KENTSEL DÖNÜŞÜM YENİDEN KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

KENTSEL DÖNÜŞÜM YENİDEN KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

İnegöl Belediyesi’nin Huzur Mahallesi’nin Bursa yolu üzerinde bulunan alanda yapmayı planladığı, ancak yer sahipleri ile mutabakata varılamayan Kentsel Dönüşüm meclis toplantısında masaya yatırıldı. Konu meclis üyeleri arasında da tartışmalara

İnegöl Belediyesi’nin 16 aylık eylem planında yer alan, Huzur Mahallesinde Bursa yolu üzerindeki 14 parseli kapsayan Kentsel Dönüşüm, dün gerçekleştirilen Aralık ayı belediye meclis toplantısında gündem maddeleri arasında yeniden ele alındı. Bölgede yer sahipleri ile daha önce yapılan ve tartışmalara neden olan konu hakkında Belediye İmar Komisyonunun ticaret alanı yapılmasına ilişkin aldığı karar mecliste masaya yatırılırken, konu hakkında ortak bir karara varılamaması meclis üyeleri arasında da tartışmaya neden oldu.

Bundan Sonra Kentsel Dönüşümün Çok Sağlıklı Olmadığını Düşünüyorum

Konuya ilişkin bilgi veren Başkan Alinur Aktaş, “1 Ocak 2011-30 Nisan 2012 tarihleri arasını kapsayan 16 aylık eylem planı içerisinde huzur mahallesi kent dönüşüm konusu vardı. Özellikle sene başından beri hak sahipleri ile beraber bir araya geldik. İyi niyetimizi ortaya koyduk. Gerçekten belediyenin aleyhine çok ciddi bir teklif verdik. TOKİ konuya yanaşmadı. Fakat maalesef herhangi bir mesafe alamadık. Dolayısıyla orası ile alakalı bundan sonra bir kentsel dönüşümün çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla orası ile alakalı insanlar, alacağımız karar neticesinde konut yapma veya ticaret alanı yapma imkanına sahip olacaklar” dedi.

Örnek Bir Proje Çıkartalım

Konu hakkında söz alan MHP Meclis üyesi Müfit Besler ise, o bölgedeki çarpık yapılaşmanın önüne geçmek için bir çalışma yaptıklarını anımsatarak; “Vatandaş istediği gibi gelip oraya ev mi yapacak. Biz o çarpık kentleşmeyi ortadan nasıl kaldıracağız. Mademki kentsel dönüşüm sağlayamıyoruz, bundan sonra yapılacak konutlarla alakalı bir plan yapalım. Yaptığımız projeye göre bundan sonra o bölgede tek tip bir yapılaşma olsun. En azından o yapılaşmanın benzer kısmı cepheler olsun. Görselleri de düzgün olsun. Bunu yapmazsak çarpık kentleşmenin önüne geçemeyiz. Örnek bir proje çıkartalım. O uygulansın” diye konuştu.

Tandırdı Evler Yine Olacak

Besler’in görüşünü belirtmesinin ardından Başkan Aktaş, Müfit Besler’in dediği gibi hepsinin aynı standarda uygun yer yapmayacaklarını dile getirerek; “Sizin söylediğinizden anladığım; evlerin cepheleri ve renkleri aynı olsun. İyide bunlardan 5 tanesi yapacak, 3 tanesi aynısını yapmayacak yine. Tandırlı evler yine olacak. Kentsel dönüşüm projesi ile alakalı hak sahipleri beni ayakta alkışlarlar zannettim ama küfür yemedim ama ona yakın şeyler duydum. Çok olumsuz tepkiler aldım. Bizim verdiğimiz bedelin 10 katını isteyenler oldu. Benim ona önerdiğim 150 bin liraysa o bizden bir milyon 500 bin lira istedi. Böyle bir şey olamaz. Dolayısıyla biz idare olarak orada kaçak yapıya asla izin veremeyiz” şeklinde konuştu.

Vatandaşa Göre Mi İzin Çıkaracağız

Tekrar söz alan MHP’li Müfit Besler, “Vatandaş tandırını yine kursun ama evin arkasında kursun. Projeler önerelim ki düzenli bir yaşam alanına geçelim. Yoksa emsal olayları meclise geliyor. 12 yıldan beri emsal kararları meclise geliyor. Yukarıdaki evi emsal alacaklar, yine yeni yapılacak evler emsala uygun kötü olacak. Biz burada vatandaşa göremi izin çıkaracağız, yoksa İnegöl’e göre mi? Konut alanı olacaksa konut olsun. Ticaret alanı olacaksa söz konusu alanın tamamı öyle olsun” dedi.

