KADINLARIN PROJESİ HAYAT BULUYOR

KADINLARIN PROJESİ HAYAT BULUYOR

Oylat bölgesindeki 6 mahalleden 161 kadının bir araya gelerek kurduğu ?Oylat Boğazı Kadınları Kırsal Kalkınma Kooperatifi?nin projesi hayata geçiyor. Projenin kafe ve restoran binalarının temel atma töreni dün protokol üyelerinin de katılı ile gerçekle

 

İnegöl´de Oylat yolu üzerinde bulunan 6 kırsal mahalleden 161 kadın bir araya gelerek Oylat Boğazı Kadınları Kırsal Kalkınma Kooperatifini kurmuştu. İnegöl Kaymakamlığı ve Uludağ Üniversitesi ortaklığında İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası,  İnegöl Belediyesi, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kulaca Köyü Kalkınma Kooperatifi ve İnegöl Fotoğraf Sanatçıları Derneği paydaşlığında, yüzde 72 BEBKA desteği ile hayata geçirilen projede; kooperatif üyesi 161 bayan el emekleri ile ürettikleri yüzde yüz doğal ürünlerin satışını gerçekleştirecek. Satışlar internet üzerinden www.oylatciftlik.com adresinden de yapılacak.

 

TEMELİ ATILDI

İnternet üzerinden satışa başlayan ve gelen taleplere yetişemeyen kooperatifin, Hilmiye Mahallesi´nde yapılacak olan kafe ile restoran ve kooperatif merkezi inşaatının temeli dün atıldı. Temel atma törenine İnegöl ve Bursa protokolü tarafından yoğun ilgi gösterildi.

 

BEBKA´DAN YÜZDE 72 DESTEK

Tören öncesi konuşan Oylat Boğazı Kadınları Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nurcan Yılmaz, İnegöl Kaymakamlığı ve Uludağ Üniversitesi ortaklığında yürütülen projenin; İnegöl Belediyesi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İTSO, Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve İFSAD paydaşlığında hızlı adımlarla ilerlediğini söyledi. Yılmaz, ?Uludağ Üniversitesi hocalarımızın geliştirip projelendirdiği bu fikir, BEBKA tarafından desteklenmeye layık görülüp gerçekleşmesinde hayati bir öneme sahip olan yüzde 72 destek almıştır. En reel adımlarını Sayın Kaymakamımız Ali Akça ve Belediye Başkanımız Alinur Aktaş sayesinde atmış olup, yerel makam temsilcilerimiz fedakâr misyonlar yüklenmiştir? dedi.

 

KIRSALI ŞEHİR STANDARTLARINA TAŞIYORUZ

Projenin bu yıl İnegöl´ün BEBKA´dan aldığı 3 projeden biri olduğuna dikkat çekenBelediye Başkanı Alinur Aktaş ise, ?BEBKA´dan destek alan diğer projeler de Doğa Sporları ve Turizm Merkezi (DOSTUM) ile Oylat Kaplıcaları Anonim Şirketi öncülüğünde Oylat´ta yapımına başlanan Su İle Gelen Sağlık (SUGESAM) projeleridir. İnegöl Belediyesi olarak 2014 yerel seçimlerinin ardından yürürlüğe giren Büyükşehir Yasasının bize vermiş olduğu hem yetki hem de sorumluluk gereği kırsal mahallelerimizle ilgili birçok yatırımı ve projeyi hayata geçirdik. Sadece işi kırsal mahalleler olan bir müdürlük kurarak işin sevk ve idaresi noktasında bir akmasa olmaması için işi yerinden takip ediyoruz. Ürün toplama merkezleri, erken uyarı sistemi, mahalle ve köy konakları başta olmak üzere çocuk parklarından asfalt ve cadde düzenlemelerine varana kadar elimiz yettiğince kırsala da hizmet götürerek kırsal mahallelerimizi yani eski adıyla köy ve beldelerimizi de şehir standartlarına yaklaştırmaya gayret gösteriyoruz? dedi.

 

GİRİŞİMCİLİK RUHUNU AÇIĞA ÇIKARDILAR

Projenin büyük ortaklarından biri olan Uludağ Üniversitesi´nin Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcayise, ?Ben her şeyden önce bu kooperatifi kuran bu bölgenin bayanlarını kutluyorum. Girişimcilik ruhunu açığa çıkartmışlar. Biz üniversitede girişimcilik dersi veriyoruz ki buradan yetişen gençler topluma katma değer sağlayan kişiler olsunlar diye. Biz ülke olarak bir takım yerlere gelmek istiyorsak, topyekûn girişimci olmamız lazım. Önce girişimci ruhunu çocuklara vermemiz lazım. Çocuklar da vakitlerini en çok anneyle geçiriyor. Eğer bizim bayanlarımız girişimci ruhlu olursa, çocuklara da bunu aşılayabilirler? dedi.

 

KADIN GÜÇLÜYSE TOPLUM GÜÇLÜDÜR

Son olarak konuşanBursa Vali Vekili Ergun Güngör ise, ?Ben buradaki projeyi görünce çok büyük mutluluk duydum. Geçtiğimiz yıl biz de Bursa´da 23 köyün katılımıyla Üreten Kadın Dernekleri Federasyonunu kurmuştuk. İnegöl´de de Oylat Boğazı Kadınları Kırsal Kalkınma Kooperatifi girişimlerini gördük. Bir elin nesi var, iki elin sesi var diye hep söylüyoruz. El birliği, gönül birliği yaparak bu kooperatifi oluşturan Başkan ve üyelerini kutluyorum. Bizlere düşen de onlara madden ve manen destek olmak. Bu kooperatif kadın girişimciliğinin en güzel örneğini de teşkil edecektir. Kadın güçlüyse toplum güçlüdür, kadın mutluysa toplum mutludur, kadın umutluysa toplum umutludur. Bugün burada bunun en güzel örneği yaşanıyor? dedi.

 

Konuşmaların ardından kooperatifin kafe ile restoran binasının temel atma töreni gerçekleştirildi. Ardından davetlilere kooperatif üyesi bayanların el emekleri ile hazırladıkları ikramlar yapıldı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10189,01%-0,76
  • DOLAR

    32,26% 0,07
  • EURO

    34,75% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2399,08% -0,41
  • Ç. ALTIN

    3901,36% 0,17