?Kardeşlerimize Sahip Çıkalım?

?Kardeşlerimize Sahip Çıkalım?

İnegöl İHH Başkanı İlhan Tatlı, Arakanlı Müslümanların uğradıkları zulmün dinmek bilmediğini belirterek; ?Bu zulme karşılık Müslümanların oradaki kardeşlerimize sahip çıkmaları için çağrıda bulunuyoruz? dedi.

Arakan´da yaşanan katliama yönelik açıklamalarda bulunan İnegöl İHH Başkanı İlhan Tatlı, ?Arakan, harita üzerinde Myanmar´ın kuzey batısında yer alan, Çin, Bangladeş, Tayland gibi ülkelerin arasında kalmış ve 1 milyondan fazla Müslüman´ın olduğu bir bölgedir. Myanmar´a aittir ancak o bölgede yaşayan insanların çoğunluğu Müslümandır. İşte Myanmar´ın kuzey batısındaki küçük bir bölge olan Arakan´da yaşayan Müslümanlara (sadece Müslümanlara) işkenceler yapılmış, inançları İslam olduğundan dolayı canlı canlı yakılmış ve bunu yapanların insanlıktan nasibini almadıklarını tüm dünyaya göstermişlerdi. Elbette bu zulümler başlamadan önce de Müslümanlara türlü türlü zulümler yapılıyor, gelişmeleri engelleniyor ve tabir doğruysa su bile çok görülüyordu. Çünkü 1948 yılından beri vahşi Budist yönetim tarafından işgal altında olan Arakan´da, Müslümanların evlenmeleri, okumaları, seyahat etmeleri yasaktır. Okumalarına sadece ilkokula kadar müsaade ediliyor. Yani okuma yazma öğreninceye kadar okuyabiliyorlar. Sonrasında ise bir yere varamıyor, bir yerlerde kadro alamıyorlar. Artık insanın söyleyecek sözü bile kalmıyor. Allah yardımcıları olsun orada yaşayan ve zulüm gören tüm insanların.?

YASAKLAR BİTMİYOR

?Kendi şehirlerinden, evlerinden kovulan Müslümanlar kamplara hapsedilmiştir. Kamplarda ve köylerde yaşayan Arakanlılar için hayat tahammül edilemez durumda. Medrese, mescit yapmaları ve var olan yapıları tamir etmeleri yasaklanmıştır. Arakanlı çocukların ortaokuldan sonra okumasına izin verilmiyor. Beton evler yapmaları yasak olan Müslümanlar, evlerini ahşaptan yapmak zorundaydı ve devlete ait kabul edilen bu ahşap evler kaza sonucu yanarsa ev sahibi devletin evini yakmaktan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyordu. İHH bu ve benzeri şartlarda yaşayan Müslümanları sıkıntılarını bir nebze giderebilmek için bölgede sürekli çalışmalar yapmaktadır. Myanmar ordusu ve fanatik Budistler Arakan´daki Müslümanlara saldırılarını arttırıyor. Arakanlı kardeşlerimiz, yaşayabilmek için her şeylerini geride bırakarak topraklarını terk etmek zorunda bırakılıyor. İHH Acil Myanmar´dan Bangladeş´in Cox´s Bazar kentine sığınan mültecileri kaldıkları kamplarda ziyaret ederek. Mültecilerin ihtiyaçları olan yaşam malzemelerini temin edebilmeleri ve yerleştirilecekleri kamplardaki fiziki durumlarının iyileştirilmesi için de sürekli çalışmalar yapmaktadır.?

?ACILARDAN KURTULMAK İÇİN ÖLÜMÜ BEKLİYORUZ?

?Uzun süredir bu kamplardan birinde yaşayan 75 yaşındaki Kala isminde bir kadının dilinden dökülen ?Bizi bütün acılarımızdan kurtaracak olan ölümü bekliyoruz´ sözü bu insanlık dramının en somut yansımasıdır. Müslümanlar saldırılara uğruyor ve ellerindeki tüm değerli mallara el konuluyor. Katliamdan kaçanları da baskınlar yaparak soyuyorlar. Köyler örnek yerleşim birimleri olarak düzenlenecekleri bahanesiyle boşaltılmış ancak Müslümanlardan boşaltılan bu yerlere Budist Rakhineler yerleştirilmiştir. Arakan´ı Budistleştirme planının bir parçası olarak Arakan eyaletinin adı Rakhine, eyaletin başkenti Akyab´ın adı ise Sitve olarak değiştirilmiştir.?

KARDEŞLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM

?Müslümanların evlenmesi izne tabidir. Müslümanlar en fazla liseye kadar okuyabilmektedirler. Müslümanların devlet dairelerinde çalışması yasak? Müslümanların devlet memuru bulunmamaktadır. Müslümanlar sabit telefon ya da cep telefonu sahibi olamamaktadır. Müslümanların motorlu taşıt sahibi olması yasaktır. Polis ya da asker sebepsiz yere bir Müslüman´ın evine baskın yapabilmektedir. Müslümanların saat 9´dan sonra sokağa çıkması ve polisten izinsiz akraba ya da komşu ziyareti yapmaları yasaktır. Müslümanlar hiçbir ücret almadan devlet ya da Budistlerin işlerinde çalıştırılmaktadır. Müslümanların vatandaşlık hakları yoktur. Müslümanlara üzerinde ?yabancılara aittir´ ibaresi yazan özel beyaz bir kimlik verilmektedir, Müslümanlara pasaport verilmemektedir. İHH bu kurban bayramında 2 bin 600 adet kurban kesecektir. Tüm bu zulümlere karşılık vatandaşlarımızın Arakan´da kurban kesmelerini istiyoruz. Bu zulme karşılık Müslümanların oradaki kardeşlerimize sahip çıkmaları için çağrıda bulunuyoruz? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07