www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İTSO´dan Fırıncılara Hijyen Eğitimi

İTSO´dan Fırıncılara Hijyen Eğitimi

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde İnegöl´de faaliyet gösteren fırın personellerine ?Ekmek Hijyen Eğitimi? düzenledi. Eğitim sonucunda yapılan sınavda başarı sağlayan katılımcılar Ekmek Hijyen

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği hükümleri kapsamında ekmek üretimi, dağıtımı ve satışında çalışanlara yönelik olarak Ekmek Hijyen Eğitimi gerçekleştirdi.

 

Dün saat 13.00´da İTSO Konferans Salonu´nda düzenlenen ve 180 kişinin katılım gösterdiği eğitimde konuşanBursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda Kontrol Görevlisi Ziraat Mühendisleri Hilal Günalp ve Dilek Özipek Donduran, sunumun ardından katılımcıları sınava tabi tuttular. Gerçekleştirilen sınavda başarıya ulaşan katılımcılar, Ekmek Hijyen Belgesi almaya hak kazandılar.

 

?TEMİZLİKTE DEZENFEKSİYON ŞART?

Eğitimde ?Hijyen ve Sanitasyonla İlgili Genel Tanımlar?, ?Gıdalardaki Zararlı Maddeler, Bulaşma ve Bozulmalar?, ?Personel, İşyeri ve Ekipman Hijyeni? ve ?Fırında Hijyen ve Sanitasyon? konularında bilgiler veren Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Gıda Kontrol Görevlisi Ziraat Mühendisi Hilal Günalp, ?Temizlik birkaç aşamadan oluşur. Kaba temizlik ile başlarız, daha sonra deterjan kullanılan normal temizliğe geçeriz ve son olarak durulama yaparak deterjan kalıntılarının gıdaya bulaşmasını önleriz. Temizledik dediğimiz yüzeye mikroskopla baktığımızda yüzeyden sadece görünür kirlerin uzaklaştığını fakat mikropların halen orada mevcut olduğunu görürüz.İşletmelerde temizlik yapıldı deniliyor ama bu hiçbir zaman o yüzeyin tamamen temizlenmiş olduğu anlamına gelmez, dezenfeksiyon şarttır. Son yıllarda kimyasal kullanımı çok doğru gerçekleştirilmiyor. Bu konuda doğal temizleyicileri kullanmalıyız. Uzmanlar doğal temizleyici olarak Arap sabunu, dezenfektan olarak da sirke kullanılmasını tavsiye ediyor.?

 

?1 ADET BAKTERİ 12 SAATTE 69 MİLYARA KADAR ÇOĞALABİLİYOR?

?Çiftlikten çatalımıza gelene kadar üretim, işlenme, depolanma, taşınma gibi aşamalarda sağlıklı ve güvenilir gıda üretmek için kurallara uyulması ve önlemlerin alınması gerekir. Gıdalarda zararlı maddelerin bulaşmalarını ve gıdalardaki bozulmaları engellemek için gıda hijyenini ön planda tutmamız gerekir. Gıdayı tehdit eden tehlikeler fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler olarak 3 sınıfa ayrılır. Çalışanlarımız işlerini yaparlarken maske, bone ve eldiven takarak gıda hijyenini tehlikeye atacak unsurları azaltabilirler. Sokak kıyafeti ile kesinlikle üretim alanına girilmemelidir. Çalışanlar takı kullanıyorlarsa bu takılardan herhangi bir parçanın gıdaya karışmamasına dikkat etmeliler. Temizlikte kullanılan dezenfeksiyon maddeleri gıdalarda kimyasal tehlikeye yol açabilir. Temizliğin doğru bir şekilde durulanmaması bu konuda gıdayı olumsuz yönden etkileyebilecek başlıca sebeplerden bir tanesidir. Bakteri, virüs, parazit ve küf bizim karşılaştığımız biyolojik tehlikelerdir. Bunlar ürünlerde bozulmaya, istenmeyen koku ve tatlara yol açarlar? dedi. Günalp ayrıca, 1 adet bakterinin 12 saat gibi bir sürede yaklaşık 69 milyar adede kadar çoğalabileceğini sözlerine ekledi.

 

Günalp´in ardından kürsüye çıkan Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Gıda Kontrol Görevlisi Ziraat Mühendisi Dilek Özipek Donduran ise, ?Fırınlarda HACCP ve İyi Hijyen Uygulamaları?, ?Gıda İnfeksiyonu ve Zehirlenmeleri?, ?Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği Mevzuatı? ve ?Ekmek İsrafı? konularında bilgilendirmelerde bulundu.

 

Konuşmaların ardından eğitime katılanlara yönelik sınav gerçekleştirildi. Sınavda başarı sağlayan katılımcılar, Ekmek Hijyen Belgesi almaya hak kazandılar.

 

 



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25