KDV İndirimi Sabitlenmeli

KDV İndirimi Sabitlenmeli

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, KDV indiriminin bir önceki yıl gerçekleştirilen satışlara göre yüzde 50 fayda sağladığını belirterek indirimin sabitlenmesi gerektiğini vurguladı.

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan,KDV indiriminin sezona yaptığı etkilerle ilgili açıklamalarda bulundu.

İNDİRİMİN SABİTLENMESİNİ İSTİYORUZ

Konu ile ilgili konuşan Başkan Özcan Ayhan, ?2017 yılı içerisinde 9´uncu ayakadar uygulanan KDV indirimi mobilya sektöründe son derece yararlı oldu. Özellikle iç piyasada sezon başlangıcı olan Şubat-Mart-Nisan-Mayıs ayları dolu dolu geçti. Bu aylarda ilk KDV indirimi 6´ncı ayın sonuna kadardı, bunun bitmemesi için alışverişler çok sıkı şekilde devam etti. Mayıs ayı içerisinde tekrar 9´uncu aya kadar uzatılmasıyla birlikte iç ve dış piyasadaki alışverişlerimiz normal seviyeye indi. Yaz sezonunda zaten 6´ncı aydan 9´uncu aya kadar Türkiye genelinde bir tatil modu olduğu için tüketicilerimiz,aileler bir tatil programı yapıp 6 ile 9´uncu aylar arası programlarını gerçekleştiriyorlar. Bu sezonlarda mobilya sektörü nispeten yavaş oluyor, biz de bu durgunluğu yaşıyoruz. Yıllık düğüncü alışverişlerimizin yüzde 70-80´i bitti. Bundan sonra 9, 10 ve 11´inci aylarda da düğünler olacaktır ama nispeten ilk 5 aya göre daha az olacaktır. Düğün alışverişleri de tamamlandığında yurtiçindeki satışlarımız tamamlanmış olacak. Bir önceki yıla göre KDV indiriminin bize yüzde 50 faydası oldu. Mobilya almayı düşünen, ev değiştiren, mobilyaları eskiyen vatandaşlarımız da mobilyalarını değiştirdiler. Bunun kalıcı, sabit bir rakamda oturmasını istiyoruz. Yılın 5-6 ayında değil de 12 ayında da 8-10 arası bir KDV oranında sabitlenmesini istiyoruz. Mobilya her evin ihtiyacıdır. Özel tüketim değildir, ihtiyaçtır. Bürosunda, evinde, her yerinde mobilya şarttır. Mobilyasız bir ev hiçbir şeye benzemez. Alım gücünün ve asgari ücretin düşük olması hesaplanırsa KDV oranlarının yüzde 8-10´larda kalması çok mantıklı olur. Devletimizin bununla ilgili bir çalışma yaptığı duyumunu aldık. Beklentilerimiz var. İnşallah 2018 başından itibaren sabit, düşmüş bir oranla yeni sezona başlarız? dedi.

YARIM KESİLEN FATURALARDAN KURTULDUK

KDV indiriminin tüketiciye yansıdığını belirten Ayhan, ?2 bin liralık mobilyada 360 lira KDV ödüyordu, yüzde 8´e düşünce 160 lira KDV ödedi. Bu hem bizim yurtiçindeki mağazalarımız için faturalı kesim hızlandı hem de tüketicinin direkt kendi evine aldığı ürünlerde fatura kesimi hızlandı. Zaten ürünün garanti kapsamına girmesi için faturalı olması lazım. Faturası kesildiğinde KDV´si de ödeniyor. KDV´sini ödemek için yüzde 18´den çıkan rakam epey fazlaydı. Şimdi yüzde 8´de aldığı ürünün düşük bir parçasını KDV´ye ödedi. Burada tüketici de satıcı da memnun. Yarın öbür gün üründe bir sıkıntı olduğu ve tüketicinin mahkemeye gittiği zaman elinde bir fatura olması gerekiyor. Faturalarını tam aldıkları için onlar da rahat. İyi bir dönem geçirdik. Bazı düşük faturalardan da bu seviyede kurtulduk. Her yerde olmasa da Türkiye genelinde yarım kesilen faturalar bitmiş oldu diye düşünüyorum. Bunun yüzde 8-10´larda kalıcı olarak devam etmesini istiyoruz. Sektörümüz destek bekliyor. İstihdama ve katma değere destek sağlayan bir sektör. Hammaddemizin yüzde 90´ı yurtiçinden temin ediliyor ve ihracata açık bir sektör. Devletten gelebilecek en önemli destek de KDV´nin bir rakamda sabitlenmesidir? ifadelerini kullandı.

ERTUĞRULGAZİLİ MOBİLYACILARDAN ÇAĞRI

Ertuğrulgazi Caddesi Mobilyacıları Derneği Başkanı Bahadır Bayraktar ise, ?2017 sezonuna girerken başlayan mobilya sektörüne yönelik KDV indirimi özellikle ilk aylarda mobilya satışlarında çok etkili olmuş ve Mart, Nisan, Mayıs ayları esnafımız adına hareketli geçmiştir. Devam eden aylarda ortalama seyreden bir sezon yaşadık. 30 Eylül´de son bulacak olan sektörümüze yönelik KDV indiriminden faydalanmak için mobilya almayı düşünen tüm tüketicileri ve toptan alıcıları şehrimize ve Ertuğrulgazi Mobilyacılar Caddemize davet ediyor, bu fırsattan yararlanmalarını tavsiye ediyoruz? dedi.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22