Oradaki Halk Yerini Vermek İstemiyor

Kendisi de Huzur Mahallesinde ikamet eden HAS Parti Meclis üyesi Hifzullah Ayte’nin de konu hakkında görüşlerini bildirmesinin istenmesi üzerine söz alan Ayte de; “Bir proje verilip, buna uygun yapın deselerdi o projeye uygun kendi evlerini yaparlardı. Yani oradaki halk ben yerimi vermek istemiyorum diyor. Neden çünkü, 20 nüfusu var, kentsel dönüşüm sonucu verilecek dairede ailesini nasıl barındıracak. Vatandaş, ‘Kendi yerim olursa, belediye izin verir, her sene kat sayımızı artırırız’ diye düşünüyor. Yani kendi yerine ortak istemiyorlar” ifadelerini kullandı.

Kentsel Dönüşümün Amacı

Ayte’nin ardından Alinur Aktaş Kentsel dönüşümde amacın bu projenin arka sokaklara örnek olması olduğunu belirterek, insanların da özenerek o değişimi sağlamaları olduğunu dile getirdi.

Huzur Mahallesi Kangren Oldu

Karşılıklı görüş bildirmelerin tartışmaya dönüştüğü meclis salonunda, konu hakkında yeniden söz alan Müfit Besler; “Daha önce eski arkadaşlarımız iyi niyetle burayı imara açmışlar, ama neticede kangrenleşti burası ve 10 yılda temizledik. Şimdi tercihli ticaret alanı diyeceğiz, vatandaşın biri gelecek oraya bir AVM kuracak, onun yanında bir tane vatandaş kulübe yapacak, çok mantıksız. Biz burada vatandaşa göremi kanun çıkartacağız, yoksa İnegöl’e göre mi? Burada bir plandan bahsediyoruz. Şimdi esas konu; ticaret alanı mı yapacağız, konut alanı mı yapacağız? Tercihli dendiği zaman yine çarpık bir kentleşmeye izin vermiş olacağız. Biz oradaki insanların kültürlerini yok sayamayız, yaşantılarına saygı duymak zorundayız. Ama oradaki görsel kirliliği de en aza indirmek lazım” açıklamalarında bulundu.

Aktaş’ın Huzur Mahallesindeki Temennisi

Başkan Aktaş, Besler’in bu sözlerinin ardından yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Buraya tercihli ticaret alanı dersek; market yapmak isteyen olabilir, mobilya mağazası yapmak isteyen insan olabilir. Bunlar ticaret alanına giren konular, kalkıpta biz benzin istasyonu ve benzeri alanlarla ilgili bir alan ilan etmiyoruz. Benim temenni ettiğim; standart, özellikle renk uyumu, çıkmasıyla, balkonuyla, dış görüntüsüyle örnek olacak yapılar ortaya çıkarmak.”

Turgay Yel ‘Yeniden Görüşelim’ Teklifinde Bulundu

Aktaş ve Besler’in karşılıklı olarak görüşlerini bildirmesi üzerine, AK Partili Turgay Yel de söz aldı. Herkesin istediği gibi bina yapma hakkına sahip olduğunu hatırlatan Yel; “Müfit Bey’in dediği gibi standart bir bina yapma şeklinde şart getirebiliriz. Benim görüşüm ise; bunu komisyona yeniden havale edelim, komisyonda Hivzullah Ayte’de olsun. O kardeşlerimizle yanlızca mal sahibi bir kişi olmak üzere yeniden görüşelim” şeklidne meclise teklif sundu.

Komisyona Havale Edilmesi Yersiz

Yine AK Parti grubundan söz alan Süleyman Yılmaz ise, Turgay Yel’in bu teklifine karşı çıkarak; “Komisyon bu konuda zaten çalışmış, tercihli ticaret alanı olmasnı meclise getirmiş. Dolayısıyla burada yapmamız gereken cephe konusu. Biz kararımızı alalım, ondan sonra dğer konuları ele alırız. Bir daha komisyona havale edilmesine gerek yok” diye konuştu.

