www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

KESİM SERTİFİKALARINI ALDILAR

KESİM SERTİFİKALARINI ALDILAR

İnegöl Belediyesi´nin Halk Eğitim Merkezi, İnegöl Müftülüğü, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İnegöl et entegre tesisi mezbahası işbirliğinde gerçekleştirdiği kurban kesim kursu teorik ve pratik eğitimlerin ardından bugün tamamlandı.

İnegöl Belediyesi, kurban bayramı öncesi her yıl olduğu gibi bu yıl da Halk Eğitim Merkezi, İnegöl Müftülüğü İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İnegöl et entegre tesisi mezbahası işbirliği ile kurban kesim kursu düzenledi. 40 kişinin başvurduğu kurban kesim kursu 6 Eylül akşamı yapılan teorik eğitimlerle başlayıp 7 Eylül´de bu yıl ilk kez İnegöl Et Entegre tesisi mezbahasında gerçekleştirilen pratik eğitimle son buldu. 40 kursiyer eğitim sonunda sertifika almaya hak kazandı.

BİLGİLENDİRMELER YAPILDI

Kursiyerlerin sertifika töreni İnegöl Et Entegre Tesisinde gerçekleştirildi. Pratik eğitim sonrası yapılan sertifika töreninde konuşan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, ?Bildiğiniz gibi her yıl kurban hizmetleriyle alakalı bir tebliğ yayınlanıyor Başbakanlık tarafından. Her ilçede kurban hizmetleri komisyonu oluşturuluyor. Bu komisyon tarafından kurban hizmetleri en iyi şekilde yürütülüyor. Halk Eğitim olarak bize verilen görev de küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıklarla ilgili kesim öncesi yapılması gerekenler, kesim sırasında yapılması gerekenler, kurbanın dini yönden önemi ve bu konularla ilgili eğitim vermek. Yine bunlarla alakalı uygulamalı eğitimler vererek sertifikalandırmak. Dün akşam İnegöl Müftülüğümüz tarafından teorik kursumuz verildi. İnegöl Belediyesi Veteriner Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüğü veterinerimiz tarafından da sağlıklı bir şekilde kurban nasıl kesilir, hijyen kuralları gibi konularda teorik bilgi verildi. Bugün de sabah 09.30´dan itibaren uygulamalı eğitim yapıldı. Pek çok kursiyerimiz de bizzat bu eğitimde bulundular. Ben bu eğitimin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum? dedi.

KURBAN KOMİSYONU OLUŞTURULDU

İnegöl Müftü Vekili Dr. Ömer Faruk Atan da Pazartesi günü kurban bayramının idrak edileceğini ifade ederek ?Biz de Kurban komisyonunu oluşturduk. Gerekli kurumlarımızla ilintili bir şekilde Halk Eğitim Müdürlüğümüz tarafından açılan kursun da dün startını verdik. Kurbanın dini usullere uygun şekilde nasıl kesileceği gibi konularda Peygamber efendimizin tavsiyeleri ile birlikte arkadaşlarımıza bu konuda bazı teorik bilgiler verdik. Bir ibadet yerine getirildiği zaman öncelikli olarak onun şekil, yani formel boyutu da anlatılması gerekir. Burada da hayvan kesimin hem bir taraftan etinin mundar olmaması, diğer yönüyle de kurban ibadetine herhangi bir halel gelmemesiyle ilgili kursiyerlerimize bilgi verildi. Dersimizin sonunda da kursiyerlerimizden gelen sorular cevaplandı. İşin teorik kısmı bittikten sonra pratik kısmını da anlatıp kursu tamamladık? diye konuştu.

40 BAŞVURU YAPILDI

İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Günaydın da Kurban Bayramı öncesi her yıl olduğu gibi bu yıl da İnegöl Belediyesi olarak Halk Eğitim Merkezi, İlçe Müftülüğü, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İnegöl et entegre tesisi mezbahası ile Kurban Kesim Kursu düzenlediklerini hatırlatarak ?Kurban kesim kursumuza bu sene 40 başvuru yapıldı. Dün akşam da kursiyerlerimize yönelik olarak kurban ve kurban kesimleriyle alakalı teorik dersler verildi. Teoriye yönelik kursumuzda, kurbanlıklarla alakalı dini konulara yer verildi. Kurbanın dinimizdeki yeri, dini yönden kurbanlığın şartları ve kesim öncesi yapılacak dualar, İlçe Müftülüğümüz yetkililerince anlatıldı. Sağlıklı ve hastalıksız hayvanın seçimi, hayvanların sevklerinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve istenen evraklar gibi konular ise İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerince anlatıldı. Belediyemiz Veteriner Hekimliğince ise; Hayvanın yatırılması, kesilmesi ve kesim sonrası oluşabilecek hastalıklar ile ilgili konular ve etlerin en sağlıklı şekilde kullanılması ve nasıl muhafaza edileceği hususları kursiyerlere aktarıldı. Bugün de kurban kesim kursu uygulaması ve sertifika töreni için buradayız.  Bugün; küçük ve büyükbaş hayvanların uygun şekilde yatırılması, kesiminin yapılması, yüzülmesi ve iç organlarının çıkarılması konuları uygulamalı olarak kursiyerlerimize gösterildi. Kursiyerlerimiz teoride öğrendiklerini bugün burada usta öğreticilerin gözetiminde uygulama imkânı buldular. Kursumuza katılan kursiyerlerimize de sertifikalarını takdim edeceğiz. Ben kursumuza katılan kursiyerlerimizi tebrik ediyorum. Kesecekleri kurbanların kabul olmasını diliyor, kazasız belasız kesim gerçekleştirmelerini temenni ediyorum. Kurs ortağı kurumlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Şimdiden ilçe halkımızın ve tüm Müslüman âleminin Kurban Bayramlarını kutluyorum? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00