KDV İNDİRİMLERİ TÜKETİCİYE YANSIMADI

KDV İNDİRİMLERİ TÜKETİCİYE YANSIMADI

Kırmızı Et Üreticilerinin beklediği 2012 yılı desteklemeleri açıklandı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkanı Şaban Çetizli, “Desteklemeler tam tatmin edici olmasa da, memnunuz. Tek sorun, KDV indirimlerinin toptanda olduğu gibi perak

Kırmızı Et Üreticilerinin beklediği 2012 yılı desteklemeleri belli oldu. Önceki gün Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker tarafından Ankara Polatlı’da yapılan bir toplantıda açıklanan desteklemelerle ilgili konuşan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkanı Şaban Çetizli, kasaba kestirilen ve makbuzu kırmızı et üreticileri birliğine işletilen 190 kilo üzeri besi danalarına 300 TL destek verileceğini söyledi.

Şaban Çetizli, yaptığı açıklamasında desteklemeler hakkında bilgi vererek; “Bakanımız önceki gün Ankara Polatlı’da bir besi çiftliğinde yapılan toplantıda, 2012 yılı desteklemelerini açıkladı. Besi danasında, kasaba kestirilen ve 190 kilo üzerinde olan danaya, Kırmızı et üreticileri birliğine bildirdiğinde 300 TL destekleme verilecek. Sayın Bakanımız bunun açıklamasını yaptı. 2012 yılı sonuna kadar bu desteklemeler devam edecektir” dedi.

 

25 NİSAN’DA TÜM ÖĞRENCİLERE SÜT DAĞITILACAK

Aynı şekilde süt desteklemelerinin de devam ettiğini kaydeden Çetizli; “Süt desteklemesi de aynı şekilde devam edecek. Tabi mevsimsel olarak bu zamanda sütlerde biraz artış var. Sütlerdeki artış geçtiğimiz yıla göre 1 milyon ton daha arttı. Bölgesel olarak doğum tarihleri bu günlere denk geldiği için süt miktarı arttı. Bunu da sağ olsun hükümetimiz sütleri süt tozuna çevirerek piyasadaki fazla sütten istikrar sağlamaya çalışıyor. Bir de sütle ilgili Bakanlığımızın çalışmaları da devam ediyor. Bunun baş sorumluları İl ve İlçe Milli Eğitim müdürlükleri. Nisan’ın 25’inde Türkiye’deki tüm devlet okullarında ana okullar da dahil olmak üzere 6’ncı sınıfa kadar herkese süt dağıtılacak. İnşallah bunun da sütün değerinin arttıracağını düşünüyoruz. Ancak burada da bir düşünceye kapılıyoruz, acaba süt kıymete bindiğinde sanayici süte zam yapar mı? Bunun takibini yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

 

DESTEKLEMEDEN MEMNUNUZ AMA…

Çetizli, desteklemelerden memnun olduklarını anlatarak, tek sıkıntının KDV indiriminden perakendecinin faydalanamaması olduğunu söyledi. Toptancıya yapılan KDV indiriminden köylünün ve üreticinin faydalanamadığını kaydeden Çetizli, şöyle konuştu: “2012 yılı desteklerinin 2011’den fazla farkı yok, ama etlik dana üretimine destek sağlayan, et üretimine destek sağlayan üreticiye 100 lira daha fazla ödenecek. Desteklemeler tam tatmin edici olmasa da, memnunuz. Tek sorun, KDV indirimlerin toptanda olduğu gibi perakendede de yapılmaması. İndirim burada toptancıya yaradı. Eğer perakendeciye de yarasaydı, bu tüketiciye yansıyacaktı. Biz tüketiciye yansımasını istiyorduk. Aynı zamanda yem fiyatının KDV’sinin de yüzde 1’e indirilmesini istiyorduk ki o zaman aradaki bu makas daralacaktı. Makas daraldığında da köylümüz ve üreticimiz fazla zarar etmeyecektir.”

2012 HAYVANCILIK AÇISINDAN DAHA İYİ OLACAK

Son olarak 2012’nin hayvancılık açısından daha iyi olacağını düşündüğünü belirten Şaban Çetizli, bazı endişeleri olduğundan da söz etti. Suriye sınırından kaçak hayvan ve et geldiğini, bunun yanında Türkiye’ye dışarıdan gelen ithal besi danaların ve düvelerin olduğunu anlatan Çetizli, parça ette fiyat biraz düşse de kıymanın halen 22-24 liradan satıldığını söyledi.



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68