www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

?Katliamı Unutma, Unutturma?

?Katliamı Unutma, Unutturma?

İNBOSDER Başkan Yardımcısı Oğuz Koçan, Srebrenitsa soykırımının 22. yıldönümü münasebetiyle yaptığı açıklamasında; ?Hepimizin görevi, yaşananların unutulmasını engellemek ve 1995 yılındaki Srebrenitsa gerçeklerinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmaktır!? d

Konu ile ilgili yazılı bir basın açıklaması gerçekleştiren İNBOSDER Başkan Yardımcısı Oğuz Koçan, ?Avrupa´nın gözü önünde 8 bin 372 Boşnak´ın topluca katledildiği 20´nci yüzyılın en büyük insanlık ayıbı Srebrenitsa Soykırımı´nın 22´nci yıldönümü? İNBOSDER olarak Srebrenitsa Soykırımı?nı asla unutma, asla affetme diyoruz? Ratko Mladiç, soykırım öncesi, 11 Temmuz´da şu sözleri söylemiştir; ?Büyük Sırp Kutsal Günü´nün arifesindeyiz. Bu şehri, Sırp milletine armağan ediyoruz. Türklere karşı ayaklanmamızı hatırlayarak, Müslümanlardan intikam almanın zamanı geldi.´ İşte bu cümle, Srebrenitsa´nın kaderini tayin eden cümledir... 8 bin 372 sayısı ise, 12-77 yaş arası olmak üzere 8 bin 372 erkek ve sivil Boşnağın topluca katledildiği, sadece resmi olarak bilinen kurban sayısıdır. Toplu katliama ilaveten, başta tecavüz olmak üzere kötü muameleye maruz kalan çok sayıda mağdur edilmiş kadın da söz konusudur?Bosnalı Sırp askerler, Boşnakların bazılarını, toplu infaz yerlerinde, bazılarını yollarda, bazılarını dağlardakatliamdan kaçmak isteyenleri de çeşitli tuzaklar kurmak suretiyle hunharca katletmişlerdir. Katledilen bu masum siviller, önce toplu mezarlara gömülmüşler; daha sonra cesetler gömüldükleri yerden kimlikleri tespit edilemesin diye parçalanacak şekilde kepçelerle çıkartılmış; sayıları ve yerleri halâ bilinmeyen diğer toplu mezarlara gömülmüşlerdir.Bugün, Srebrenitsa´daki Boşnak katliamının üzerinden tam 22 yıl geçmesine rağmen, Bosna Sırp Cumhuriyeti ile Sırbistan´daki siyasi ve sosyal çevreler, soykırımı halâ inkâr etmektedirler.Bu inkârı, bu önemsizleştirme gayretini, Sırbistan´ın önceki Cumhurbaşkanı TomislavNikoliç´in ?Askerler biraz ileri gitmişler?´ şeklindeki ifadesinden de görmek mümkündür.Bu, aslında soy kırımın son halkası; yani soykırımının 8´inci aşamasıdır.Bilindiği üzere soykırımlarda genellikle takip edilen 8 aşama vardır. Bunlar;sınıflandırma,  simgeleme,  dehümanizasyon,  örgütlenme,  kutuplaştırma,  hazırlık,  imha ve inkârdır.Dolayısıyla hepimizin görevi, yaşananların unutulmasını engellemek ve 1995 yılındaki Srebrenitsa gerçeklerinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmaktır?

PROTESTOYA DAVET

?Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmek ve güçlendirmek üzere iki ülke arasında bir köprü oluşturan İNBOSDER, Srebrenitsa Soykırımı´nı anlamlı bir protesto ile anıyor.İNBOSDER, Srebrenitsa´nın 22´nci yıldönümü nedeniyle 11 Temmuz 2017 Salı günü Saat 17.00 ile 22.00 arası 15 Temmuz Özgürlük Meydanı Sani Konukoğlu Camii önünde ?Srebrenıtsa´yı asla unutma ve asla affetme!´ protestosu ile hafızaları bir kez daha tazeleyecek.Unutulmaması gereken 2. Dünya Savaşı´ndan sonra Avrupa´da yaşanmış en büyük soykırım Srebrenıtsa Soykırımı için Birleşmiş Milletler tarafından korunması gereken Srebrenitsa ve çevresindeki 8 binden fazla Müslüman erkek ve çocuğun, Temmuz 1995´te sistematik biçimde hunharca katledildiğidir.Bugün için, Srebrenitsa ve çevresindeki 8 bin 372 Müslüman erkek ve çocuktan, bugüne kadar ulaşılmış ve defnedilmiş Srebrenitsalı kurban sayısı, sadece 6 bin 662´dir. Bu yıl, tespiti yapılmış 70 kurbanın cenaze namazı kılınarak defni ile de bu sayı, 6 bin 732´ye ulaşacaktır. Bin 640 Srebrenitsalı kurbanın akıbeti ise, halâ meçhuldür.İşte bu yüzden,İnegöl Bosna-Hersek Türkleri Derneği sizleri, 20´nci yüzyıl Avrupa´sının göbeğinde işlenmiş bu soykırıma karşı duyarlı olmaya davet ediyor... Ve diyor ki; insanlığın ortak ayıbı olan ?Srebrenitsa Soykırımı´ sonsuza kadar unutulmasın!? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19