Oradaki Fotoğrafı Değiştirmemiz Lazım

Başkan Alinur Aktaş, kentsel dönüşümle ilgili yaşadıkları sıkıntıları anlatarak olayın ciddiyetini gösterebilmek adına daha önce yapılan toplantılardan örnekler verdi. Buradaki tüm yerlerin kimliklerini çıkardıklarını anlatan Aktaş, “Alanın büyüklüğüne göre bedelini belirledik, üzerinde bulunan o ahırlara, enkazlara da yaklaşık 180 bin TL küsür maliyet biçtik, dedik ki; biz sana buradan 3 tane daire vereceğiz sen bize o 3 evden 30 küsür borçlu kalacaksın. Adam bize dedi ki ben 3 ev falan istemiyorum, 1,5 milyon peşin para isterim dedi. Karar 1 ay geç alınsın önemli değil. Konuyu yeniden komisyona havale edelim. Oradaki insanları da dinleyelim. Özellikle farklı siyasi partilerden arkadaşlarımız da komisyonda olsun. Gerek kentsel dönüşümle alakalı bir daha deneyelim, gerekse de bundan sonraki süreçle alakalı konut bveya ticaet alanı konusunda göüşlerini alalım ama burada gözüken fotoğrafı değiştirmemiz gerekiyor. Ocak ayındaki toplantımıza kadar gerekli görüşmeleri yapıp bu konuya netlik kazandıralım” dedi.

İstanbul Yeniden Yapılıyor, Burası Neden Olmasın

Tekrar söz alan MHP’li Müfit Besler, komisyonun o insanların karşısına bir doneyle gitmesinin daha etkili olacağından bahsederek şöyle konuştu: “İnsanların karşısına; senin burada bir kaybın olmayacak, zaten inşaat alanın şu kadar, 3 kat çıkma hakkın var, ama cepheni bu şekilde yapacaksın diye bir teklifle gidersek daha sağlıklı olur. Bu gün Türkiye’de Başbakanımız şunu söylüyor. İstanbul’u yeniden yıkıp yapmamız gerekiyor diyor. 15 milyonun yaşadığı bir metropolden bahsediyoruz. Biz burada güzelleştirmeye çalışıyoruz, burada bir şey yok. Adamın metrekaresi aynı, yüksekliği aynı, değişen bir şey yok.”

Tehdit Ve Şantajlara Rağmen Radikal Bir İmar Planı Oluşturduk

Son olarak Başkan Alinur Aktşa sözü devraldı. İmar komiyonuna 4 kişinin daha daha ilave edilerek konunun yenidne incelenmesinin doğru olacağını belirten Aktaş; “9 meclis arkadaşımızla görüşmeleri ve tekliflerimizi yeniden sunalım. 9 arkadaşımızın orada olması, hemen hemen meclisin orada olması demek. Konunun bu şekilde bir sonraki meclise ertelenmesi ve incelenmek üzere komisyona devredilmesine karar verelim. Doğru ortayollu bir kararı çıkarıp hem kurumun, hem İnegöl’ün hem de oradaki vatandaşların menfaatlerini göz önünde bulundurarak bir proje hayata geçirmek lazım. Bütün bu yapılan görüşmeler neticesinde hiçbir ortayolu bulamamak gibi bir urumla da karşı karşıya kalabiliriz. Zaten hali hazırda devam eden bir hayat var orada. Biz bu fotoğrafı değiştirmeye çalışıyoruz. Şunu belirteyim;  Yeni İnegöl’de ve Huzur Mahallesidne yapılan imar planı çok radikal bir imar uygulamasıdır, türlü türlü sıkıntılara, tehditlere, şantajlara rağmen. karanlığa küfüretmek çare değil, mum yakmak lazım. Biz de bu mumu yaktığımızı düşünüyoruz. Biz insanlara değer veriyoruz” açıklamalarında bulundu.

İçinden Çıkılamayan Konu Komisyona Havale Edildi

Konuşmaların ardından imar komisyonunda yer alan; Yüksel Beyhan, Berat Ertopuz, Eşref Özçetin, Burhan Şahin ve Ahmet Kara’ya ilave olarak Latif Balantekin, Hivzullah Ayte, Müfit Besler ve Özgür Öztürk’ün de komisyona dahil edilerek görüşmelerin yeniden yapılması ve konunun imar komisyonuna havale edilmesi oy briliği ile kabul edildi.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07