www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır

İnegöl Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), FikriyeKoşarer Anaokulu velilerine yönelik bilgilendirme semineri gerçekleştirdi.

İnegöl Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından, FikriyeKoşarer Anaokulu velilerine yönelik, kanser, kanserden korunma yolları ve tarama programları ile ilgili eğitim semineri verildi.

KANSER NEDİR?

Seminerde açıklamalarda bulunan KETEM personeli Ece Nur Çiftçi, ?Bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir.  Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar.  Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir. Ketem´de taraması yapılan kanser türleri; Rahim Ağzı Kanseri, Meme Kanseri, Kalın Bağırsak Kanseridir.

RAHİM AĞZI KANSERİ

"Serviks hücreleri anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümeye başladığında serviks kanseri oluşmaktadır. Rahim ağzı kanserleri oldukça sık görülür. Dünya çapında 2 dakikada bir, 1 kadın rahim ağzı kanserinden ölmektedir. Rahim Ağzı Kanserinin nedeni insan papilloma virüsüdür (HPV). Yaklaşık olarak 80 kadarı cinsel yolla bulaşarak serviksienfekte eder. HPV esas olarak cinsel yolla bulaşmaktadır. Cinsel hayata erken başlayan ve çok partner değiştiren kadınlarda serviks kanseri riski artmaktadır. 5 yıldan uzun süre doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda da serviks kanseri riski artmaktadır. Sigara: Sigara içmek serviks kanseri riskini artırır. Sık ve çok gebelik geçiren kadınlarda serviks kanseri riski fazladır. Rahim ağzı Kanserinde erken teşhis için ne yapmalıyız? 30-65 yaş aralığındaki kadınlar için 5 yılda 1 yapılan PAP SMEAR ve HPV-DNA taraması ile rahim ağzı kanserinde erken teşhis mümkündür

MEME KANSERİ

"Süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin anormal büyümeleri, kontrol dışı çoğalmaları sonucunda gelişen hastalıktır. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Ülkemizde yaşam boyu her 8 kadından 1 i meme kanseri tanısı almaktadır. Erken dönemde tespit edildiği durumlarda meme kanserinin iyileşme şansı %98´dir. Meme kanseri risk faktörleri; Aile öyküsü: risk oranı 2-3 kat artmaktadır. Yaş: 50 yaş üzerinde de risk artar. Hormonal etkenler; ilk adet yaşının 11 den küçük olması, menopoz yaşını 55 den büyük olması, ilk doğumun 40 yaş üstünde yapılması, emzirme süresinin 2 yaştan az olması. Alkol, sigara kullanımı, obezite, aşırı yağlı beslenme, yüksek dozda radyasyona maruz kalma, uzun süreli hormon tedavisi almak, geçirilmiş selim meme hastalıkları. Riskin azaltılması mümkün müdür? Kilonun azaltılması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigara, alkol tüketiminin sonlandırılması, emzirme, uzun süreli hormon ilacı kullanmamak ile mümkün olur"

KALIN BAĞIRSAK KANSERİ

"Sağlık Bakanlığı´nın istatistiklerine göre en sık görülen ilk 5 kanser arasındadır. Her yaşta görülebilmelerine rağmen en sık 50 yaşından sonra gözlenmektedir. Kadın-erkek arasında görüme sıklığı açısından pek bir fark yoktur. Polip iyi huylu bir tümördür.Poliplerin erken tanısı ve alınması, kolorektal kanser riskini azaltır. Ailede kolorektalkanser öyküsü. Genetik bozukluklar: Belli genlerdeki değişiklikler kolorektal kanser riskini arttırır. Daha önceden kolorektal kanser geçirmiş olmak. Ülseratif kolit veya Bağırsakta adı geçen iltihabi hastalığı olanlarda kolorektal kanser riski artmıştır. Hayvansal yağdan zengin, kalsiyum, folat ve liften fakir diyetle beslenenlerde kolorektal kanser riski artmıştır. Meyve ve sebzeden fakir beslenmek de riski artırır. Sigara içen hastalarda polip ve kolorektal kanser riski artmıştır. Kanser riskini arttırır. Kalın bağırsak kanserlerinden korunmada tarama yöntemlerinin yanı sıra riski azaltıcı bazı basamaklar da mevcuttur. Bunlarfiziksel egzersiz, aşırı kilolardan kurtulmak, sigara ve alkol kullanmamak, yüksek lifli, düşük yağ içerikli gıdaları tüketmek riski azaltacak etkenlerden bazılarıdır. Belirtilerine baktığımızda; bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler-ishal, kabızlık, bağırsakta tam boşalmama hissi, dışkıda kan (parlak ya da koyu kırmızı), normalde olduğundan daha ince dışkılama, genel abdominal rahatsızlık (gaz, kramplar, şişkinlik), bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı, bulantı, kusma, halsizlik durumlarını görürüz. Diğer kanserlerde olduğu gibi bağırsak kanserleri de iyice büyüyene kadar belirti vermezler. Kalın bağırsak kanserinden korunmak için ne yapmalıyız? 2 yılda 1 kez dışkıda gizli kan testi yapılır. Dışkıda gizli kan testinizi KETEM´de yaptırabilirsiniz. 10 yılda 1 ise kolonoskopi yapılır. Kanserden değil, geç kalmaktan korkun. Unutmayın erken teşhis hayat kurtarır? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01