www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

KAMYONETLERE K BELGESİ ZORUNLULUĞU

KAMYONETLERE K BELGESİ ZORUNLULUĞU

İnegöl Sigorta Firma sahibi Rıdvan Kocaağa, aracını özel işlerde kullanan ancak ruhsatında kamyonet yazan tüm sürücülerin `K` türü yetki belgesi alması gerektiği uyarısında bulundu.

İnegöl Sigorta Aracılık Hizmetleri sahibi Rıdvan Kocaağa, aracını özel işlerde kullanan ancak ruhsatında kamyonet yazan tüm sürücülerin `K` türü yetki belgesi alması gerektiğini ifade ederek, “K Belgesi kanun yönetmeliğinde belirtildiği gibi, şahsi olarak kullandığımız binek araçlarımız haricindeki araçlarımız ve araç ruhsatında kamyon, kamyonet yazan araçlarımız var ise, bu araçlar ile sadece kendi malımızı taşıyorsak, K2 belgesi almamız zorunludur.” dedi.

 

Rıdvan Kocaağa, “K belgelerinde K1 ve K3 belgesi taşımadan para kazanan ve bu amaçla kurulmuş firmaların alması gereken belgeler ama K2 Belgesi diğer belgelerden farklı olarak, hiçbir şekilde ticari maksatla taşımacılık yapmayacak ve taşıma yaparsa da taşıdığı ürün sadece kendi malı olacak. Kendi malı olduğu gibi bu mal da firmanın esas iştigal konusunun içinde olması gerekecek.” ifadelerini kullandı.

 

K2 belgelerinde cezaların başladığını duyuran Rıdvan Kocaağa, “K2 belgesiz araç kullanmanın cezası 2 bin 592TL’dir. K2 Belgesinin cezası ruhsata yazıldığından aracın trafikten men edilmesi de söz konusudur. 1 Ocak 2011‘den beri cezalar uygulandığı için belgelerin alınması için acele edilmesinde fayda vardır. Ayrıca K2 belgesi ücretlerinde şu an için K2 belgesinin kolay alınması için bakanlığa ödenecek harç ücretlerinde bakanlık tarafından çok büyük bir indirim yapılmıştır.” dedi.  

 

K belgelerinin Ulaştırma Bölge Müdürlüklerinden, Ulaştırma Bölge Müdürlüğü bulunmayan il yada ilçeler de ise Ticaret Odalarından alınabileceğini ifade eden Rıdvan Kocaağa, “K2 Belgesine başvuru, K2 belgesi dilekçesi ile yapılır, dilekçenin ardından K2 belgesi başvuru formu doldurulur, firma ile ilgili istenilen evraklar hazırlanır ve dosya bakanlığın istediği formatta K Belgesi başvurusu için Ulaştırma Bakanlığı Yetkili Kurumuna elden K başvuru işlemi yapılır.” şeklinde konuştu.

 

 K 2 belgesi ücretlerinden de bahseden Rıdvan Kocaağa, “K2 belgesi ücreti, 3,5 tonun altındaki araçlar için (kamyonetler için) bir firma için 1.177 TL’dir. Ayrıca kaç araç için başvuru yapılıyorsa araç başına da 74 TL ayrı bir harç ücreti yatırılıyor. 3.5 tonun üstündeki araçlar ve kamyonlar için K2 harç ücreti 7 bin 852 TL ‘dir.” diye konuştu.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19