www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

KARALAMAK KOLAY

 KARALAMAK KOLAY

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl'de kar yağışı sonrası şahsının ve belediyenin hedef tahtasına konduğunu belirterek eleştirilere cevap verdi.

"HEDEF TAHTASI OLDUM"

Son 10 günde yaşanan bir takım olumsuzlardan sonra belediyenin ve şahsının hedefe konduğunu söyleyen Başkan Aktaş, "Karalamak, çamur atmak kolay. Elbette bizler icra makamında olduğumuz için bu eleştirilerden en çok biz payımıza düşeni alıyoruz. Ama İnegöl’deki tek çatı çökmesi olayının da sadece pazaryerinde yaşanmadığını hatırlatmak isterim. Hal, terminal ve dönemimde yapılan onlarca proje çok şükür ayakta ve insanımıza hizmet sunmaya devam ediyor."dedi.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yoğun kar yağışının ardından ilçede yaşanan olumsuzlular nedeniyle muhalefetin eleştirilerine hedef olmuştu.

 Dün makamında kendisine ve belediye yapılan eleştirileri yanıtlayan Aktaş, İnegöl`ün yaşadığı olumsuz kış şarlarının, İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin bile üstesinden gelemeyeceğini savundu.

 KRİZ MASASI OLUŞTURDUK

Son yılların en etkili kışının yaşandığını belirterek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Yoğun kar yağışı tüm yurtta olduğu gibi İnegöl’de de etkisini hissettirdi. Kar yağışının oldukça etkili, hava sıcaklığının sıfırın altında setrettiği günler yaşadık. 30 Aralık Salı günü başlayan ve aralıklarla 10 Ocak Cumartesi günü akşamına kadar oldukça etkili, çoğunlukla yoğun ve sürekli yağan bir kar yağışına şahit olduk. 96 eskiden köy diye tabir ettiğimiz ve yine 4 eski belde şimdi mahalle olan yerleşim yerlerimiz ve merkez olmak üzere bütün mahallerde Fen İşleri Müdürlüğümüz başta olmak üzere, park bahçeler müdürlüğümüz, Temizlik İşleri Müdürlüğümüz ve diğer birimler ile canla başla mücadele edilmiştir. Yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle ilk etapta karla mücadele için Fen İşleri Müdürlüğümüz bünyesinde bir kriz masası oluşturduk. Kurulan kriz masası 2 Belediye Başkan Yardımcısı, Fen işleri Müdürümüz ve şefleri ile her gün durum değerlendirmesi yaptık. Bu kriz masasında yolda kalan, kapanan yollarla ilgili gelen telefonları değerlendirdik. Bu değerlendirme sonucunda iş makinelerimizi ve ekiplerimizi yolda kalan vatandaşlarımızı kurtarmaya ve yolları açmaya yönlendirdik” dedi.

