cezalar verilmekte” dedi.

 

ŞARTLARA UYMAMAYANA 23 YIL HAPİS

Konuşmaların ardından yasa ile ilgili bilgilendirmede bulunan İş Güvenlik Uzmanı Coşkun Çelik, yasaların var olduğunu fakat ülkede yasaları uygulama konusunda eksikliklerin olduğunu ifade ederek, “Tespit yapılmış ama uygulanmada bazı sorunlar var. 6331 sayılı yasa ile iş kuralları ve güvenliği derli toplu hale geldi. İş yerlerinde, işçilerin çalışma şartları ile alakalı bir takım sorunlar çıkmıştır. İşverenin sorumluluğu kapsamına bakılırsa, sigortalıların ölümü durumunda ailelerine maddi ve manevi tazminatı, işin durdurulması, cezai sorumluluklar. Bir işveren veya çalışan şartlara uymazsa 23 yıl hapis cezası ya da 1 milyon liraya kadar para cezası uygulanabilir. Ülkemizde daha çok para cezası uygulanacak” şeklinde konuştu. Çelik, daha sonra İş Yeri Hekimleri ve İş Güvenliği Uzmanları, Risk Değerlendirmesi, Acil Durum Planı, Çalışmaktan Kaçınma Hakkı, İş Kazaları ve Meslek Hastalığı, Sağlık Gözetimi, Çalışanların Bilgilendirilmesi, Eğitimi, Çalışanların Görüşlerinin Alınması, Çalışan Yükümlülükleri, İdari Para Cezaları, Yürürlülük konularında bilgi verdi.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19