www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Kömürde fiyatlar uçtu

Kömürde fiyatlar uçtu

İnegöl Keresteciler Odası ile İnegöl Odun ve Kömürcüler Derneği Başkanı Ziya Turan, kömür ve kerestede fiyatlarının yüksek oranda arttığını ifade etti.

Kömür ve kereste fiyatlarını değerlendiren İnegöl Keresteciler Odası ile İnegöl Odun ve Kömürcüler Derneği Başkanı Ziya Turan, ?Kereste fiyatları geçen yıla oranla arttı ve daha yüksek fiyatlara satılmaya başladı. Bunun sebebi tabi doların artışından da olabilir. Ayrıca kesimlerin bu aylarda az olmasının da etkisi var. Geçen ay 450-500 liraya alınan ürünler, geçen haftadan itibaren 700 liraya kadar çıktı. Bunun dışında kaçak sorunu da yaşanmaya başladı. Keresteci arkadaşlarımızın bize ilettiği en büyük sıkıntı, bu dikili kesim nedeniyle kaçakçılığın yeniden başladığı yönünde söylemleri var. Bu konuda Orman İşletme Müdürlüğümüzün ve yetkililerin biran önce bu işe el atmalarını istiyoruz. Çünkü metresi bin 200-bin 400 liraya satılan 2. sınıf keresteleri, 400-500 liraya getirip, alır mısın, diyenler varmış. Kaçak olduğu için dışarıdan geliyor gibi deyip, satıyorlar. Bu konuda da kesin bir bilgi henüz yok? dedi.

KÖMÜRDE FİYATLAR UÇTU

Sezonun açılmamasına rağmen kömür fiyatlarının da arttığını belirten Başkan Ziya Turan, ?Dolar artışı nedeniyle kömür fiyatlarında da müthiş bir fiyat artışı var. Kömürün tonuna 225 dolara kadar fiyat veriyorlar. Bizim bunu şuanda alma durumumuz yok. Yerli kömürde de fiyat arttı var. Şuanda yerli kömürün tonu bin-bin 100 lira arasında.  Soma ve kısrak devletin kendi kömürü. Diğer yerli kömürlerin İnegöl´e girmesi yasak ama şunu görüyorum ki, bu fiyatların yükselmesi sebebiyle bilhassa yeni sanayimizde fındık kömürleri çok yakılıyor. Bunun sonucunda ne olacak hava kirliliği alıp, başını gidecek. Tunçbilek kömürler yine girecek. Yani kaçak kömür İnegöl´e girecek. Burada yetkililerimize sesleniyorum; hava kirliliğini de önlemek için şimdiden önlem almamız lazım. Belediye, polis ve jandarma tarafından Oylat yolu üzerine bir ekibin kurulması gerekiyor. Bizlerde bu konuda göreve hazırız. Ne zaman derlerse biz hazırız? diye konuştu.

960 LİRADAN BİN 500 LİRAYA

Turan, ?Geçen yıl en son ithal kömürün tonunu 960 liraya, yerliyi de 800 liraya verdik. Büyük firmalar dolar yükseldi diye fiyatları düşürebiliyorlar, onu yaparlarsa bin 200 liraya gelir. Ama onlar da mal vermemeye bakıyor. Şuanda o anlamda da büyük sıkıntılarımız var? şeklinde konuştu.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ

 



  • BIST 100

    9506,34%-0,25
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71