 BÜYÜKŞEHİR’İN İŞİNİ DE İNEGÖL BELEDİYESİ YAPTI

Çalışmalar içinde merkezde 12 ekip ve 60 personel ile tuzlama ve kar küreme, 6 greyder, 3 yükleyici kepçe, 9 kazıcı yükleyici kepçe, 2 ekskavatör, 18 kamyon ve 1 adet kar kazıcı tuzlama makinesi ile gece ve gündüz olmak üzere çift vardiya şeklinde ara vermeden çalışma yapıldığını belirten Başkan Aktaş, “Buna ilave olarak iş makinesi ihalesi kapsamında kullanılan 8 kazıcı yükleyici kepçe, 11 kamyon, 6 yükleyici kepçe ve 1 paletli dozer takviye yapmak suretiyle toplam 64 iş makinesi ile müdahale edilerek çalışmalarımıza devam edildi. Bu çalışmalar esnasında ilk olarak merkezdeki ana arterler ve hastane, okul, cami, servis ve otobüs güzergâhları gibi kamusal alanlara müdahale edilmiş olup çalışmalara ara sokaklarla devam edilmiştir. Yapmış olduğumuz bu çalışmalar içersinde ayrım yapmadan Büyükşehir’e ait 160 cadde ve sokaklarda çalışma yapılmıştır. Şehir merkezinde bulunan bütün okul bahçelerinde karlar sıyrılarak öğrencilerin okula ulaşımları sağlandı. Mahalleye dönüşen köylerle ilgili olarak da köylere ulaşım yolları Büyükşehir Belediye sorumlulukları arasında olmasına rağmen Belediyemiz tüm iş makineleri ile acil müdahale edilmesi gereken hasta, çatı çökmesi, cenaze, hamile, diyaliz hastası gibi vakaların olduğu mahaller başta olmak üzere belli bir program çerçevesinde müdahale etmektedir. Bu çerçevede Sarıpınar Mahallesinde kalp krizi geçiren hastaya ulaşılmış, Çayyaka Mahallesinde cenaze için yollar açılmış, Kıran Mahallesinde yine hastaya ulaşılmış, Bahariye Mahallemizin 3 kilometre ilerisinde mahsur kalan 40 adet küçükbaş hayvan son anda telef olmaktan kurtarılmıştır. Güneykestane Mahallesinde 2 kilometre ilave yol açılarak hastaya ulaşıldı. Sulhiye Mahallesinde 4 kilometre yol 6 saatte açılarak 200 adet küçükbaş hayvan kurtarıldı. Karahasanlar Mahallesinde köpeği ile mahsur kalan vatandaşa ulaşıldı. Yukarı Ballık Mahallemizde cenaze için mezarlık yolu açıldı. Bunlarla beraber mahallelerimizde yaşanan elektrik sorunlarını gidermek için, Hamitabat Mahallesinde 2 defa 2,5 kilometre yol açılarak trafoya ulaşım sağlandı. Mezit Mahallesinde UEDAŞ ekiplerinin trafoya ulaşılması sağlandı. Ayrıca İnegöl-Bursa yolu Ümitalan mevkiinde çökmek üzere olan bir telefon şirketi vericisine ulaşım yolu açıldı” şeklinde konuştu.

 SU PROBLEMLERİ ÇÖZÜLMEYE ÇALIŞILDI

Yoğun kar yağışı altında su problemi yaşanan mahallelerde su kaynaklarına ulaşılarak problemlerin giderilmeye çalışıldığını da belirten Aktaş, “Dipsizgöl ve İsaören Mahallelerinde yaşanan su problemini çözmek için İclaliye Mahallesinde bulunan su depolarına paletli dozer ile gidilerek problemler çözüldü. Ayrıca Lütfiye Mahallesinde de 3 kilometre uzaklıkta bulunan su deposuna yine paletli dozer ile ulaşıldı. Hocaköy ve Sarıpınar Mahallelerindeki su problemini çözmek için İnayet Mahallesinde 5 kilometre yol açılmaktadır. Buna ilave olarak Tüfekçikonak Mahallesinde su deposuna ulaşmak için lastikli yükleyici kepçe ile müdahale edilmiş ancak başarısız olunca paletli dozer ile müdahale edilmek için program yapılmıştır. Tüm bunların yanı sıra, kötü hava şartları ve tipi dolayısıyla kapanan yollarda mahsur kalan maceraperest vatandaşlarımıza da ulaşılarak kurtarıldılar. Bu kapsamda Tekke Mahallesi civarına ava giden ve haber alınamayan 3 vatandaşımıza ulaşıldı.  Fındıklı Mahallesinde köyün dışında bağ evinde mahsur kalan ve donmak üzere olan vatandaşımıza ulaşıldı” diye konuştu.

