www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

KARSIZ BİR YIL GEÇİRDİK

KARSIZ BİR YIL GEÇİRDİK

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, 2017 yılında yapılan zamlardan dolayı kârsız bir yıl geçirdiklerini belirtti.

2017 yılının son ayına girilmesiyle birlikte geride kalan zaman dilimiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, ?2017 yılı KDV indirimiyle birlikte Haziran ayı sonuna kadar gayet iyi geçti. Yaz döneminde de KDV indiriminin devam etmesiyle sezon güzel bir şekilde devam etti. Fakat bu yıl içerisinde malzememize gelen zamlar her ne kadar iş yapan firmalarımız olsa da karsız bir yıl geçirdiğimizi düşünüyoruz. Bu yıl malzemecilerimize yetişemedik. Her ay ortalama yüzde 10 civarında zamlarla karşılaştık. Şuana kadar yılbaşından beri malzemelere ortalama yüzde 100´ün üzerinde zam geldi. Bu da Türkiye´nin üzerinde oynanan birçok oyunun bir parçası olduğunu düşünüyorum. Uzun yıllardan beri bu mesleği icra eden kişilerden biriyim. 1990´lı yıllarda 2000´li yıllara kadar bu kadar belirsiz ve tutarsız zamlar gelirdi. 2017 yılında da öyle oldu. Kontrolsüz, ne zaman, ne kadar olacağı belli olmayan zamlar yapıldı. Bu da üreticimizin karını götürdü. 2017 yılında ki kazancımız maalesef malzemecilere gitti. İnşallah 2018 yılında malzeme fiyatlarımız oturur, piyasası belli olur. Bizde ona göre ürünlerimizin fiyatlarını belirleyip, piyasaya sunarız. En son Ekim ayında fuara girdik. Ekim fuarına fiyat listeleri hazırladık. Fuardan çıktıktan sonra Kasım ve Aralık ayının ilk haftası yine zamlar yapıldı. Bu zamlara yetişmek imkânsız? İş yapmadık desek haksızlık yapmış oluruz ama kar yapmadık. Bu bir gerçek? Bu sene karsız bir sezon geçirdik. Malzemecileri bu konuda uyardık. Onlarda, ?Bizim elimizde değil, yurtdışında hammaddeye gelen zamdan dolayı´ diye bize söylediler. Fakat çok dengesiz bir yıl geçirdiğimizi söyleyebilirim.?

İNEGÖL MOBİLYASI MARKASI DAHA İYİ OLACAK

?Her sene olduğu gibi yeni yıla umutla bakacağız. İstanbul´da 23-28 Ocak´ta fuar var. 200´ün üzerinde İnegöllü firma bu fuara katılıyor. Ondan sonra Nisan ayında İnegöl´de fuarımız var. İnegöl mobilyası yurt içinde ve yurt dışında tanınan bir mobilya markası olmuştur. Müşterilerimiz bizim kalitelimizi ve ne ürettiğimizi biliyor. Biz günden günde yeni müşteriler, yeni ülkeler, yeni pazarlar bulmaya çalışıyoruz. Yurtdışında fuarlara katılıyoruz. İnegöl mobilyasını tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz. Yapılan çalışmalarla İnegöl Mobilyası markasının daha iyi olacağını düşünüyorum. Bundan sonra katma değeri yüksek ürünler üretip, esnaf arkadaşlarımızın artık mağdur olmamalarını istiyorum.?

YENİ PAZAR ARAYIŞI İÇERİSİNE GİRİLECEK

?Yeni pazar arayışları her zaman oluyor. En son arkadaşlarımız 38 firmayla Hindistan´a gidip fuar açtılar. Yeni projeler ve yeni ülkeler olmaya devam edecek. MODEF´i de bu işin içine kadar daha hızlı devam edeceğiz. Fas´ta ve Güney Afrika´da ikili görüşmeler yaptık. Yeni ülkeler seçip, araştırıp oralara gidiyoruz. İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneğimiz (İMOS), İnegöl Ticaret ve Sanayi Odamız (İTSO), Mobilyacılar Odamız ve marka değerimiz, bizi birleştiren MODEF´le birlikte hareket ediyoruz. Yeni ülkeler muhakkak 2018 yılında da olacaktır. Bizde oda olarak 2018 yılında ki ilk fuar gezimizi 18-21 Ocak 2018 tarihlerinde Almanya Köln´e yapıyoruz. Mobilyanın trendini ve yeni ürünleri görmek için mobilyacılarımız oraya gideceğiz. Mobilyacının arayışı, heyecanı bitmez. Bu heyecan ve istek devam ettiği sürece yeni fabrikalar, yeni showroomlar açarız. Ürünlerimizi tanıtmak için mücadele ederiz. Mobilyacımız gerçekten atılımcı, cesaretli, fedakar insanlar. Ben bu vesileyle arkadaşlarımı da kutluyorum. Öz sermayeleriyle İnegöl mobilyacısının özellikle son 15 yılda yapmış oldukları devasa yatırımlar takdire şayandır. Arkadaşlarımızın bu istek ve arzusu dünyanın en iyi mobilya merkezi haline getirecektir? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19