www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

?KOTA UYGULAMASI SONUMUZ OLUR?

?KOTA UYGULAMASI SONUMUZ OLUR?

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, kota uygulamasının yıllık 3,5 milyar dolar katma değer sağlayan şeker sanayi ve pancar üreticisinin sonu olacağını söyledi.

İnegöl´de pancar sökümüne başlanırken, son iki yıldır fiyatında artış gösteren pancar, İnegöllü çiftçinin yeniden gözdesi haline geldi. Ancak üretimde kota uygulaması üreticiyi düşündürüyor.

SUSURLUK ŞEKER FABRİKASI ACİLEN ÜRETİME GEÇMELİ

İnegöl´e bağlı Kulaca Mahallesi yolu üzerindeki pancar toplama alanında inceleme yapan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ?Geçmiş yıllarda İnegöl´ümüzde pancar üretimi çiftçimizin önemli geçim kaynağı olmuştur. Daha sonraki yıllarda pancar üretimine kota getirilmesiyle çiftçimizde pancar üretimi bitme noktasına gelmiştir. Son iki yıldır pancar fiyatlarındaki artış, çiftçimizi yeniden pancar üretimine geçmesini sağlamıştır. Bu yıl itibariyle İnegöl´de 10 bin dekar civarında pancar üretimi yapılmaktadır. Kota, tatlandırıcı ve benzeri durumlarla karşı karşıya kalmadığımız durumda pancar üretimi İnegöl´de çiftçinin yine önemli gelir kaynaklarından biri olacaktır. İnegöl ve Yenişehir olarak bizler Susurluk Şeker Fabrikasının tekrar ve acil olmak üzere üretime geçmesini talep ediyoruz. Gerekirse bunun için imza da toplarız? dedi.

ÜLKE TARIMININ VE PANCAR ÜRETİMİNİN SONU OLUR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ?Üretim Reformu Paketi Kanun Taslağı´ ile yapılacak ufak değişiklikler ile 10 milyon insana ekmek kapısı olan şeker pancarı ekiminin bitirileceğini belirten Sezai Çelik, ?Kota uygulaması yıllık 3,5 milyar dolar yerli katma değer sağlayan şeker sanayi ile ülke tarımının ve pancar üreticisinin sonu olacaktır. Söz konusu tasarı yasalaşırsa, şeker pancarının ´paraleli´ olan ve ´okyanus ötesini´ temsil eden nişasta bazlı tatlandırıcıların kotası tamamen kaldırılacaktır. Şeker pancarında uygulanan kotadan dolayı çiftçi, istediği kadar üretim yapamazken, ABD´nin gıda devi Cargill Türkiye´de artık kotasız üretim yapacaktır. Bu, dolaylı yoldan şeker pancarı ekiminin Türkiye´de yasaklanmasını gösteriyor. Taslağın yasalaşması şeker pancarının ve üreticinin ölüm fermanını hazırlıyor. NBŞ kotasının kaldırılmasıyla birlikte Cargill başta olmak üzere 5 firma, şeker piyasasını tamamen ele geçirecektir. Kotalardan dolayı 15 yıldır zor durumda olan pancar üreticisi, kısa sürede piyasadan çekilmiş olacaktır. Halk ise ´doğal´ olarak göremediği, kimyasal işlemlerle üretimi yapılan ve bilim adamlarınca çeşitli kanser hastalıkları gibi insan sağlığına olumsuz etkileri kanıtlanmış olan nişasta bazlı şekerlere mahkûm bırakılacak? şeklinde konuştu.

HALKIN ZEHİRLENMESİNE ORTAM HAZIRLANIYOR

?AB ülkelerinde NŞB üretim sınırı yüzde 5 olmasına karşın gerçekleşen üretim ortalama yüzde 2´dir? diyen Çelik, ?ABD´de ise yasal sınır yüzde 2. Ülkemizde bu uygulama yüzde 15 olarak belirlenmiş durumdadır. Söz konusu yasa tasarısı ile ülkemizdeki kota uygulaması da kaldırılacaktır. NŞB şeker ve mısır şurubunu kendi ülkelerinde siroz, kanser, obezite gibi hastalıklara neden olduğu için sağlığa zararlı bulunmaktadır. Üretim ABD´de bu nedenle kısıtlıdır. Fransa, Hollanda ve İngiltere´de ise yasaklanmıştır. Hatta ABD Başkanı Barack Obama´nın eşi Michelle Obama mısır şurubu ihtiva eden ürünleri tüketmeyeceğini açıkladı ve ?Bu ürünleri çocuklara yedirmeyin´ çağrısı yaptı. Ülkemizde ise tüm bunlar görmezden gelindiği gibi üretimin hükümet tarafından serbest bırakılması planlanıyor. Türkiye´de şuan üretimi yapılan NŞB şeker ve mısır şurubunun hammaddesi olan mısır bile ithal olarak gelmektedir. Bu mısırların ise GDO´lu olduğu bilinmektedir. Kendi ülkelerinde tüketilmesi yasak olan GDO´lu mısırları Türkiye´ye getirerek şurup yapıp halkımızın zehirlenmesine planlı bir şekilde ortam hazırlanmaktadır. Ülkemizin ekonomik kalkınması açısından önemli yeri olan pancar üretimi ve üreticilerinin hak ve menfaatleri, kişisel tercihlerle kurulmuş olan NBŞ fabrikaları ile beraber değerlendirilmemelidir. Söz konusu yasa taslağının kabul edilmesi ülkemizin milli menfaatleri açısından son derece sakıncalıdır. S.S.Balıkesir Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İzmir ve Manisa illeri Pankobirlik olarak Türkiye genelinde temsil ettiğimiz 1 milyon 600 bin ortağımız adına haksız ve adaletsiz rekabete neden olacaktır. Ülke milli menfaatleri de göz önüne alındığında, NBŞ kotalarının tamamı için kota uygulamasının mevcut haliyle devam ettirilmesi hususu bir kez daha hükümetimiz tarafından gözden geçirilmelidir? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25