 AYNI GÜNDE AYNI YOLU 2-3 DEFA AÇTIK

Kötü hava şartlarının devam etmesi sonucunda açılan yolların tekrar kapandığını ve aynı mahallelere bazen günde 2 veya 3 kez tekrar gidilmek zorunda kalındığını belirten Aktaş, “Bu ifademin altını çizerek kamuoyunun bilgisine özellikle sunuyorum. Aynı gün 2 ve 3 defa yal açma çalışması yaptığımız cadde ve yollar oldu. Ayrıca makinelerin sürekli çalışmasından kaynaklanan problemler, tamir ve bakımlarının zaman alması ve meydana gelen küçük kazalar çalışmalarımızı aksatmaktadır. Yol açma çalışmasıyla alakalı henüz çok yeni bir olay anlatmak istiyorum. Gazetelerde de bugün yansıdı. İlçemize yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Hamitabat Mahallemizde yaşanan kar ve akabinde yaşanan süreçte malumunuz ekmek ve gıda ihtiyacı oluştuğu bilgisini aldık. Cuma günü Başkan Yardımcım Eşref Yiğit’in eşlik ettiği bir ekip akşam 5 gibi İnegöl’den çıktı ve ancak gece 12’de Hamitabat Mahallemize ulaşmıştır. Yani 30 kilometrelik bir köy yolunun açılması neredeyse 8-10 saati bulmuştur. Bursa’nın hiçbir dağ yöresinde dahi İnegöl’deki kadar yoğun bir kar yağmadı. Herkes aynı anda yollarının açılmasını istiyor. Ama takdir edersiniz ki az önce verdiğim örnekteki gibi yol açma çalışması kısa sürelerde yapılamıyor. Ben bu vesile ile büyük bir özveri ile çalışan personelimi kutluyorum ve onlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 HİÇBİR SİYASİ PARTİ GEÇMİŞ OLSUNA ARAMADI

Yaşanan bu süreçte talihsiz bir kaza yaşadıklarını aktaran Aktaş, “Malumunuz olduğu üzere MER-PA diye tabir ettiğimiz pazaryerimizin çatısı, yoğun kar yağışından dolayı karın ağırlığına dayanamayarak 31 Ocak Çarşamba akşama saat 20.00 sularında çöktü. O süreçte de oda başkanlarımızla sürekli irtibat halinde idik. Hatta pazarın kurulmamasıyla ilgili oda başkanlarımızla da ortak karar almıştık. Olayın yaşandığı saatte Başkan Yardımcım Adil Kansu oda başkanları ile birlikte pazar yerinde idi. O saatte ben de bazı bürokratlarımda beraber belediyede toplantı halindeydik. Hangi günden bahsediyorum, yılbaşı akşamı. Yani birileri televizyon başında iken ekibimiz sahada karla mücadele ederken bizler de bürokratlarımda birlikte belediyede durum değerlendirmesi ve alınabilecek önlemlerle ilgili toplantıda idik. Zor ve sıkıntılı günler geçirdik. Hızla olaya müdahale ederek çok şükür yaraları sarmaya başladık. Tabi bu süreçte birçok şey konuşuldu. Ben hepsini geçiyorum. Yalnız bu şehrin yaşadığı bir talihsiz kazadan dolayı, bu şehrin Belediye Başkanı olarak bu olaydan dolayı bana hiçbir siyasi partinin telefon açarak geçmiş olsun dememesi beni yaraladı. Bu bir afet durumu idi. İnegöl böyle durumlarda kenetlenmeyi başarmış bir şehirdir. Bizler kötü günlerimizde hep birlikte oldu ve beraber yol alarak yaraları sardık ve hedeflere ulaştık. Ben siyasi parti ayrımı gözetmeksizin tüm partililerin cenazelerinde yanlarında olmaya çalıştım. Siyaset dışında arkadaşlarımız, dostluğumuz ve ağabey-kardeş ilişkilerimiz var. Biz MER-PA’da inceleme yaparken diğer taraftan bir siyasi partinin bize geçmiş olsun dahi demeden basın açıklaması derdine düşmesi çok manidar. Basın aracılığı ile proje açıklayan arkadaşlarımız oldu. Peki, pazarcı esnafının beklentisi nedir bunu bilerek mi açıkladılar acaba o projeleri merak ediyorum. Bu süreçte yapılan eleştirileri de kamuoyunun takdirine bırakıyorum” dedi.

