İYİ AMA YETERSİZ

İYİ AMA YETERSİZ

Ortaköy ile Deydinler arasındaki yolda ayçekirdeği kurutmaya izin çıkmasının ardından, üreticiler bu yolda kurutma işlemine başladı. Kararın kendilerini sevindirdiğini ancak yerin yetersiz kaldığını belirten üreticiler, ?Burası da yoktu Allah razı olsun?

 

İnegöl´ün tarım markalarından ayçekirdeğinin hasadıyla birlikte, ayçekirdeği kurutma tartışmaları da başlamıştı. Geçtiğimiz yıllarda bu işlem için kullanıla Ahmet Türkel çevre yolunun çiftçiye açılmamasının ardından çadır üzerinde mahsulünü kurutmaya çalışan üreticiler, Belediye´nin Ortaköy ile Deydinler yollarını birbirine bağlayan kısımda ayçekirdeği kurutabileceğini açıklamasıyla bu yola akın etti.

YOLDA KURUTMA İŞLEMİ BAŞLADI

Dün itibariyle üreticiler söz konusu yolda ayçekirdeği kurutma işlemine başladı. Ancak alan İnegöllü çiftçiye yetmedi. Belediyenin gösterdiği yola sadece 3 çiftçinin mahsulü sığdı. Bazı çiftçilerin ayçekirdeği kurutmaya açılmayan kısımları kullandıkları da görüldü.

?15-20 GÜN MÜSAADE ETSELER DAHA İYİ OLUR?

Mahsulünü belediyenin gösterdiği alana seren çiftçi Halit Adak, kendilerine yer gösterilmesine sevindiklerini, ancak alanın yetersiz kaldığını söyledi. ?Buna da şükür? diyen çiftçi Adak, ?Burada kurutmalara dün başladık. Ama şurada gördüğünüz yerde 3 kişinin mahsulü var. Bu alan yetersiz. Yetkililerimizden yine Allah razı olsun verdiler, ama şu köprüden öteye verseler daha iyi olur. Alan yetmiyor. Burada sadece 3 kişinin mahsulü var. 15-20 gün müsaade ederlerse daha iyi olur. Burası da yoktu Allah razı olsun, ama köprüden bu yana yolu komple verseler daha iyi olur. 15 günde işimizi çabucak görmüş oluruz. Yol şuanda çalışıyor, ama eski düzende 15 gün verseler daha güzel olur? ifadelerinde bulundu.

ÇADIRDA KURUTULAN MAHSUL ELEKTEN GERİ DÖNDÜ

Çadırda kurutma işleminin yapılamadığını da belirten Adak, ?Çadırda kurutmayı da denedik. Ama oluyor. Buradaki arkadaşımız çadırda kuruttu, elekten geri geldi burada tekrar kurutmak zorunda kaldı? dedi.

Bir diğer çiftçi Ramazan Bayram ise çadırda kurutma işleminin kendilerini mağdur ettiğini belirterek şöyle konuştu: ?Çadırı yayıyoruz, bir rüzgar geliyor çadır uçuyor. Ayrıca asfaltta çekirdek hem alttan, hem üstten sıcak alıyor daha iyi kuruyor. Ama çadırda alttan gelen sıcağı alamıyor. Bu mahsul elekten geldi. Bir işlem daha yapmak zorunda kaldık. Bu yıl yağışların da olmasından dolayı çekirdekler çadırda geç kuruyor. Önceki yıllarda 24 saatte kuruyorsa bu yıl 24 saatte kurumuyor.?

YAĞIŞLAR REKOLTEYİ DÜŞÜRDÜ

Ayçekirdeğinde bu yıl rekoltenin düşük olduğunu da ifade eden Ramazan Bayram, ?Ayçekirdeğinde dekar başına olan rekolteler düşük, ama fiyatlar şuanda 5 lira civarında. 5 liraya satıldığını biliyoruz. Ama verim düşük. Sebebi de yağmurlar ve yağmur sonrası oluşan rüzgarlardan mahsuller yattı. Gündöndülerde mantar hastalıkları oldu. Kafa çürümesi ve kafa kuruması oldu. Yüzde 10 civarında da yatma söz konusu. Bunlar da rekolte düşüklüğüne sebep olan şeyler? dedi.



  • BIST 100

    10203,22%-0,05
  • DOLAR

    32,34% -0,05
  • EURO

    34,95% 0,47
  • GRAM ALTIN

    2401,90% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3898,95% 0,54