www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Kosova´da Özgüven Semineri

Kosova´da Özgüven Semineri

Kosova Eğitim Kurumları Rehber Öğretmeni Ezgi Turan Öner, 6. sınıf öğrencilerine ?Değerler Eğitimi´ kapsamında ?Güven-Özgüven? konulu seminer düzenledi.

 Seminerde, öğrencilere özgüven geliştirici ve motivasyon sağlayıcı sunumlar izletildi, dünyaca ünlü isimlerin, bilim adamlarının başarı hikayeleri anlatıldı.

Sunumların ardından Kosova Eğitim Kurumları 6. sınıf öğrencilerinden Rüzgâr Tuna Tomaç, Mehmet Emin Karaduman ve Muhammed Uğur Koçak ?Güven-Özgüven? konulu İngilizce sunum yaptılar. Seminer öğrenciler tarafından ilgi ve beğeniyle izlendi.

ANNE-BABA TUTUMLARI ÇOCUĞUN GÜVEN VE ÖZGÜVENİNİ ETKİLER

Seminer sonunda söz alan Özel Devrim Kosova Ortaokulu Müdürü Erol Baştürk, ?Kendine güven kişinin yeteneklerinin ve yapabileceklerinin farkında olarak, kendisi hakkında gerçekçi bir tutumla olumlu düşünebilmesidir. Kendine güvenen kişinin kendinden beklentileri de gerçekçidir. Hatta bazı beklentileri gerçekleşmese de kişi kendini olduğu gibi kabul eder ve yapamadıkları için de kendisini hırpalamaz. Kendine güvenen kişinin hayatı kendi kontrolünde, yaşadıkları kendi sorumluluğundadır. Oysa kendine güvenmeyen insan, kendi yaptıklarına ve aldığı kararlara inanmadığı için sürekli başkaları tarafından onaylanmak ister. Kendi isteklerinden ve kararlarından ziyade çevresindeki kişilerin beklentilerini yerine getirmeye çalışır ve bu şekilde karşısındakinin onayını alarak olmayan güvenini dışarıdan almayı amaçlar. Ne kadar çok sevilirse ve beğenilirse kendini o kadar önemli ve değerli hisseder. Ama onaylanmadığı ve beklediği tepkiyi alamadığı zaman kendine güvenini kaybeder. Kısaca dışa bağlı yani dış odaklı bir güven, insanın beklediği ilgiyi ve onayı bulamadığı zaman yıkılmasına sebep olur. Kendine güvenin oluşumu çocukluk dönemindeki anne-baba tutumlarıyla doğrudan bağlantılıdır. Anne-babanın davranış ve yaklaşımı çocuğun aile ve aile dışındaki yaşantısını etkilemektedir. Hatta temel güven duygusu bebeklik döneminden itibaren oluşur. Bebek doğduğu andan itibaren ilk ilişki kurduğu kişi anne ya da anne yerini tutan bir kişidir. Bu ilişki tutarlılık ve süreklilik içindeyse, annesi tarafından sevileceğinden, terk edilmeyeceğinden ve reddedilmeyeceğinden emin olduğunda bebekte temel güven duygusu oluşur. Bu ilişki sağlıksız bir şekilde gelişirse bebek hayata eksi ile başlar. Kısacası, anne-baba-çocuk arasındaki ilişki sağlıklı değil ise, çocuk ihtiyaç duyduğu zaman anne-babasını yanında bulamazsa kendini güvende hissedemez. Önemli olmadığını ve yalnız olduğunu öğrenen çocuk da özgüven eksikliği oluşur. Bebeklik döneminde yapılan davranışlar bu konuda çok etkilidir. Ağladığında kucağa alınmayan ve sevgi gösterilmeyen bebeklerde özgüven eksikliği oluşur. Tam tersi aşırı korunan ve her istediği yapılan çocuklarda da özgüven sorunu yaşanabilir. Çocukluk döneminde filizlenen kendine güven duygusu bireyin çevresindeki kişilerin tutumlarıyla ve öğretileriyle, beklentilerinin gerçekliğiyle gelişim gösterir? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,53% -0,05
  • EURO

    34,79% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2425,45% -0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00