KADINLAR İŞ HAYATINDA DAHA ÇOK YER BULMALI

KADINLAR İŞ HAYATINDA DAHA ÇOK YER BULMALI

8 Mart Dünya Kadınlar Gününe ilişkin bir açıklama yapan İTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Müfide Karaduman, kadınların iş hayatında daha çok yer bulması gerektiğini söyledi.

 

İTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve BTSO Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Müfide Karaduman, 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

KADINLARIN GÜCÜ MEDENİYETİN GÖSTERGESİDİR

Karaduman açıklamasında, kadınların her geçen gün ticaret ve üretimin içinde yer aldığına vurgu yaparak, “Bir ülkede kadınların gücü medeniyetin göstergesidir. Herkesi yetiştiren, büyüten kadınlar, artık iş dünyasında da varlar. Ülke olarak zenginliğe hızla ulaşmak istiyorsak, bizlerin yani kadın girişimcilerin önü açılmalı, sayımız artırılması için gerekenler yapılmalıdır” diye konuştu.

KİMSE İŞ DÜNYASINDA İKİNCİ PLANDA KALACAĞIMIZI ZANNETMESİN

İnsan hakları temelinde bakıldığında; toplumun yarısını oluşturan, yaşama sevincinin kaynağı olan kadınların siyasi ve sosyal hayatın içerisinde aldığı payı artırmanın herkesin ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayan Müfide Karaduman, “Bizler, annelik gibi en kutsal görevin sahipleriyken, ev düzeninin asıl yöneticileriyken, kimse iş dünyasında ve ekonominin içinde ikinci planda kalacağımızı zannetmesin” dedi. Kadın Girişimciler Kurulu olarak, kadınların çalışma hayatına katılımının artırılması, yönetimde daha fazla kadının bulunması ve konunun önemine dikkat çekmek için çalıştıklarını belirten Karaduman, bu uğurda çalışmayı sürdüreceklerini vurguladı.

GİDİLMESİ GEREKEN ÇOK YOLUMUZ VAR

Kadın girişimciler olarak, şanslı bir grubun içinde olduklarını, ancak yetersiz olduğunu belirten Karaduman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz çok küçük bir azınlığız. İçimizden bazıları da öz güven eksikliği nedeniyle, üst düzey görevlere aday olmuyor, sahayı erkeklere bırakıyorlar. Nitekim BM tarafından açıklanan 2012 yılı Kadının Siyasete Katılım oranlarına bakıldığında, 96 ülkelik listede 90’ncı sırada, Mecliste temsil edilme oranında ise yüzde 14,2 ile 88’nci sıradayız. Dünyanın 16’ncı büyük ekonomisi konumunda bulunan ülkemiz, buna karşın Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Endeksi’nde 126’ncı sırada yer almaktadır.”

TOPLUM KADINI TEMBELLEŞTİRİYOR

“Özellikle ülkemiz gibi kadının her türlü horlandığı toplumlarda, ‘sırtını erkeğe dayamaya alışmış’ kadınlar çoğalıyor ve kadınlarımız da bu rolü benimsiyor ve alışıyor. Yani toplum kadını tembelleştiriyor. Oysa kadınların, kendilerine güven duyarak iş hayatına katılmayı istemeleri gerekiyor. Kanunların, şartların iyileştirilmesinin yanı sıra, kadınların kimliğinin güçlendirilmesi, başarılı iş kadınlarının kamuoyu önünde daha fazla bulunmaları iş hayatının tanıtılması ve rol model olmalarıyla korkularının aşılaması mümkün olacaktır.”

“Şu anda az görünen iş hayatındaki kadın lider ve yönetici sayısının çalışmalarımız ve elde edilecek başarıların referansı ile artacağına inanıyorum. Ülkemizde sosyal, ekonomik, siyaset ve yönetimde kadınlarımızın daha fazla söz sahibi olması dilek ve temennisiyle, bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik ediyor, saygı ve sevgilerimi iletiyorum. Dünyanın bütün çiçekleri onlara armağan olsun.”



  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04