 İNEGÖL BELEDİYESİ VE ŞAHSIM HEDEFE KOYULDU

Çatısı çöken tek yerin İnegöl Belediyesi’nin kendi döneminde yaptığı pazaryeri olmadığını ifade eden Başkan Aktaş, “İlçemizde başta Çilek Mobilya olmak üzere birçok özel sektörün de çatısı maalesef çöktü. Onları da biz mi ihale ettik? Köylerimizde ahırlar çöktü. Telef olan hayvanlar oldu. Bu süreçte özellikle sosyal medya da bir bilgi kirliği oluştu. İnegöl Belediyesi ve şahsım bu süreçte ne yazık ki, hedefe koyuldu. Terminalde küçük bir saçak ile meyve sebze halinde esnaf arkadaşlarımızın kendi imkânları ile yaptıkları sundurma çöktü ve konu İnegöl’de hal binası çöktü diye yer aldı. Karalamak, çamur atmak kolay. Elbette bizler icra makamında olduğumuz için bu eleştirilerden en çok biz payımıza düşeni alıyoruz. Ama İnegöl’deki tek çatı çökmesi olayının da sadece pazaryerinde yaşanmadığını hatırlatmak isterim. Hal, terminal ve dönemimde yapılan onlarca proje çok şükür ayakta ve insanımıza hizmet sunmaya devam ediyor. Şunu da söylemeden geçmeyelim elbette bu süreçte mağdur olan talebini geç karşıladığımız vatandaşlarımız oldu. Bunların da bilincindeyiz. Aksamalar yaşandı. Bunlarda bir kısmı direk belediyemizin sorumluğunda iken bir kısmı da aslında İnegöl Belediyesinin sorumluluğunda olmayan işlerdi. Ama ben şehrin Belediye Başkanı olarak onlara da müdahale etmeye çalıştım. Özellikle elektrik kesintileri ve buna bağlı olarak yaşanan su kesintileri ilçe halkımızı mağdur etmiştir veya müdahale ettiğimiz bazı yollarla ilgili vatandaşlarımızın işe geliş gidişlerinde bir takım sıkıntılar yaşandı. Ancak ekibimle birlikte ilk günden itibaren oluşturduğumuz kriz masasına gelen ihbar ve şikâyetler doğrultusunda hiç ara vermeden hep sahada olduk. Bu süreçte gece gündüz görev yapan tüm ekibimize yürekten teşekkür ediyorum. Halkımızın ulaşımını sağlamak ve hayatını kolaylaştırmak için sadece İnegöl Belediyesi değil, gerektiğinde Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olan ana arterlerde de ayrım yapmadan çalışma yaptık. Sonuçta ana arterde ara sokakta İnegöllülerin kullandığı yol ve bizim görevimizde buraları da ulaşımı açmaktı. Her mevsimin bir güzelliği olduğu gibi yine her mevsimin bir zorluğu da olacaktır. Halkımıza duyarlılığı için teşekkür ediyoruz. Bu vesile ile tüm İnegöllü hemşerilerime kazasız, belasız bir kış geçirmelerini diliyorum” şeklinde konuştu.

 “İSTANBUL BELEDİYESİ BİLE GELSE HALLEDEMEZDİ”

Bursa Büyükşehir Belediyesi`nin karla mücadeleye geç kalıp kalmadığının sorulması üzerine sözlerine devam eden Başkan Aktaş, “Bu konunun kesinlikle Büyükşehir`in geç kalması ile ilgili bir problem değil. Kar gerçekten çok yağdı. Bursa`da kar yoktu ama İnegöl’de çok kar vardı. Eminim İnegöl`deki insan, İnegöl`ün köylerinden birini görse İnegöl`de kar yok derdi. O şekilde kar yağdı. İstanbul Belediyesi bile gelse halledemezdi. Biz kamyon kamyon kar taşıdık, kum taşır gibi. Köy yollarını açıyoruz, 2 saat sonra yine köy yolları kapanıyor. Büyükşehir`in araçları geldiği zaman bile karın ağırlığından dolayı araçlar karla mücadele edemedi. Başta şaka sandım ama resim çekip gönderdiler. Durum gerçekten anlattıkları gibiydi. Bir zaman sonra araçlar arızalanmaya başladı. Gemlik Belediye Başkanı ile görüştüğümüzde bile, biliyorsunuz orası bir deniz şehri, o bile Gemlik`e ilk defa bu kadar kar yağdığını söyledi” 



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25