www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

KÖYLÜLERDEN HES TEPKİSİ

KÖYLÜLERDEN HES TEPKİSİ

Tüfekçikonak Köyü'ne sessiz sedasız kurulmak istenen hidroelektrik santraline tepkiler sürüyor. Susuz kalma tehdidiyle karşı karşıya kalan köylüler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itiraz dilekçesi verdiler.

Tüfekçikonak Köyü’ne kurulması planlanan hidroelektrik santraline karşı tepkiler çığ gibi büyürken, Sulhiye ile birlikte 9 köyü susuz bırakacak HES projesini istemeyen köylüler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`nün ‘ÇED gerekli değildir’ kararına itiraz etti. Su kaynaklarını kurutacak hidroelektrik santralinin kurulmaması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`ne itiraz dilekçesi verdi.

‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR AMA...’

Hidroelektrik santral merkezi haline getirilmek istenen Rize İkizdere’nin doğal sit alanı ilan edilmesinin ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı var olan tüm sit alanı kararlarını hiçe sayacak bir karara imza attı. Türkiye genelindeki doğal sit alanlarını kapsayan Tabiat Kanunu ile ilgili tepkiler büyürken, itirazların ana gerekçesini oluşturan hidroelektrik santraller ve doğal sit alanlarının tahrip edilmesinin önü açılıyor. Öte yandan, Rize İkizdere’nin mücadelesi de İnegöl’e taşındı. ‘Tüfekçikonak Hidro Elektrik Santrali, Boğakaya, Bıçkıdere ve Karaburun Regülatörü’ projesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından Tüfekçikonak Hidro Enerji Elektrik Üretim AŞ adlı şirkete lisans vermişti. Yine aynı projeye Bursa Valiliği, İl Çevre Orman Müdürlüğü tarafından aynı yıl ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verildi. İnegöl’e bağlı Tüfekçikonak Köyü’ne kurulması planlanan hidroelektrik santraline karşı tepkiler de çığ gibi büyüyor.

SUYUMUZ CANIMIZDIR

İnegöl`ün Karaburun Deresi üzerinde kurulmak istenen santral için yeni bir mücadele başlatacaklarını belirten Sulhiye, Mezit, Osmaniye, Eski Karacakaya, Rüştiye, Yeniköy, İhsaniye, Kınık ve Özlüce Köyleri ile Kurşunlu köylüleri, “Deremizin suyunun bir damlasına bile dokundurtmayacağız. Suyumuz, canımızdır. Suyumuza almak isteyenlere, canımızı almak isteyene nasıl davranılırsa öyle karşılık vereceğiz” dedi.

Projeye Sulhiye Köylüleri adına Muhtar Kerem Ay, Mezit Köylüleri adına Muhtar Remzi Kethuda, Osmaniye Köylüleri adına Muhtar Faruk Ergüneş, Eski Karacakaya Köylüleri adına Muhtar Akın Özkan, Rüştiye Köylüleri adına Muhtar Yener Karadan, Yeniköy Köylüleri adına Muhtar Nazmi Yavuz, İhsaniye Köylüleri adına Muhtar Hayati Çiçek, Kınık Köylüleri adına Muhtar Ender Bayram Özlüce Köylüleri adına Muhtar Kamil Çakır, DOĞADER Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği karşı çıktı.

9 KÖYÜN SUYU BORULARLA TAŞINACAK

Aylardır HES Projesiyle ilgili araştırma yapan DOĞADER`in ulaştığı bilgilere göre Karaburun Deresinin suyunun HES projesi kapsamında 2,5 km batı yönündeki başka bir vadide bulunan Tüfekçikonak Köyüne taşınacak. Yapılan araştırmada, yöredeki 9 Köy (Sulhiye, Mezit, Osmaniye, Eski Karacakaya, Rüştiye, Yeniköy, İhsaniye, Kınık, Özlüce) ve Kurşunlu Beldesinin içme suyu ile 2 köyün (Sulhiye, Osmaniye) sulama suyunun kaynağından alınarak borular içinde diğer vadiye taşınması planlanan Karaburun Deresinden sağlanacak.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19