KIRSAL ENDİŞE VERİCİ

KIRSAL ENDİŞE VERİCİ

Saadet Partisi İlçe Başkanı Hasan Eroğlu, İnegöl´ün kırsal mahallelerinde tarım ve hayvancılığın yanı sıra sosyal hayatında bitme noktasına geldiğini söyledi.

Saadet Partisi İnegöl İlçe Teşkilatı, tarım ve hayvancılıkla ilgili son dönemdeki yaşanan ve şeker pancarı fabrikalarının özelleştirilmesi ile zirveye ulaşan sıkıntılarla ilgili İnegöl´ün tüm köylerine ziyaretler düzenledi. 10 ekip halinde 4 hafta içinde 91 köyün tamamını ziyaret eden teşkilat mensupları, burada yaptıkları tespitleri derleyerek ilçe başkanlığına bildirdi.

ENDİŞE VERİCİ TABLOYLA KARŞILAŞTIK

Derlenen tespitlere ilişkin açıklamalarda bulunan Saadet Partisi İnegöl İlçe Başkanı Hasan Eroğlu, ?Bitmeyen sorunlar, biten hayatlar? Saadet Partisi İnegöl İlçe Teşkilatı olarak, güncel ismiyle kırsal mahallelerimizde, alışılagelmiş hali ile köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızın son durumlarını yerinde görmek, tespit ve değerlendirmelerde bulunmak üzere bütün köylerimizi ziyaret ettik.Ziyaretlerimiz neticesinde gördüğümüz tablolar maalesef gelecek açısından ciddi anlamda endişe verici bir tabloyu karşımıza çıkardı. Bizler bu çalışmalar neticesinde elde edilen verileri toparlayıp Genel Merkezimize iletiyoruz. Ancak burada yaptığımız tespitlerin bir kısmını da sizlerle paylaşmak istiyorum.Köylerde 40 yaş altında çiftçilik ve hayvancılık yapan nüfus kalmadı. Bunun için birçok gerekçeler sunulabilir. Ancak daha 15 yıl öncesine kadar tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülkenin, bugün gelinen noktada genç kuşağa bunu aktaramamış olması veya genç kuşağın bu işi çeşitli sebeplerle terk etmesi geleceğimiz açısından ciddi anlamda endişe verici bir durumdur. Birçok köyümüzde aktif hane sayısı 30´lara ve hatta daha aşağılara düşmüş. Bu hanelerde yaşayanlarda genel de yaşlı nüfus.Bazı köylerimizin nüfus azalmasından dolayı kahveleri kapanmış. Akşamları köy halkının toplanıp muhabbet ettiği, dertlerini paylaştığı köy kahveleri yavaş yavaş yok olmaya başlamış.Büyükşehir yasasının getirdiği yaptırımlar neticesinde az da olsa evinde hayvan besleyen vatandaşlarımız bunu da bırakmaya başlamışlar. Artık köylerimize şehirden yoğurt, yumurta gitmeye başlamış.Büyükşehir yasası gereği meraların, kahvehanelerin, köy konaklarının mülkiyeti Büyükşehir´e geçtiği için köylümüz bunlar için Büyükşehir belediyesine kira ödemeye başlamışlar. Kira ödeme gücü olmayan kahvehaneler ise kapanmaya başlamış. Bazı köylerimizde camilerde imam olmadığını gördük.Köylerde krediye bulaşmayan insan sayısı yok denecek kadar az. Birçok köyümüze büyükşehir tarafından birşekliyle yol yapılmış, bunlar ne kadar gider bilemiyoruz ama sonuçta güzel hizmetler. Ancak, uygulanan ekonomik politikalar sebebiyle tabiri caizse gırtlağına kadar bankaların kucağına itilen köylülerimiz, mahsul para etmediği için nerdeyse durma noktasına gelen tarımsal ve hayvansal üretim, köylerimizin sıcak muhabbet ortamı olan kahvelerimizin kapanması, evlere su saatlerinin takılması? Sorunlar saymakla bitmiyor. Ve bitmeyen sorunlar bizleri, geleceğimizi bitiriyor? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR

 



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07