KDV VE ÖTV ORANLARI TRAŞ FİYATLARINA YANSIYOR

KDV VE ÖTV ORANLARI TRAŞ FİYATLARINA YANSIYOR

İnegöl Berberler Odası Başkanı Erhan Güven, berber esnafının olmazsa olmaz malzemeleri arasında yer alan şampuan, jilet, saç boyası ve benzeri kozmetik ürünlerde KDV ve ÖTV oranlarının çok yüksek olduğunu, bununda traş fiyatlarına yansıdığını söyledi.

Türkiye’de ve İnegöl’de berber esnafının yaşadığı sıkıntılara değinen İnegöl Berberler Odası Başkanı Erhan Güven, berberlerin olmazsa olmaz malzemeleri arasında yer alan ürünlerde KDV ve ÖTV’nin çok yüksek olduğunu ve bunun düşürülmesi için gerekli talepleri hükümete ilettiklerini söyledi.

Güven yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi.  “Şu anda berber esnafının olmazsa olmaz malzemeleri, şampuan, jilet, saç boyası ve benzeri kozmetik ürünlerinin KDV oranı çok yüksek. Yüzde 18 KDV ve ayrıca yüzde 22’de ÖTV uygulanıyor. Bu da tabi üyelerimizin daha çok masraflarını katlıyor ve traş ücretlerine yansıyor. Bu konuyla ilgili biz federasyon olarak taleplerimizi hükümete ilettik. İnşallah hükümette bu isteklerimizi göz ardı etmez” açıklamalarında bulundu.

‘Mesleki Eğitim Merkezinde 79 Erkek 71 Bayan Öğrencimiz Var’

İnegöl Berberler Odası olarak yaptıkları faaliyetlerden de bahseden Güven, “Geçtiğimiz günlerde yeni uygulamaya başladığımız ağda, manikür ve pedikür kurslarımızla üyelerimize hizmet veriyoruz. Şu anda bayanlarda kurslarımızı tamamladık ve erkek kuaförlerimize başladık. Ağda, manikür ve pedikür, kapsam dışı kabul edildiğinden, oda olarak biz bu kurslarda önce eğitimini verip, daha sonra da sınavlarını yapıp belgelerini veriyoruz. Bu belgeler 3308 sayılı kapsama geçene kadar geçerli oluyor. Bu konuyla ilgili de üyelerimize duyurularımızı yaptık, sınavlarımız devam ediyor. 47 bayan kuaförümüzün belgelerini verdik. Şu ana kadar toplam verdiğimiz belge sayısı yaklaşık 150 civarında” diye konuştu. Güven, Mesleki Eğitim Merkezinde okuyan öğrencilerine de değinerek, “Öğrencilerimiz önce kalfalık belgesi almak için okula gitmek zorundalar. Kalfalık belgesini aldıktan sonra da iki yıl da ustalık için gece kurslarına gidiyorlar. Bu gün itibari ile mesleki eğitim merkezinde bizim 79 erkek, 71 kız öğrencimiz eğitim görüyor. Ayrıca, çıraklık kapsamındaki öğrencilerimizin 3 yıl devlet tarafından sağlık sigortaları ödeniyor. Bizim talebimiz, kalfa olduktan sonra 2 yıl devam eden gece kurslarında da bu kapsamın devam etmesi” ifadelerinde bulundu.

Kutsal topraklarda ilk görev yapan berberlerden oldum

Diyanet İşleri Başkanlığının kutsal topraklarda bu yıl ilk kez yaptığı uygulamadan da söz eden Güven, “Diyanet İşleri Başkanlığı, tarihinde ilk kez  Türkiye genelinden resmi görevli olarak, 10 berberi kutsal topraklara götürdü. Bu 10 berber arasında bende vardım. Orada hem hac görevimizi yerine getirirken, bu vesile ile de Türkiye’den gelen hacılarımızı, görevlilerimizi Mekke’de ihramdan çıkarken ve ihramdan çıktıktan sonra traşlarını yaptık. Yaptığımız bu çalışmanın karşılığında geçen hafta Ankara’da yapmış olduğumuz ziyarette diyanet işlerinden teşekkür aldık. Hacılarımız da bu organizasyondan çok memnun kaldıklarını ifade etmişler. Önümüzdeki yıllarda da sayının artarak devam etmesi için dilekte bulunmuşlar. Bizde bu organizasyon sonucunda orada berber ihtiyacı olduğunu gördük” diye konuştu.

 



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07