www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Kanola çiftçiyi güldürdü

Kanola çiftçiyi güldürdü

İnegöl´de ekimi son 3 yılda yüzde 400 artan kanolu bitkisinde hasat dönemine başlandı.

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ve İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren ile birlikte, kanola hasadını incelediler.

ÜRETİMİ ARTIYOR

Sungurpaşa Mahallesi girişindeki kanola toplama merkezinde konuşan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ?Bundan bir ay önce kanola bitkisinin üretimiyle alakalı haber yapmıştık. Bu günde hasadını yapıyoruz. Hasadı yapılan kanola, Sungurpaşa Mahallesi girişindeki noktada toplanıyor. İnegöl´de tarım sektörüne farklı alternatif ürünlerle alakalı çalışmamız olmuştu. Bunlardan kanolaydı. Burada bir çiftçimize 10 dönüm kanola ektirip deneme yapmıştık. Denetiminin neticesinde 4 bin 200 dönüme kadar ekim gerçekleştirildi.  Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. 10 dönümden 4 bin 200 dönüme yükselmesi bu ürün para kazandırıyor demektir. Bunun 3 bin 500 dönümü Sungurpaşa´da, 700 dönümü Hamzabey´de yetişiyor. Dönümünde 300 ila 400 kilogram arasında verimi var. Fiyatına bakılırsa tonu bin 900 lira civarında. Bu ürünün aynı zamanda prim destekleri var. Mutluyuz. Buğday fiyatının neredeyse iki katı. Para kazandıran bir ürün haline geldi. Kanola destekleri eskiden yoktu. Milletvekilimiz Hüseyin Şahin´in girişimleriyle kanolayı bu bölgenin destekleri arasına soktu. Kendisine ayrıca teşekkür ediyorum? dedi.

ÇİFTÇİLER MEMNUN

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren ise, ?Güzel bir sezonu yaşıyoruz. Git gide ekiliş oranı artmakta. Kanola üretimi sözleşmeli olarak yapılıyor. Fiyat olarak da tonu bin 900 lira. Ayrıca prim ödemeleri de yapılıyor. Bakanlığımız mazot desteklemesi de yapıyor. Çiftçilerimiz gayet memnunlar. Üretimlerimiz artıyor. Ekim oranımız 7 bin dönümü bulacaktır diye düşünüyoruz. Ülkemizin stratejik ürünlerinden birisi oldu? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00