KANSERDEN DEĞİL GEÇ KALMAKTAN KORK

KANSERDEN DEĞİL GEÇ KALMAKTAN KORK

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hürol Akdeniz, Türkiye’de her yıl 145 bin yeni kanser vakasının tespit edildiğini söyledi.

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hürol Akdeniz, dünyada 25 milyon insanın kanserle savaştığını belirterek Türkiye’de de her yıl 145 bin yeni kanser vakasının tespit edildiğini söyledi. Op. Dr. Hürol Akdeniz, Türkiye’deki kanser vakalarının 100 bin kadarının sigaradan kaynakladığını işaret ederken, dünyada yılda 7 milyon insanın kanser yüzünden hayatını kaybettiğini de belirtti.

 

KANSER NEDİR?

Kanserin vücut hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde üremeleri ile meydana gelen bir hastalık olduğunu belirten Akdeniz, “Hücreler henüz tam bilinmeyen bir nedenle, kontrolsüz olarak bölünmeye başlarlar. Bu yüzden vücutta hızlı hücre çoğalmasından oluşan kötü huylu tümörlere Kanser denir” dedi.

 

KANSERİN SEBEBİ NEDİR?

Hürol Akdeniz, kanserlerin yüzde 20’sinin kalıtımsal sebeplere bağlı olduğunun düşünüldüğünü de ifade ederek, “Anne veya teyzesinde meme kanseri görülen kadınlarda meme kanseri riski daha fazladır. Babasında prostat kanseri olan erkeklerde bu hastalığın riski artmıştır. Barsak ve mide kanserlerinde de ailevi yatkınlık görülür. Şişmanlık, meme kanseri görülme olasılığını yüzde 31 arttırıyor. Bazı virüsler, radyasyona maruz kalma, bazı kimyasal maddeler, çevresel faktörler de kanser oluşumunda rol oynayabiliyor. Sigara bu faktörlerden en çok bilinenidir. Her üç kanser ölümünün bir tanesi sigara nedeniyledir” diye konuştu.

 

EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ NELERDİR?

Kadınlarda en çok meme, rahim ve kalın bağırsak kanseri, erkeklerde ise en çok akciğer, prostat, mide ve kalın bağırsak kanserleri görüldüğünü hatırlatan Op. Dr. Akdeniz, akciğer kanserinin büyük ölçüde sigara kullanımı ile ilişkili olduğuna vurgu yaptı.

 

KANSER BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hürol Akdeniz, kanser belirtilerinin neler olduğunu ve hangi durumlarda doktora başvurmak gerektiğini ise şöyle anlattı: “Vücudun herhangi bir yerinde görülen ve ele gelen şişlik veya sertlikler, ses kısıklığı veya belirli bir sebebi olmayan öksürük, göğüs ağrısı, yutma güçlüğü ve hazım bozuklukları, kol ve omuz ağrısı, kemik ağrısı, kilo kaybı, ani zayıflama veya iştahsızlık, baş ağrısı, sarılık, iyileşmeyen yaralar, sürekli olan dışkılama problemleri ishal veya kabızlık, makat veya rahimden gelen anormal kanama veya akıntılar, ben ve siğillerde görülen anormal değişmeler, koyulaşma. Bu belirtilerden herhangi biri veya birkaçı, iki haftadan fazla devam ederse ve ailede kanserli hasta varsa, hemen  uzman bir hekime başvurmak gerekir.”

 

KANSERDEN KORUNMAK MÜMKÜN MÜ?

Hürol Akdeniz, ‘Kanserden korunmak mümkün mü?’ sorusuna da şöyle yanıt verdi: “Kanser yapan etkenlerden kaçınarak dış kaynaklı kanserlerden korunmak mümkündür. Dış kaynaklı olarak kastettiğimiz; sigara, fazla yağ tüketimi, zararlı ışınlar, kimyasal maddeler vb. faktörlerdir. Yeterli ve düzenli uyku, ölçülü yapılacak egzersizler, sebze, meyve ve tahıl ağırlıklı beslenme en önemli korunma yoludur. Gerginliklerin azaltılması, hayata pozitif bakmak kanser riskini düşürür.

Kalıtımsal sebeplere bağlı kanserlerde ise erken teşhis hayat kurtarır. Günümüzde bazı kanser türleri her ne kadar tedavi edilebiliyorsa da tedavi başarısı açısından erken teşhis en önemli faktördür. Vücudumuzu yakından ve düzenli takip etmemiz gerekiyor. Bedensel alışkanlıklarımızda değişiklik veya organlarımızda hissedilir farklılaşmalar derhal doktora danışılmalıdır. Tabii ki en önemlisi hastalığa yakalanmayı beklemeden düzenli sağlık kontrolünden geçmektir.”



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07