www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

KIRSALA 17 TİP PROJE

KIRSALA 17 TİP PROJE

Köyden mahalleye dönüşen kırsal mahalelerde ev yapmak isteyenler için 17 farklı proje hazırlandı. Vatandaşlar arsasına uygun olan projeden uygun olanı seçerek inşaatını yapabilecek.

 

İnegöl Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Büyükşehir Yasası kapsamında köyden mahalleye dönüşen kırsal mahallelerde inşaat izni almak için ilgili kanun ve yönetmelikler doğrultusunda hayata geçirilecek yeni uygulamalar hakkında Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi çok amaçlı salonunda muhtarlara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, İmar ve Şehircilik Müdürü Sedat Koca ile mahalle muhtarları katıldı.

17 TİP PROJE HAZIRLANDI

Kırsal mahallelere yönelik çeşitli çalışmaların devam ettiğini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit; ?Altyapıda, üstyapıda, kent estetiğinde ve sosyal-kültürel birçok konuda şehir merkezi veya kırsal mahalle ayırt etmeden hizmetlerimizi ulaştırmaya devam ediyoruz. Bunun için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu hizmet düsturuyla kırsal mahallelerimizde inşaat yapmak isteyen vatandaşlarımız için 6360 sayılı Büyükşehir kanununun 3. maddesinde belirtilen esaslar gereği ticari amaç taşımayan ve yürürlükteki mevzuat doğrultusunda yörelerin geleneksel ve kültürel ve mimari özelliklerine uygun 12 adet Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün ve 5 adet Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün olmak üzere toplam 17 Tip proje hazırlattırılmıştır? dedi.

SEÇİM HAKKI VATANDAŞIN

Vatandaşımız arsasına uygun olan projeyi bu 17 tip proje arasından seçerek inşaatını yapabilecek diyen Eşref Yiğit; ?Yeni dönemde Köyden mahalleye dönüşen yerlerde tip projeler belediyemiz tarafından kontrolü yapılacak ve inşaat izni de mahalle muhtarları tarafından verilecek. Yaklaşık bir yıldır köylerde inşaat izni vermeye başlamıştık. Bu konuda son yapılan değerlendirmede bazı değişiklikler oldu. Yeni süreçte İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile muhtarlarımız ortak çalışacak. Bu süreçte imar ile ilgili bir sıkıntı yaşamamak adına muhtarlarımıza önemli görevler düşüyor. İşimizi gerçekten titiz ve dikkatli yapmamız gerekiyor. Bu konuda sizlere güvenimiz tam. Bundan sonraki süreçte inşaat izni verilmesiyle alakalı artık muhtarlarımızın da yetkisi olacak. Bulunduğunuz yerde bir sıkıntı ile karşılaşırsanız Belediye çalışanlarımız sizlerin her zaman yanlarında olacaktır. Bu yeni dönemin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için koordineli bir şekilde işlerimizi sizler ile yapmaya çalışacağız. Bugün böyle önemli bir toplantıya ilgi ve alaka gösterdiğiniz için sizlere ayrıca teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz. Son olarak bu yeni dönemin herkes için hayırlı ve uğurlu olmasını temenni eder, saygılarımı sunarım? şeklinde konuştu.

KIRSAL MAHALLELERE İNŞAAT İZNİ VERMEYE BAŞLAYACAĞIZ

Toplantıda İmar ve Şehircilik Müdürü Sedat Koca tarafından muhtarlara yeni dönem ile ilgili sunum gerçekleştirildi.Gerçekleştirilen sunumda konuşma yapan İmar ve Şehircilik Müdürü Sedat Koca; ?Bundan iki hafta önce Bursa Büyükşehir Belediyesi´nde bir toplantı yapıldı. Bursa´nın 17 ilçe belediyesinin teknik personeli bu toplantıya katıldı. Bu toplantı da görüldü ki kırsal mahallelerde inşaat izni ile alakalı farklı farklı uygulamalar var. Bu noktada birlikteliği sağlamak adına bir takım yeni kararlar alındı. Alınan kararlar ile ilgili bugün bu toplantıda sizleri bilgilendireceğiz. Bundan sonra da artık alınan bu yeni kararlara göre kırsal mahallelerde artık inşaat izni vermeye başlayacağız. Biliyorsunuz 6360 sayılı Büyükşehir yasası 2012 yılında yürürlüğe girdi. Ama uygulama 2014 yerel seçimlerinden sonra başladı. Daha önce İl özel idareleri varken köylerimizde yetki onlardaydı. Yeni yasayla birlikte artık ilçe belediyeler bu noktada sorumluluğu üstlendiler. Kırsal mahallelerde inşaat ile alakalı projelerin incelenmesi sorumluluğu artık bizlerde. Uygulamaya geçecek tip projelerle alakalı projenin kontrol aşaması belediyede, izin verme boyutu da muhtarlarımız da olacak. Bu konuda 3194 sayılı İmar Kanununun 8. Maddesi(ğ) bendi ve 27.maddesi köylerde yapılacak yapılar ve uygulanacak esaslar ile alınacak izinler, 6360 sayılı Büyükşehir yasasının çeşitli hükümler başlığı altındaki 3.maddesi, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin ilgili hükümleri ve 23.06.2015/1330 tarih sayılı Bursa Büyükşehir Belediyesi meclis kararı hükümleri doğrultusunda işlemler yürütülecektir. Bu konuda işlerimizi birlikte sağlıklı bir şekilde yapmaya çalışacağız? diye konuştu.

FAYDALANMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

Tip projeden faydalanmak için yapı sahibinin nüfusunun köy kütüğüne kayıtlı olması ve sürekli ikamet adresinin o köyde bulunması gerektiğini söyleyen Koca; ?Tip proje ile inşaat izni almak isteyen kırsal mahalle sakinlerinin hazırlaması gereken evrakları da şöyle sıraladı: İmar Durumu için; Dilekçe, Tapu ve Aplikasyon çapı, Kurum görüşlerinden sonra düzenlenecek yapı izin belgesi için de; Dilekçe, Tapu Fotokopisi, Onaylı Tapu son sahipleri yazısı, Aplikasyon çapı, yılına ait güncel imar durumu, ikametgah belgesi, numarataj, tapu hisseliyse diğer hissedarların da noterden muvaffakatı, bakanlık onaylı 6 takım mimari, 5 takım statik, 5 takım elektrik ve 5 takım mekanik projesi, mal sahibi kimlik fotokopisi, yapı çekme mesafesi tutanağı ve tip proje uygulanacağına dair taahhütname, tip proje talebine karşılık belediyenin muhtarlığa yazmış olduğu dilekçe, muhtarlık onaylı inşaat izin belgesi ve yapı kullanma inşaat izin belgesi başvurusu ile İnşaat yapmak isteyen vatandaşımız tüm bu hazırlıkları yapıp inşaat izni aldıktan sonra inşaatını yapmaya başlayabilir. Bu yeni uygulamanın kırsal mahallelerimize ve ilçe halkımıza hayırlı olmasını dilerim? ifadelerini kullandı.

 

Daha sonra toplantı İmar ve Şehircilik Müdürü Sedat Koca´nın muhtarların sorularını cevaplamasıyla son buldu.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19