KİMSE ENGEL OLAMAZ

KİMSE ENGEL OLAMAZ

Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, ?Bu yem fiyatları geri çekilmediği, yem desteklemeleri olmadığı sürece bu sütler, bu sokaklarda satılır. Buna kimsenin engel olabileceğini zannetmiyorum.?dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bugünkü Resmi Gazete´de yayımlanan tebliğe göre çiğ süt sağımdan itibaren 24 saat içerisinde tüketiciye ulaştırılacak ve 48 saat içerisinde tüketimi sağlanacak.

GİRDİ MALİYETLERİNİN AŞAĞI ÇEKİLMESİ LAZIM

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi ve İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, ?Sokakta süt satışı ile alakalı kriterler konusunda birlik olarak 8-10 sene önce çalışma başlatmıştık. Ancak süt satışı yapanlardan tepki almıştık. Bakanlığımız da aldığı kararın arkasında durmamıştı. Durum hasıl olunca yavaş yavaş işleme geçmeye başladı. Biz birlik olarak sokakta satılan sütlere karşıyız. Ama nasıl? Plastik bidonlar, şişe camlar içerisinde sokaklarda satılan sütlere karşıydık. Onun için çalışmalar başlattık. Soğutma tankları konuldu. Bu sisteme her yerde geçilmesi gerektiğini ifade etmiştik. Ama vatandaşımıza da anlatamadık. Satan kadar alanda suçlu. Perşembe, Cumartesi ve Pazartesi günlerinde kurulan pazarlarda plastik bidonun içerisinde öğlen sıcağı olmasına rağmen süt satışı yapılıyordu. Bu sütün dayanması için sütün içerisine çamaşır sodası veya karbonat atılıyordu. Bu süt satışlarına izin verilmemeli. Köyde üreticim o sütü inekten sağdığında pazarlamak zorunda. Bakanlığın önce hayvancılıkta girdi maliyetlerini aşağıya çekmesi lazım. Bugün süt üreten köylüm, 55 liraya yem alacak, elektrik ve su parasında indirim yok, 1,2 liraya sütü satacak, hayvan bakacak. Bu ülkede bu mümkün değil.?

?ÇEŞMEDEN İÇİLEN SUDAN BİLE DAHA UCUZ?

?Bugün bir bardak çay bir lira olmuş. 50 gram gelmeyen çaya 1 lira veriyoruz. Suyun litresi bile bir lira. Süt, çeşmeden içilen sudan bile daha ucuz. Bu yem fiyatları geri çekilmediği, yem desteklemeleri olmadığı sürece bu sütler bu sokaklarda satılır. Buna kimsenin engel olabileceğini zannetmiyorum. Köylümüz bu konuda zor durumda. Bunu dikkate almaları gerekir. Çözüm önce sütün değer kazanmasıdır. Süt değer kazandığı zaman vatandaşımız gelip sokaklarda süt satmaya uğraşmaz. Benim üreticim bu kadar cahil değil, mecburiyetten gelip sokaklarda satıyor. Aksi takdirde, sadece markette satılır ibaresi burada uygulanamaz. Üreticinin verebileceği işletme Bursa´da bir tane var. O da Karacabey´de. Vatandaş sütünü oraya nasıl götürecek. Hayvancılığı, süt üretimini bitirmek istiyorlarsa bizde bunu bilelim. Bakanlığa yeniden gidip bu durumu anlatacağım. Mahalle sütünün biteceğini düşünemiyorum. Marketlerde satılabilir, ancak soğutma tankı içerisinde özel kaplarda satışı yapılabilir. Bu şekilde olunca süt tekelleşecek ve fiyat artışı olacak. Soğutma zincirinden geçmeyen sütleri sanayiciler alamayacak duruma gelinecek. Önce zemin hazırlanmalı. Hayvancılık şartları Türkiye´de bunun için elverişli değil. Biz bir Avrupa olana kadar çok fırın ekmek yememiz lazım? şeklinde konuştu.

Çetizli, bu şekilde devam edilirse Türkiye´nin süt tozu ithal eder hale geleceğini iddia ederek; ?Süt tozunu ithal ettiğimiz de artık süt hiç satılmayacak korkumuz bile var? diye konuştu.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07